Autoritățile române vor să testeze, pentru Covid-19, populația din marile aglomerări urbane. Campania va începe în următoarele zile, în București, cu testarea vârstnicilor, a bolnavilor și a cadrelor medicale.

 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat miercuri seară, la Digi 24, că săptămâna viitoare va începe testarea în masă pentru noul coronavirus, cu medicii, pacienţii din spitale, vârstnicii şi persoanele cu boli grave din Capitală. Potrivit acestuia, autoritățile urmăresc să testeze populație din toate marile aglomerări urbane. „Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația. S-au mai primit 15 real-time PCR-uri, care vor fi montate, vor fi dotate cu specialiștii de rigoare și se vor face aceste testări etapizat pentru toată populația Bucureștiului, ales ca primă aglomerare urbană. Vor urma și celelalte orașe, Bucureștiul fiind oarecum un proiect-pilot în acest moment pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraș", a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Anterior, ministrul Sănătății, Victor Costache, vorbea despre testele care vor începe în București, administrate cu prioritate vârstnicilor și pacienților cu afecțiuni cronice. "Săptămâna viitoare sper să avem şi foarte multe teste disponibile la nivel naţional. Sunt undeva în jur de 180.000, care trebuie să ajungă până cel târziu, la sfârşitul acestei săptămâni. Necesarul pe care l-am identificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maximum 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional. Astăzi (miercuri, 25 martie - n.red.) am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door", a anunțat ministrul, într-un interviu pentru Adevarul Live.

Autoritățile își propun ca, în zilele următoare, să înființeze șase noi centre de testare, pe lângă cele 19 existente în prezent, iar în curând să existe un astfel de centru în fiecare județ.

"Bucureștiul e cea mai mare aglomerare urbană și aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară am intrat în dialog din nou cu domnul Streinu Cercel, care a și pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului București. Primăria Capitalei, prin Compania Managementul Traficului, a dus astăzi (miercuri - n.r.) la Matei Balș 12 mașini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mișcare, astfel încât medicii să meargă la bucureșteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou. Dorim să ni se transmită într-un timp foarte scurt care sunt persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu adresa acestora, exact unde locuiesc aceste persoane. Cele 12 mașini, care vor avea și un medic epidemiolog, vor merge țintit, în primul rând, la persoanele de peste 65 de ani și la persoanele cu afecțiuni cronice. Sunt peste 483.000 de persoane peste 65 de ani în București. Primăria Capitalei achiziționează teste și kit-uri. Sunt convinsă că vom avea și susținerea DSP", a declarat și primarul Capitalei, Gabriela Firea, la Antena 3.

Joomla SEF URLs by Artio