Copiii din învățământul preuniversitar se întorc mai devreme în școli și grădinițe, față de anii precedenți, a decis ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz. Cursurile vor fi reluate pe 9 septembrie, iar până la următoarea vacanță mare vor fi 35 de săptămâni de școală și numai două vacanțe, conform structurii anului 2019 - 2020.

 

În urma solicitării prim-ministrului Viorica Dăncilă, adresată ministrului Educației Naționale, de a stabili data începerii noului an școlar prin consultarea tuturor părților implicate, ministrul interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz, a decis ca prima zi de cursuri din anul școlar 2019-2020 să fie luni, 9 septembrie, și nu 16 septembrie, cum sugerase premierul, invocând o solicitare venită de la patronatele din turism. Cererea acestora s-ar fi referit, se pare, la anul școlar 2020-2021.

Conform ordinului aprobat încă de acum câteva luni, structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie - 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020), cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate între 21 decembrie 2019 și 12 ianuarie 2020, 4 aprilie și 21 aprilie 2020, iar următoarea vacanță de vară începe pe 13 iunie și va dura până la o dată care va fi stabilită ulterior, pentru începerea cursurilor în anul școlar 2020 - 2021. În plus, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă și în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Practic, din noua structură a anului școlar dispare vacanța intersemestrială de la începutul lunii februarie, după ce primul semestru a fost scurtat până la vacanța de iarnă.

Pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, cu excepţia claselor mai sus-menționate şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

La dezbaterile care au avut loc în ultimele zile, referitoare la o posibilă amânare, până la 16 septembrie, a începerii cursurilor, reprezentanții dascălilor, ai elevilor și ai părinților s-au declarat, la unison, împotriva acestei variante. Principalul argument a fost legat de faptul că o decizie de acest fel ar decala și calendarul examenelor naționale, care ar urma să fie organizate în săptămânile de vară, cu temperaturi foarte ridicate careîi pot afecta pe candidați.

Joomla SEF URLs by Artio