Prefectura Prahova a organizat, joi, o conferinţă de presă cu privire la măsurile luate înaintea începerii anului şcolar 2019-2020, autorităţile discutând despre unităţile de învăţământ fătră autorizaţii, locurile la catedră neocupate, starea microbuzelor pentru transportul copiilor şi paza unităţilor.

 

În privinţa autorizărilor, rămân 9 unităţi de învăţământ care nu au autorizaţia sanitară de funcţionare eliberată de Direcţia de Sănătate Publică, majoritatea pentru că nu au toalete interioare sau apă potabilă. Totuşi, autorităţile au anunţat că în unele dintre aceste cazuri se fac eforturi pentru remedierea problemelor, fie urmează să fie trasă reţeaua de apă fie se aduce apă îmbuteliată, sunt şi câteva lucrări pentru crearea de grupuri sanitare, însă rămân şi unităţi care nu se prezintă deloc bine. În cartierul Posada din Comarnic, spre exemplu, grădiniţa care nu deţine autorizaţie urmează să fie închisă temporar, iar cei zece preşcolari rămaşi aici vor fi transportaţi cu un microbuz la unitatea similară din cartierul Ghioşeşti. Şcoala Gimnazială Mehedinţa, din comuna Podenii Noi, se numără de asemenea pe lista celor nouă unităţi neautorizate, aici existând grupuri sanitare în afara clădirii, şi acestea într-o avansată stare de degradare.

Mai departe, 52 de clădiri care găzduiesc unităţi de învăţământ din totalul de aproape 900 din Prahova nu au autorizaţia de securitate la incendiu care trebuie eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, însă conducerea ISU a anunţat că în unele cazuri autorităţile locale au început lucrările şi procedurile de autorizare.

În privinţa profesorilor şi educatorilor, Inspectoratul Şcolar Prahova anunţă că înainte de titularizare erau declarate vacante 1.053 de posturi sau fracţii de posturi, în timp ce 5.400 de cadre didactice erau titulare pe post şi încă 1.742 suplinitori, dintre care circa 10% pensionari, majoritatea la discipline deficitare sau în localităţi izolate. În cazul directorilor de unităţi, 75 de persoane din totalul de 356 ocupă aceste posturi prin detaşare, ceilalţi fiind titulari prin concurs, cu mandate până pe 9 ianuarie 2021. Reprezentanţii ISJ Prahova au anunţat şi că în luna august, pe lângă titularizare, s-au concentrat pe completarea stocurilor de manuale, arătându-se încrezători că, după ultimele serii de aprovizionări ale depozitului judeţean, toţi elevii vor avea manualele pe bănci la începutul anului şcolar.

"Am elaborat şi un plan de măsuri pentru asigurarea pazei în unităţile de învăţământ şi în imediata vecinătate. Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an avem un plan pentru fiecare localitate a judeţului. De asemenea, avem şi un plan comun prin care încercăm să informăm elevii, cadrele didactice şi copiii, cu privire la pericolele reprezentate de consumul de droguri şi traficul de persoane. Din punctul nostru de vedere, Prahova este pregătită să înceapă anul şcolar 2019-2020 în condiţii bune. Noi, în sistem videoconferinţă, întotdeauna aflăm ce se întâmplă în fiecare judeţ. Prahova stă foarte bine, dar spun «condiţii bune» pentru că şi dacă am fi avut o singură unitate de învăţământ neautorizată sanitar sau o singură clădire neautorizată ISU tot ar fi o problemă", a declarat Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova.

Joomla SEF URLs by Artio