Stațiile de monitorizare a calității aerului din Ploiești și din împrejurimi au înregistrat, începând de duminică după-amiază, valori deosebit de ridicate pentru indicatorul PM 10 (particule în suspensie).

Luni dimineață, situația era critică în mai multe zone din Ploiești, așa cum indicau valorile de la stațiile din zona Brazi, zona de sud a municipiului, centru și Mihai Bravu. Calitatea aerului încă avea indicativul "rău", ceea ce arată depășiri foarte mari ale limitelor legală, fiind evaluată cu 5 pe o scară de la 1 la 6, în condițiile în care este 6 arată o situație critică.

valori pm 20 11 noiembrie incendiu mimiu

Toate cele șase stații au înregistrat depășiri la particule în suspensie, "recordurile" ultimelor ore fiind următoarele:

PH 1 (vest - Gh. Gr. Cantacuzino) - 74.9 µg/m³  (duminică, ora 20.00)

PH 2 (centru) - 81.75 µg/m³ (duminică, ora 19.00)

PH 3 (Blejoi) - 77.19 µg/m³ (duminică, ora 21.00)

PH 4 (Brazi) - 93.28 µg/m³ (duminică, ora 19.00)

PH 5 (sud) - 94.33 µg/m³ (duminică, ora 19.00)

PH 6 (Mihai Bravu) 107.21 µg/m³ (duminică, ora 20.00)

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ca surse antropice, site-ul calitateaer.ro indică activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice și traficul rutier.

"Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură", mai scrie calitateaer.ro.

În cazul particulelor în suspensie PM 10, legea prevede 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane și 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane. La toate cele patru stații marcate cu roșu, valoarea limită zilnică a fost depășită duminică, dar și luni.

Autoritățile au prelevat, aseară, probe de la locul incendiului, pentru a vedea ce fel de materiale au ars acolo (VEZI DETALII).

Sursa grafic: calitateaer.ro

Joomla SEF URLs by Artio