Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o serie de avertizări conform cărora România va fi lovită, în următoarele ore, de un val de ninsori. Vremea se va schimba radical în majoritatea regiunilor, primele manifestări fiind așteptate în această seară, în zona de vest a țării.

 

De marți, ora 14.00, până miercuri dimineață, la ora 8.00, e cod galben în centrul și nord-vestul țării. "În cursul zilei de marți, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte. În noaptea de marți spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20...25 l/mp și izolat 35...40 l/mp. Vântul va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55...65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90...100 km/h și va fi viscol", au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50...55 km/h, iar izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș.

Cele mai severe fenomene sunt așteptate, însă, în zonele montane din Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Caraș Severin. Pentru acestea, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu valabil până diseară, la or 23.00, fiind prognozate precipitații abundente în urma cărora se vor acumula local 40...50 l/mp.

De mâine dimineață, aproape toate regiunile țării intră sub cod galben, avertizare care va fi valabilă până joi, la ora 10.00. "În regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile. La munte, în nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60...70 km/h, iar în zona montană 90...100 km/h. În a doua parte a zilei de miercuri (5 februarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (5/6 februarie) vântul va fi intens și în regiunile vestice și centrale, iar rafalele vor depăși 55...60 km/h", au anunțat meteorologii.

Joomla SEF URLs by Artio