Autoritățile au publicat noi modele pentru declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator, documente pe care, pe durata stării de urgență, cetățenii trebuie să le aibă asupra lor și să le prezinte, în momentul legitimării de către forțele de ordine, la orice deplasare în afara domiciliului.

 

Documentele poate fi redactate/completate de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului. Este valabil, însă, documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului.

"Orice alte inițiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale", a avertizat, joi, Grupul de Comunicare Strategică. 

În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberate de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), prin aceasta se înțelege prezentarea, în momentul legitimării persoanei, a fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator).

"Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia", a mai precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Modelul simplificat al DECLARAȚIEI PE PROPRIA RĂSPUNDERE poate fi descărcat de aici.

Modelul simplificat al ADEVERINȚEI DE LA ANGAJATOR poate fi descărcat de aici.

Joomla SEF URLs by Artio