Autoritățile sunt în alertă după ce ANM a decis să emită, pentru următoarele ore, avertizări de furtună pentru aproape două treimi din țară. Cele mai violente manifestări ale instabilității atmosferice vor fi semnalate în sudul și sud-estul țării, zonă pentru care a fost emis cod portocaliu.

 

Avertizările sunt valabile până joi, la ora 3.00, 18 județe și Capitala aflându-se sub cod portocaliu. Alerta este valabilă și în Prahova.

"În județele Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Ilfov, Vrancea, Galați, Brașov, Covasna, Harghita, Constanța, Tulcea, precum și municipiul București și în zona de munte a județelor Mureș și Bacău, vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 80...100 km/h), vijelii, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice și averse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...70 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala la începutul intervalului în centrul țării și la munte, iar după-amiaza și în prima parte a nopții, mai ales în sud-est", a anunțat ANM.

În Prahova, ISU a transmis deja o alertă și un set de recomandări de care populația trebuie să țină cont în orele care urmează.

"Deoarece există riscul producerii unor inundații locale pentru perioada următoare, solicităm cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

- pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină și vijeliilor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, iar pentru limitarea posibilelor pagube generate de vijelii, să parcheze autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;

- având în vedere posibilitatea averselor cu caracter torențial, îndemnăm populația din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării apei.

- rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

- urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;

- construiți bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundație;

- ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;

- în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!" este apelul lansat de ISU Prahova.

De asemenea, în sudul, sud-estul și local în centrul și estul țării, precum și în zonele montane și submontane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de miercuri, va persista însă vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării, iar disconfortul termic se va menține accentuat. 

Tot sud-estul țării rămâne sub cod galben până joi, la ora 10.00, pentru că, și la primele ore ale dimineții, local vor mai fi manifestări de instabilitate atmosferică, mai exact averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40 l/mp.

Joomla SEF URLs by Artio