Mai bine de jumătate din țară se află de joi, ora 13.00, sub avertizare cod portocaliu de vijelii și ploi abundente.

 

Avertizarea va fi valabilă doar câteva ore, până după miezul nopții, dar vizează peste 20 de județe. "La începutul intervalului în Moldova și Maramureș, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80...100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...60 l/mp", avertizează meteorologii.

Aceștia au emis și un cod galben, valabil de la ora 20.00 până la ora 1.00, pentru Dobrogea, local în Muntenia și Banat, precum și pentru nordul Olteniei. Și în aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 35....40 l/mp.

Un alt cod galben va fi în vigoare până vineri, la ora 6.00. "În Banat, local în Muntenia și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și pe arii restrânse 35 l/mp", se arată în cel de-al treilea mesaj de avertizare emis joi de ANM.

Pe de altă parte, în după-amiaza zilei de joi, 27 iunie, local în zonele de câmpie vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Joomla SEF URLs by Artio