Un document oficial confirmă că aproape 19.000 de infractori, din care mulți condamnați pentru fapte grave, comise cu violență, au ieșit mai devreme din închisori, în baza prevederilor referitoare la recursul compensatoriu. Și mai grav este că 1.299 dintre cei eliberați în perioada 19.10.2017 - 21.06.2019 au revenit după gratii, unii pentru că au recidivat, alții după ce au fost condamnați în dosare în care erau cercetați deja la momentul liberării. Printre aceștia se numără persoane condamnate pentru omor, omor calificat, lovituri cauzatoare de moarte, sechestrare de persoane, viol, trafic de persoane, trafic de minori.

 

Cifrele de groază se regăsesc într-un răspuns oficial transmis de Ministerul Justiției, în baza datelor oferite de Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea deputatului PNL de Alba Florin Claudiu Roman.

Autoritățile spun că, în perioada  19.10.2017 - 21.06.2019, 18.849 de persoane au beneficiat de prevederile privind recursul compensatoriu. Acestea au scos mai devreme din închisoare 840 de indivizi condamnați pentru omor, 73 condamnați pentru omor calificat, 81 găsiți vinovați de aplicarea de loviri cauzatoare de moarte, 643 de condamnați pentru tâlhărie și 1.460 care executau pedepse pentru tâlhărie calificată, 566 de violatori, 87 de traficanți de persoane și 191 de traficanți de minori.

Dintre aceștia, 1.299 au revenit deja după gratii. Sute dintre ei sunt condamnați pentru fapte cu violență. Ministerul Justiției precizează, însă, în răspunsul transmis deputatului, că "nu toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârșit fapte de natură penală în perioada postdetenție, parte dintre acestea având rol în alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate".

Statistica integrală poate fi consultată aici.

Joomla SEF URLs by Artio