Recorder.ro. a publicat o analiză detaliată a epidemiei Covid-19 în România și atrage atenția asupra situației din spitalele incluse de autorități în linia a doua, cele în care cadrele medicale nu dispun de echipament suficient și unde au ajuns și pacienții confirmați ulterior cu noul coronavirus, care au decedat până în prezent.

 

În ultimele trei zile, autoritățile au anunțat că în România au decedat 13 pacienți infectați cu coronavirus. Cei mai mulți dintre ei au ajuns inițial în spitale județene sau municipale, care i-au ținut sub observație și tratament, le-au recoltat probe pentru teste moleculare și, abia după ce aceste teste au fost confirmate, i-au trimis către Spitalele de Boli Infecțioase din țară sau... le-au scris certificatele de deces, notează recorder.ro.

Acest scenariu, aparent ușor de anticipat, a dat naștere unui fiasco uriaș în spitalele de provincie sau aflate în linia a doua a luptei cu pandemia de COVID-19. Slab aprovizionate cu echipamente de protecție pentru personalul medical și fără reguli clare de izolare a pacienților suspecți, aceste unități medicale au devenit focare de infecție pentru medici, asistente, infirmieri, dar și pentru restul bolnavilor internați. Lipsesc până azi protocoalele clare; managerii de spitale iau măsuri după cum consideră fiecare; unele unități medicale cer donații de bani și materiale sanitare de la oricine e dispus să ajute; medicii și asistentele sunt cuprinși de panică și descoperă și ei, laolaltă cu țara întreagă, cât de firavă este membrana statului care ar trebui să ne protejeze pe toți. În tot acest timp, virusul se răspândește cu repeziciune, speculând breșa din sistemul nostru sanitar: unități medicale intră în carantină, iar în acest moment peste 100 din totalul infectaților cu Covid-19 din țara noastră sunt cadre medicale, subliniază sursa citată, care evidențiază și traseul fiecărui pacient decedat infectat cu noul coronavirus.

Puse cap la cap, evenimentele din ultimele zile arată incapacitatea autorităților de a se adapta la evoluția rapidă a epidemiei: nu s-au modificat suficient de rapid criteriile de testare și nu s-au pregătit spitalele din linia a doua.

8 din primii 10 pacienți decedați au fost cazuri de răspândire comunitară și nu au putut fi testați de la primul contact cu medicii, conform rigorilor de testare existente săptămâna trecută. 9 din primii 10 pacienți decedați au trecut prin spitale din linia a doua.

Iar tendința s-a menținut și după depășirea acestui prag.

Citiți analiza completă pe recorder.ro.

Foto ilustrație

Joomla SEF URLs by Artio