Miercuri a fost constatată, oficial, epidemia de gripă, la finalul celei de-a treia săptămâni în care s-a constatat că numărul de îmbolnăviri depășește estimările. Autoritățile speră ca vacanța de săptămâna viitoare să reducă semnificativ circulația virusului, dar lansează un apel, către părinți, să nu folosească aceste zile pentru a duce copiii în locuri aglomerate.

Ministrul Sănătății a anunțat declararea epidemiei miercuri dimineață.

Până aseară, 54 de persoane au murit din cauza gripei (VEZI DETALII).

Autoritățile au subliniat că este vorba despre o circulație mare a virusului tip A, unul care afectează în special plămânii.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, constatarea epidemiei nu va impune luarea unor măsuri suplimentare față de cele anunțate încă din 17 ianuarie, dar cele știute deja trebuie respectate.

Oficialii din MS au atras atenția în special asupra situației din unitățile de învățământ care, în ultimele două săptămâni, au raportat peste 10.000 de cazuri de infecții respiratorii. Aceștia au lansat un apel către părinți ca, în perioada vacanței programate săptămâna viitoare, copiii să nu fie duși în locuri aglomerate, pentru a se limita circulația virusului și, în special, îmbolnăvirea celor mici.

În ceea ce privește suspendarea cursurilor, ministrul Sănătății a anunțat, miercuri dimineață, că această decizie va fi luată punctual, în unitățile de învățământ în care numărul îmbolnăvirilor va ajunge la 20% din totalul copiilor din școală sau clasă.

Joomla SEF URLs by Artio