Din evidențele Ministerului Afacerilor Interne rezultă că aproximativ 600.000 de persoane poartă numele Sf. Vasile, sărbătorit chiar în prima zi a anului calendaristic. Oricum, tradiția spune că, pe 1 ianuarie, este bine să petreci și să faci urări. Sfântul a fost închipuit, în credința populară, ca un bețiv cărare pe un poloboc.

Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriţi de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbaţi, iar 87.181 - femei. Astăzi își serbează onomastica toți cei care se numesc Vasile, Vasilica, Sile, Sica, Vasi ori Vasilică.

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi provenea dintr-o familie creştină deosebită. S-ar fi remarcat de tânăr prin cunoştinţele în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică, iar scrierile sale au pus bazele vieţii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental. Moliftele Sf. Vasile, considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite în cazul demonizaţilor sau în particular a celor care au nevoie de aceste rugăciuni.

Sf. Vasile le-a acordat o atenție deosebită celor oprimaţi, fiind primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

În credința populară, Sf. Vasile e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor, dar totodată apare şi ca "mare beţiv", care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

La trecerea dintre ani şi pe 1 ianuarie copiii obişnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate. Deşi sorcova era confecţionată, la început, din rămurele de pomi fructiferi sau din trandafiri, în prezent, ea este făcută din hârtie colorată şi beteală. „Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica” sunt alte texte cu care se urează în prima zi din an.

De această zi sunt legate și alte obiceiuri: primul care trece pragul casei în Anul Nou să fie un bărbat, ca să aducă spor în casă, datul de pomană oamenilor săraci, să nu dormi ca să nu rămâi somnoros tot anul, să pui mâna pe unealta cu care lucrezi, ca să ai spor la treabă peste an.

Joomla SEF URLs by Artio