Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Prahova s-a reunit vineri, după ce au fost confirmate oficial noi focare de pestă porcină în judeţ, numărul total al acestora ajungând astfel la 6. Deşi fenomenul se extinde, autorităţile judeţene anunţă că, pentru moment cel puţin, nu vor fi ucişi preventiv şi porcii din alte gospodării. N-au scăpat la fel de uşor animalele din gospodăriile în care a fost găsit virusul. Numai în ultimele ore, 41 de porci au fost asomaţi şi duşi în gropi comune.

 

Ultimele focare au apărut în sate din comuna Poienarii Burchii, la aproximativ trei kilometri distanţă faţă de primul caz confirmat, şi respectiv în Târgşoru Vechi. Gospodăriile sunt izolate, iar vecinii,a colo unde sunt, nu prea au porci prin curţi, explică reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare Prahova, anunţând că, deşi au apărut focare secundare, nu se va dispune, pentru moment cel puţin, măsura uciderii preventive. Din cele cinci cazuri nou confirmate, unul este la un porc mistreţ, găsit mort în Poienarii Burchii, pe raza unui fond de vânătoare. "Este foarte clar pentru noi că boala a fost transmisă de porci mistreţi. De altfel, porcul mistreţ pe care l-am găsit mort acum pe un fond de vânătoare era la 200 de metri de terenul de unde bătrânul de la primul focar lua lucernă pentru porcii săi. Nu trecem încă la uciderea preventivă, vedem cum mai evoluează situaţia. Este şi mesajul pe care l-am transmis oamenilor din comunităţile locale. La Cărbunari, focarul este izolat, e undeva la câteva sute de metri de următoarea gospodărie. La Podul Văleni, pe o latură este pădure, iar în stânga şi în dreapta sunt vecini care nu au porci. La Târgşoru Vechi există un singur vecin", a explicat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova, în timpul şedinţei derulate astăzi la sediul Prefecturii.

Toţi porcii domestici care au murit din cauza pestei sau au fost asomaţi au fost duşi într-o groapă comună, amenajată, cu toate avizele necesare, în satul Pioreşti din Poienarii Burchii. Pentru mistreţi există o altă groapă, făcută la Hăbud, a mai anunţat conducerea DSV Prahova. Conducerea instituţiei a mai precizat că au mai fost găsiţi, pe malul râului Ialomiţa, alţi trei porci morţi, de la care au fost recoltate probe pentru analize. "Ieri am mai găsit în zona respectivă trei porci morţi, pe cursul de apă. Erau într-o stare avansată de alterare. Am recoltat probe de os şi le-am trimis astăzi la laborator la Bucureşti. În această după-amiază o să primim şi noi kit-urile, am vorbit de dimineaţă", a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSV Prahova, făcând referire la primirea unor teste care permit aflarea rezultatelor în termen de şase ore, mult mai rapid decât în prezent, când trebuie să se aştepte câteva zile până la finalizarea analizelor la Bucureşti.

Pe acelaşi subiect: 

Întrucât patru dintre cele cinci focare noi din Prahova sunt în aceeaşi comună cu primul, nu se modifică prea tare zonele de protecţie şi de supraveghere, calculate pe o rază de 3, respectiv 10 kilometri faţă de focar. În schimb, în cazul mistreţilor, raza de supraveghere creşte la 13 kilometri, având în vedere că, în mod evident, animalul sălbatic are o libertate de mişcare mult mai mare. În schimb, în cazul localităţii Târgşoru Vechi, autorităţile judeţene au precizat că vor anunţa primarii din toate localităţile care urmează să fie incluse în acest areal în care trebuie luate de urgenţă măsuri pentru inventarierea porcilor din gospodării şi verificarea transporturilor de porci şi produse din carne.

Joomla SEF URLs by Artio