Curtea Constituţională a României s-a propunţat, miercuri, cu privire la o obiecţie ridicată de Avocatul Poporului, concluzionând că modalitatea prin care au fost stabilite contravenţiile pe timp de stare de urgenţă este neconstituţională. Rezumând totul, amenzile primite de români pentru încălcarea ordonanţelor militare pot fi anulate, însă pentru asta e nevoie de contestarea în instanţă a proceselor-verbale de sancţionare. În timp ce mai multe partide promit o modificare legislativă care să aducă anularea amenzilor fără a se mai ajunge la judecată, premierul reclamă decizia CCR şi aduce critici dure.

 

"A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său. Curtea a reținut că dreptul contravenţional, asemenea dreptului penal, are un caracter subsidiar, intervenind doar acolo unde alte mijloace juridice nu sunt suficiente pentru protejarea anumitor valori sociale. În aceste condiţii, actele normative cu putere de lege și actele administrative cu caracter normativ prin care se stabilesc și se sancţionează contravenţii trebuie să întrunească toate condițiile de calitate ale normei: accesibilitate, claritate, precizie și previzibilitate. Or, Curtea constată că dispozițiile art.28 alin.(1) prin sintagma «nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie» califică drept contravenție încălcarea obligaţiei generale de a respecta și de a aplica toate măsurile stabilite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, în actele normative conexe, precum şi în ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite, fără a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage răspunderea contravenţională. În mod implicit, stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. Mai mult, prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 stabilesc în mod nediferențiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeași sancțiune contravențională principală. În ceea ce privește sancţiunile contravenţionale complementare, deși legea prevede ca acestea se aplică în funcţie de natura şi gravitatea faptei, atâta vreme cât fapta nu este circumscrisă, evident că nu se poate determina nici natura sau gravitatea sa pentru a stabili în mod just sancțiunea complementară aplicabilă. În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituție", se arată în motivarea CCR.

Citiţi şi: 

Ludovic Orban a criticat dur atât decizia în sine, cât şi judecătorii constituţionali. "Ca și în alte decizii luate de actuala CCR în perioada lui Dragnea, și decizia asta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, celor care încalcă regulile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respectat reglementările, regulile impuse în perioada stării de urgență. Prin această decizie, Guvernul, autoritățile, sunt împiedicate să apere sănătate românilor. Se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată da nicio amendă. E o decizie care mă șochează, care are un vădit caracter politic și se situează pe linia deciziilor luate în favoarea minorității care încalcă legea.", a spus Ludovic Orban.

Avocatul Poporului, Renate Weber, i-a dat o replică lui Ludovic Orban, sugerând că Guvernul ar trebui să se concentreze în următoarea perioadă pe sprijinirea românilor care vor dori să conteste amenzile primite: "Sub nicio formă nu e aşa. Eu voi merge în continuare la serviciu ca până acum, cu declaraţie pe propria răspundere. Adevărata problemă este că legea, pe fond, era greşită. Important este să nu se mai dea amenzi ca până acum. Am înţeles că au fost date 100.000 de amenzi mari. 100.000 de procese verbale pe masa judecătorilor sufocă activitatea instanţelor. Sunt oameni din medii rurale care nu ştiu să trimită pe mail contestaţia. Ar fi bine ca Guvernul să gândească o soluţie prin care să îi ajute pe aceşti oameni. Toată lumea a respectat legea, între nişte limite. Unii chiar au fost sancţionaţi abuziv. De ce? Pentru că asta spune şi CCR. Fiecare agent constatator a aplicat şi a amendat cum a vrut el", a declarat Renate Weber la Antena 3.

Călin Popescu-Tăriceanu anunţă că ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege prin care să fie anulate, în mod automat, majoritatea amenzilor date în perioada stării de urgenţă, ca să nu blocheze instanțele de judecată. La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD, spune că Guvernul nu trebuie să acopere găurile de la buget din banii românilor.

Joomla SEF URLs by Artio