Medicii mai multor secții din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești au redactat și semnat un memoriu în care atrag atenția asupra faptului că, la nivelul locației Nord, fluxul nu ar permite izolarea pacienților infectați cu Covid-19 de cei neinfectați, iar asta ar duce la o infectare în masă a bolnavilor internați aici. Aceștia s-au alarmat după o ședință de zilele trecute, a comandamentului de urgență de la nivelul unității sanitare, subliniind, în memoriul amintit, că structura locației Nord nu ar permite circuite chirurgicale diferite pentru bolnavii infectați cu Covid-19 și cei neinfectați. Managerul spitalului spune, însă, că nici nu s-a pus problema, "la momentul actual", ca la SJU - locația Nord să fie internați pacienți cu Covid-19.

 

Medicii fac referire, în memoriul redactat și semnat deja de zeci de cadre medicale de la Spitalul Județean, la o hotărâre din 25 martie a comandamentului de criză al SJU Ploiești. Aceștia subliniază că "circuitul chirurgical bolnavi infectați cu COVID-19 se intersectează la același etaj cu circuitul celor nonCOVID-19; numărul real al paturilor Chirurgie - etaj 1 este 62, ceea ce nu poate acoperi patologia chirurgicală din întreg județul; circuitele funcționale (lenjerie, alimente, decedați, deșeuri etc) nu pot fi asigurate cu protecția personalului și a bolnavilor nonCOVID", în concluzie "infectarea locației Nord a Spitalului Județean cu COVID19 duce la blocarea întregului Spital Județean și secundar a tuturor specialităților medicale și chirurgicale, undele unice în județ (Neurochirurgie, Neurologie, Cardiologie, Diabet zaharat, Dializă, Nefrologie, Chirurgie vasculară, Chirurgie plastică, Cardiologie intervențională etc) și implicit a întregului județ".

Cum au ajuns medicii din Județean la acest apel? În acest moment, în locația Nord a SJU Ploiești nu există niciun pacient infectat cu COVID-19, toate cazurile fiind preluate în locațiile Boli Infecțioase și Cardiologie. Numai că situația escaladează și, chiar dacă nu mai există raportări pe județe, creșterea care se regăsește în informările la nivel național arată că, aproape sigur, nici Prahova nu mai este la nivelul de acum o săptămână, cu două cazuri confirmate.

La începutul crizei, autoritățile centrale vorbeau, în cazul în care epidemia avansează, despre transformarea unor spitale - cam unul în fiecare județ - în unități sanitare destinate strict internării pacienților infectați cu noul coronavirus, urmând ca restul să devină spitale suport și să preia toți pacienții neinfectați, cu orice afecțiuni.

Doar că evoluția cazurilor la nivel național - care duce România cu pași repezi spre Scenariul 4, ce va intra în vigoare de la 2.000 de confirmări - se suprapune cu măsura eliberării unui etaj întreg în locația Nord a SJU Ploiești și, iată, cu un apel deschis al medicilor din Județean. Din motivele enumerate mai sus și detaliate în memoriul amintit, aceștia propun pregătirea unei alte secții exterioare, Boldescu, pentru primirea și tratarea în condiții optime și cu maximă responsabilitate a pacienților cu COVID-19, inclusiv a celor care au nevoie de intervenții chirurgicale. Și asta, desigur, fără expune alți bolnavi pericolului de infectare. Doctorii oferă inclusiv soluții pentru organizarea saloanelor de Terapie Intensivă în locația Boldescu, care aparține tot de SJU Ploiești.

Contactat de Actualitatea Prahoveană, managerul Spitalului Județean, Marius Niculescu, spune că nu s-a pus problema ca în locația Nord să fie aduși pacienți infectați cu Covid-19 și este de acord cu faptul că structura și compartimentarea imobilului nu ar permite izolarea acestora de ceilalți bolnavi, neinfectați cu noul coronavirus. Acesta a admis faptul că un etaj de la Nord a fost, însă eliberat. Este vorba despre una dintre secțiile de chirurgie, iar măsura a fost luată după ce, de la București, zilele trecute s-a decis externarea tuturor cazurilor care nu mai sunt urgente.

"Decizia a fost una de eliberare a secției temporar, pe durata crizei, pentru a o avea disponibilă, pe viitor, în funcție de ce necesități vor apărea. Dacă va crește numărul de solicitări pentru Chirurgie, vom duce acolo pacienți internați la Chirurgie. La fel de bine s-ar putea să fie nevoie să asigurăm spații de cazare pentru medici. Nu știm ce urmează. Așa cum sunt reglementările, la acest moment nu se pune problema internării de pacienți cu Covid-19 în locația Nord pentru că nu am putea asigura izolarea lor. Le-am cerut medicilor să facă un memoriu și să vină cu soluții, în cazul în care va crește numărul de pacienți cu Covid", a spus managerul SJU Ploiești, Marius Niculescu.

Redăm mai jos, integral, memoriul redactat de medicii de la Județean:

memoriu sju covid1

 

memoriu sju covid3

memoriu sju covid4

Joomla SEF URLs by Artio