ANM a instituit, pentru sâmbătă, 3 august, cod galben de vijelii în mai bine de jumătate din țară. SUnt vizate în special județele din partea de est și din nord.

 

Avertizarea a intrat în vigoare la ora 9.00 și este valabilă până la ora 21.00, interval în care în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, estul și nord-estul Munteniei și local în zona montană, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, iar pe arii chiar 50...70 l/mp.

ANM avertizează că, pe parcursul zilei de sâmbătă, local în Oltenia și în sud-vestul Munteniei temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de peste 50…60 km/h .

Update - ANM a emis cod roșu, sâmbătă după-amiază, pentru mai multe localități din Dobrogea. Până la ora 14.20, alerta este valabilă în Cogealac, Mihai Viteazu, Istria și Fântânele, din Constanța, dar și în Baia, Ceamurlia de Jos și Beidaud, din Tulcea, unde sunt prognozate "intensificări puternice ale vântului cu aspect tornadic, cu rafale de peste 80-100 km/h, averse din care se vor cumula 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de medii dimensiuni".

A doua alertă cod roșu,  care expiră la ora 15.00,  vizează localitățile Sulina și Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea. Aici sunt aștptate "averse ce vor cumula 35 - 40 l/mp, după ce în zonă în ultimele 6 ore s-au acumulat 80 -100 l/mp; intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină de medii dimensiuni".

Update - ANM a emis cod galben, până la ora 18.00, în Transilvania și zona montană, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată și se vor semnala averse descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și, pe arii restrânse, 40...50 l/mp. Un alt cod galben a fost instituit, până duminică, la ora 2.00, în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei.

Tot până la ora 2.00 sunt sub avertizare cod portocaliu județele Vaslui, Galați, Tulcea și Brăila, deoarece acolo vor fi perioade cu averse, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și, izolat, 50...70 l/mp.

Joomla SEF URLs by Artio