Continuă evoluţia pestei porcine în Prahova, iar focarele au fost confirmate oficial inclusiv la câţiva kilometri de o fermă de porci din comuna Gherghiţa, în sudul judeţului, unde sunt crescute aproape 9.500 de suine.

 

Autorităţile sunt în alertă, temându-se că, în cazul în care virusul va continua să se răspândească, s-ar putea ajunge la uciderea preventivă a porcilor de aici şi la plata unor despăgubiri consistente de la bugetul de stat. La ferma din Gherghiţa sunt aproape 9.500 de porci, conform datelor oferite de Primărie şi confirmate de Ditrecţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. De altfel, directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat miercuri, cu prilejul unei şedinţe ţinute la Prefectură, că a avut discuţii cu patronul de aici şi cu mai mulţi angajaţi, transmiţându-le o serie de recomandări pentru a evita îmbolnăvirea animalelor. DSV a făcut şi verificări, iar măsurile impuse în zonă au fost respectate până acum, a mai anunţat directorul instituţiei.

Temerile vin în contextul în care virusul continuă să se răspândească, două dintre cele mai recente trei focare fiind confirmate la câţiva kilometri distanţă, în Olari şi în satul Lacul Turcului din comuna Balta Doamnei. În urma apariţiei focarului de la Olari, în perimetrul de protecţie, calculat pe o rază de 3 kilometri, urmează să intre toate satele din această comună, alături de satul lacul Turcului şi de satul Independenţa din comuna Gherghiţa, în timp ce în zona de supraveghere de 10 kilometri intră şi alte sate din Gherghiţa.

Pe acelaşi subiect: 

Aici mai există o problemă, primarul din Gherghiţa anunţând, tot miercuri, că nu a găsit un teren pe care să fie amenajată o groapă comună, conform legislaţiei în vigoare, pentru îngroparea porcilor care vor fi sacrificaţi. În mod evident, aceste gropi trebuie să respecte o serie de condiţii foarte stricte, iar singurele terenuri identificate de administraţia locală nu se încadrează, fiind incluse de Apele Române pe lista zonelor inundabile.

Joomla SEF URLs by Artio