Legislația care reglementează declararea stării de urgență și a stării de asediu, respectiv măsurile care pot fi luate în aceste situații, face referire la toate cazurile în care se pot lua aceste decizii. Autoritățile au transmis un mesaj în care fac apel la calm și dau asigurări că "vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus".

 

Într-o informare transmisă, sâmbătă seară, de Grupul de Comunicare Strategică, autoritățile vin cu precizări referitoare la ce înseamnă, în actualul context, declanșarea stării de urgență.

"Având în vedere enunțarea în spațiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, fără a se menționa faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legătură cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență", a precizat GCS.

Și secretarul de stat în MAI Raed Arafat a lansat un apel la calm, în actualul context, și a îndemnat la transmiterea de mesaje reale, pe un ton responsabil.

"În urma anunţului domnului Preşedinte despre declararea stării de urgenţă, au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei. Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă ... etc. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ insinuând că situaţia este scăpată de sub control.

Mass-media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi ca cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă.

Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în nici un caz să creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat şi nici politizat. Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi", a transmis și dr. Raed Arafat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă seară, ca în România va fi declarată starea de urgență, la începutul săptămânii viitoare. Măsura vine după ce, ieri, România a atins pragul de 100 de cazuri confirmate cu coronavirus și a intrat în Scenariul 3 de combatere a epidemiei.

Joomla SEF URLs by Artio