Autorităţile prahovene sunt în alertă după incendiul izbucnit duminică după-amiază în cartierul Mimiu, din sudul Ploieştiului! Există informaţii că aici, pe lângă mase plastice, au ars şi, implicit, au ajuns în atmosferă şi deşeuri mult mai toxice. Temerile sunt alimentate de "misterul" privind proprietarul depozitulzui şi de informaţiile apărute luni, care arată că, acum nişte ani, pentru această zonă fusese emisă o autzorizaţia de mediu care permitea aducerea de deşeuri periculoase. Acum, autorităţile încearcă să determine dacă astfel de produse se şi aflau efectiv în perimetrul afectat de flăcări în momentul izbucnirii incendiului.

Primele veşti oficiale sunt îmbucurătoare, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova afirmând că substanţele toxice rezultate în urma arderii s-au dispersat rapid în atmosferă şi nu au apucat să stea prea mult timp şi într-o concentraţie alarmantă deasupra Ploieştiului şi să reprezinte un risc pentru populaţie. Detalii AICI! Măsurătorile făcute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cu ajutorul unui vehicul special sosit de la unitatea din Ciolpani au arătat, la rândul lor, că lucrurile au fost în parametrii normali pentru un incendiu, fără să fi existat emisii de gaz metan sau clor în atmosferă.

Totuşi, există motive de îngrijorare, alimentate nu numai de unele dintre declaraţiile autorităţilor, ci şi de imaginile surprinse la faţa locului, în care se văd pe de o parte PET-uri, dar şi ceea ce pare să fie maldăre de filtre de ulei sau materiale izolatoare. Primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a afirmat luni, la finalul unui comandament convocat special pe această temă, că are mari semne de întrebare cu privire la substabnţele care se aflau în respectiva hală din Mimiu în momentul izbucnirii incendiului. "Vreau să ştiu dacă există sau nu riscuri cu privire la sănătate. În locaţia sau în apropierea locaţiei unde a avut loc incendiul de pe strada Mimiului am aflat, la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, că acum vreo zece ani de zile a fost emisă o autorizaţie pentru un depozit de deşeuri periculoase, drept pentru care am solicitat reverificarea acelei situaţii, care a fost trasabilitatea produselor acolo, ce măsuri s-au luat", a afirmat, luni, primarul Ploieştiului.

Apelurile vin în condiţiile în care, duminică şi luni, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din municipiu au înregistrat valori peste pragul mediu impus de legislaţie. Detalii AICI!

(Foto: ISU Prahova)

Joomla SEF URLs by Artio