Aproape 200 de familii din Prahova urmează să primească ajutoare de urgenţă de la Guvern după ce au avut locuinţele afectate de calamităţi, la finalul lunii mai. Lista a fost aprobată joi de autorităţile judeţene, care au precizat că încă se mai fac evaluări, iar numărul de beneficiari ar urma să crească. Cele două familii îndoliate în urma viiturilor urmează să primească şi ajutoare de înmormântare. În aceeaşi şedinţă, CJSU a aprobat şi lucrări de regularizare a cursurilor de apă, în Sângeru şi Lapoş, dar şi alocarea a două containere, în care urmează să locuiască familii care au avut casele afectate de inundaţii.

Autorităţile au analizat sesizările venite din teritoriu, iar cel mai recent bilanţ, prezentat joi în şedinţa CJSU, arată că au fost afectate 193 de locuinţe. Numărul nu este bătut în cuie, în condiţiile în care încă n-au sosit toate rapoartele de evaluare, iar prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a precizat că urmează să mai fie convocat o dată Comitetul, săptămâna viitoare. În cazul celor şapte locuinţe care figurează cu pagube foarte mari, vorbim despre trei case în comuna Ceptura, două în Berceni, una în Lapoş şi una în Sângeru.

La Sângeru, viitura de vineri a distrus complet o casă, iar apele au luat o mămică şi cei patru copii ai săi. Femeia a fost ajutată de un localnic, însă cei patru copii nu au mai putut fi salvaţi, trei dintre ei fiind găsiţi ulterior, fără suflare, pe maulul apei, în timp ce al patrulea nu a fost găsit nici până la această dată. Din casa familiei a mai rămas doar fundaţia. Cei doi părinţi au primit imediat un container modular, amplasat în vecinătate. CJSU a decis, joi, să mai aloce două containere, tot în Sângeru, pentru alte familii ale căror locuinţe riscă să se dărâme în urma viiturii. Printre beneficiari se află şi sora tatălui îndoliat, care creşte singură şase copii, au explicat reprezentanţii Prefecturii Prahova.

Pe acelaşi subiect: 

O altă decizie luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a vizat realizarea unor lucrări pentru regularizarea cursurilor de apă, în Sângeru şi Lapoş. De altfel primul proiect, anunţat de ministrul Apelor încă de luni, a început. Lucrările au debutat marţi, sunt efectuate cu forţe proprii de Apele Române şi vizează regularizarea cursului de apă şi reabilitarea digului din pământ care ar trebui să protejeze locuinţele învecinate. Reprezentantul Apele Române prezent la şedinţa de joi a precizat că va mai fi nevoie de încă două intervenţii, una tot în Sângeru şi una în Lapoş, pentru punerea în siguranţă. Aceste lucrări hidrotehnice au fost aprobate de CJSU, iar acum urmează să se facă documentaţia tehnică, motiv pentru care hotărârea adoptată joi nu prevede şi un buget aferent acestor intervenţii, însă autorităţile promit că ele se vor finaliza în acest an.

În fine, în aceeaşi şedinţă, autorităţile din Prahova a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă, pentru familiile ale căror locuinţe au fost afectate de calamităţi. Vor beneficia cele 193 de familii incluse în lista despre care discutam mai devreme, iar sumele, acordate de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, vor fi între 1.500 şi 3.000 de lei, în funcţie de stricăciunile suferite. Valoarea totală a ajutoarelor se ridică la 396.000 de lei. Vor fi acordate şi două ajutoare de înmormântare, ambele în valoare de 5.000 de lei, pentru familia bărbatului luat de viitură la Nistoreşti şi pentru părinţii celor patru copii luaţi de ape la Sângeru.

Citiţi şi: 

"Aceşti bani sunt doar ca să le mai aline un pic din suferinţă oamenilor care au fost afectaţi de calamităţile naturale. Va mai exista o şedinţă a CJSU săptămâna viitoare. Sumele pe care le discutăm acum nu sunt pentru reconstruirea caselor, sunt ajutoare de urgenţă. De aceea nici nu contează în acest moment dacă aveau sa nu autorizaţii de construire sau asigurări de locuinţă", a explicat Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova.

Pe acelaşi subiect: 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a discutat joi şi un prim bilanţ privind pagubele suferite de infrastructura rutieră în urma acestor calamităţi. A fost adoptată o hotărâre privind transmiterea unui proiect de hotărâre de Guvern, în speranţa obţinerii unor fonduri pentru reparaţii. Găsiţi mai multe detalii despre acest subiect în articolul recomandat mai sus.

Joomla SEF URLs by Artio