Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, reunit la solicitarea Prefecturii Prahova, a aprobat astăzi planul de intervenţie pentru sezonul rece 2018-2019. Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, au organizat ulterior şi o conferinţă de presă, în care au discutat despre stadiul pregătirilor, contractele de deszăpezire, stocurile de materiale antiderapante şi obligaţiile care le revin instituţiilor publice.

Mădălina Lupea a anunţat, cu această ocazie, că în acest moment pentru drumurile naţionale sunt disponibile peste 3.400 de tone de sare şi patru tone de clorură de calciu, suficiente pentru intervenţii pe timp de o săptămână în cazul unor căderi masive, pentru drumurile judeţene sunt peste 50.000 de tone de nisip şi sare, iar pentru drumurile locale există peste 6.600 de tone de nisip şi 1.500 de sare. Totodată, prefectul judeţului le-a recomandat operatorilor şi primăriilor care se ocupă în regie proprie de curăţarea drumurilor să îşi sporească stocurile de sare şi nisip încă de acum, cât încă nu sunt cozi, anunţând totodată că a discutat şi cu sindicaliştii de la Salina Slănic, după protestul de acum câteva luni, şi că nu se anticipează niciun obstacol în alimentarea cu sare în această iarnă.

"Am aprobat planul de măsuri pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale în sezonul de iarnă 2018-2019. Căderile masive de zăpadă şi alte fenomene meteorologice şi hidrologice pot constitui factori de risc pentru desfăşurarea normală a activităţilor, iar expunerea prelungită la temperaturi foarte scăzute de asemenea reprezintă un factor de risc pentru sănătatea populaţiei. Pentru acest motiv, instituţiile publice din Prahova încearcă să fie cât mai bine pregătite, având în vedere că intrăm în sezonul rece şi o primă manifestare deosebită deja a avut loc, săptămâna trecută, când partea de nord a judeţului s-a aflat sub cod galben şi, deşi în Ploieşti era o temperatură de 11 grade, la limita cu judeţul Braşov erau -4 grade Celsius şi ningea viscolit", a explicat prefectul Mădălina Lupea, care a anunţat că instituţia a transmis şi notificări către autorităţile publice locale, amintindu-le responsabilităţile, dar şi solicitând informaţii despre stadiul contractelor de deszăpezire şi al aprovizionării cu materiale antiderapante. Totodată, Mădălina Lupea a afirmat că nu mai puţin de 31 de instituţii publice şi structuri deconcentrate au atribuţii în perioada rece, în conformitate cu acest plan, de la Poliţie, ISU sau Jandarmerie şi până la Apele Române, Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul Şcolar.

La rândul său, preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a anunţat că instituţia merge, pentru deszăpezire, pe contractul-cadru de anul trecut, valabil şi în iarna 2018-2019, precizând că au fost semnate contractele subsecvente şi că toate cele opt sectoare de drumuri în care a fost împărţit teritoriul judeţului sunt acoperite. "Acordul-cadru pentru intervenţia pe drumurile judeţene este valabil şi pentru anul acesta, urmând ca anul viitor să demarăm o nouă procedură de selecţie, pentru iernile 2019-2020 şi 2020-2021. Anul acesta avem contractele-cadru, valabile pe toate cele opt sectoare. Operatorii au stocuri de materiale. Noi nu avem doar sare, avem, aşa cum a fost stipulat în contract, nisip în proporţie de 75% şi sare în proporţie de 25, pentru că vrem să protejăm şi drumurile judeţene", a afirmat preşedintele CJ, Bogdan Toader.

Joomla SEF URLs by Artio