Un studiu realizat de Societatea Italiană pentru Medicina Mediului (SIMA), în colaborare cu Universităţile din Bari şi Bologna, arată că ”există o legătură între concentraţia de particule PM 10 din atmosferă peste limita admisă, din perioada 10-29 februarie, şi numărul de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

 

Studiul prezentat de Rai News, citat de News.ro, arată că ”particulele atmosferice, pe lângă faptul că transportă şi răspândesc multe chimicale şi contaminanţi biologici, inclusiv virusuri, reprezintă şi un suport care permite unui virus să rămână în aer în condiţii vitale pentru o perioadă, de ordinul orelor sau zilelor”.

Grupul de cercetători ai SIMA şi ai Universităţii din Bari şi din Bologna a analizat datele publicate de site-ul ARPA (agenţiile regionale pentru protecţia mediului) colectate de la toate staţiile de colectare de pe teritoriul Italiei, care au înregistrat un număr de episoade în care au fost depăşite limitele legale (50 micrograme/m3 pentru concentraţia medie zilnică) din provinciile italiene. În paralel, cercetătorii au analizat cazurile de contagiune cu COVID-19 raportate de site-ul Protecţiei Civile, ajungând la concluzia că ”există o relaţie între depăşirea limitelor legale pentru concentraţiile de PM10 înregistrate în perioada 10-29 februarie şi numărul cazurilor de infecţii cu COVID-19 actualizate până pe 3 martie”, notează sursa citată.

În Câmpania Padului, cercetătorii au observat ”o accelerare anormală a curbei de creştere a infecţiilor care a coincis, la o distanţă de două săptămâni, cu cele mai mari concentraţii de particule atmosferice, care au impulsionat răspândirea virulentă a epidemiei”, mai scrie News.ro.

În această notă, recomandările autoritățile române, de a sta cât mai mult izolați în casă. Și asta deoarece, în România, traficul rutier intens contribuie deseori la depășirea limitelor legale a concentrației de PM 10 în atmosferă. În marile orașe, poluarea cu particule în suspensie a devenit realitatea de zi cu zi.

Chiar la începutul lunii martie, un episod grav s-a petrecut în București.

La Ploiești, depășiri sunt semnalate frecvent, ele fiind aduse în atenția autorităților de organizații și de oamenii politici preocupați de această problemă (VEZI DETALII AICI, AICI și AICI).  Municipiul a fost inclus, de altfel, pe lista celor 10 orașe din țară cu probleme grave din cauza poluării (VEZI DETALII).

Chiar luna trecută, Comisia Europeană a pus în vedere României să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare un program național de control al poluării atmosferice, acordându-i un termen de două luni pentru a comunica planurile adoptate (VEZI DETALII).

i"În ultima săptămână, concentrațiile tuturor poluanților monitorizați s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creștere orară a particulelor PM10 și NO2, dimineața, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creșteri a fost mult sub valorile obișnuite. Este evident pentru toată lumea acum, după evaluarea datelor, că principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate a aerului arată valori foarte bune. Astăzi, de exemplu, la stația de la Cercul Militar, la ora 11:00, concentrația de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate de stația de monitorizare de la Fundata, județul Brașov, sau cea de la Stâna de Vale, județul Caraș-Severin, ambele amplasate în vârf de munte. Spre comparație, luni, 03 martie, la aceeași stație și aceeași oră, concentrațiile au înregistrat 130,64 micrograme. Cu alte cuvinte, astăzi, în București, respirăm aer de munte. Avem chiar și o premieră! Din analiza specialiștilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcțiune Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susținute și de condițiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute", a explicat luni ministrul mediului, Costel Alexe, subliniind efectele pe care le-a avut reducerea traficului, ca urmare a restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii Covid-19.

Joomla SEF URLs by Artio