Agenţia pentru Protecţia Mediului a emis o decizie de suspendare a autorizaţiei integrate de mediu pe care o deţinea firma Ecoburn, cea care gestionează incineratorul de deşeuri din Parcul Industrial Brazi. Măsura, luată pe 24 februarie, vine după un control desfăşurat săptămâna trecută de Garda de Mediu.

 

În data de 21 februarie, în urma controlului, Garda de Mediu Prahova a transmis către APM o adresă oficială în care a propus suspendarea autorizaţiei integrate. Pe baza acestei notificări, APM a emis decizia de suspendare luni. Controlul de la Gardă, derulat săptămâna trecută, venise pantru a constata în ce mod îşi îndeplinise firma de neutralizare a deşeurilor periculoase şi nepericuloas eobligaţiile impuse în urma unor controale anterioare.

Conform deciziei luate de APM Prahova, Ecoburn a primit un termen de şase luni de la data comunicării pentru îndeplinirea obligaţiilor conform adresei Gărzii Naţionale de Mediu - CJ Prahova nr. 673/CJ Prahova/24.02.2020. Pe perioada suspendării Autorizaţiei de Mediu, desfăşurarea activităţii este interzisă, se mai precizează în document, în care se arată că neîndeplinirea obligaţiilor menţionate în termenul limită de şase luni va duce la anularea actului de funcţionare, dar şi că decizia APM de luni poate fi atacată în instanţa de contencios-administrativ.

Într-un punct de vedere oficial, transmis prin intermediul unei avocate din Capitală, Ecoburn susţine că a îndeplinit măsurile impuse şi că la mijloc este multă rea voinţă din partea instituţiilor de mediu. Societatea a reclamat şi că decizia de suspendare nu i-ar fi fost comunicată oficial, dar a ajuns deja la presă. "În ceea ce priveşte măsurile reţinute în sarcina noastră în cadrul ultimului control, vă aducem la cunoştinţă că acestea au fost începlinite. În acest sens am invitat reprezentanţii Gărzii de Mediu încă din data de 21.02.2020 să se prezinte pentru a constatat îndeplinirea întocmai a obigaţiilor reţinute  în sarcina noastră, dar până la data prezentei aceştia nu s-au prezentat. Având în vedere reaua voinţă de care se dă dovadă din partea autorităţilor statului, vom sista colectările de la cele 25 de spitale începând cu data prezentei", se arată într-un răspuns transmis către observatorulph.ro, în care se face referire la contractele derulate de Ecoburn cu unităţile medicale din mai multe judeţe, pentru preluarea deşeurilor de natură medicală. Este vorba despre o categorie de deşeuri care, conform legii, trebuie neutralizată în condiţii speciale, de firme special acreditate. Este, de altfel, aceeaşi categorie de la care au plecat mai multe scandaluri care au avut în prim-plan societatea prahoveană.

Joomla SEF URLs by Artio