Meteorologii au emis cod galben valabil sâmbătă, până la ora 23.00, în 33 de județe. De asemenea, după prânz, ANM a început să publice avertizări cod portocaliu de fenomene meteo extreme pentru numeroase zone din țară.

 

Codul galben a fost emis pentru mai mare parte a Moldovei și a Munteniei, local în Dobrogea, Oltenia, Crișana, Maramureș și la munte vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Astfel, se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp, iar izolat 40...50 l/mp.

De asemenea, a fost actualizată informarea meteo de zilele trecute. Mai exact, potrivit ANM, până duminică, la ora 23.00, Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități cu precădere în zonele de câmpie.

Îndeosebi după-amiaza și seara, vremea va fi instabilă la deal, la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

Pentru după-amiaza zilei de sâmbătă, ANM a emis și mai multe avertizări nowcasting cod portocaliu.

Inclusiv localitățile prahovene Bertea și Valea Doftanei au fost vizate, până la ora 14.00, de o asemenea alertă.

Cod portocaliu de fenomene meteo extreme a mai fost emis pentru localități din Gorj, Galați, Mehedinți, Covasna, Harghita și Buzău.

Update - ANM a instituit cod portocaliu, până la ora 16.00, pentru localitățile prahovene Ploiești, Băicoi, Urlați, Boldești-Scăeni, Valea Călugărească, Bucov, Târgșoru Vechi, Blejoi, Berceni, Iordăcheanu, Păulești, Lipănești, Plopu. Meteorologii au anunțat averse ce vor cumula 30...35 l/mp, intensificări puternice ale vântului, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici sau medii.

Joomla SEF URLs by Artio