Administrația Națională de Meteorologie și Departamentul pentru Situații de Urgență au emis alerte de avalanșă pentru masivele Bucegi și Făgăraș unde, pe fondul ninsorilor din ultimele zile, riscul de producere a avalanșelor ajunge la gradul 5.

 

Există riscul de avalanșă pentru mai multe zone turistice, intens tranzitate de cei care practică drumeții montane, au avertizat reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență. "Ca urmare a stratului însemnat de zăpadă proaspătă așternută pe versanți în ultimele 24 de ore aceasta a condus la creşterea stratului de zăpadă cu circa 80 cm în zona înaltă şi cu 40-50 cm la altitudini mai joase", au arătat aceștia, conform rezultatelor măsurătorilor furnizate și de ANM.

În Munții Făgăraș, pentru altitudinile de peste 2000 m, riscul de avalanșă a ajuns la gradul cinci din cinci, ceea ce din punct de vedere meteorologic poate fi exprimat prin cod roșu. Pentru altitudinile mai joase, sub 1800 m, riscul de avalanșă a ajuns la gradul 4 din 5.

În Masivul Bucegi, pentru altitudinile de peste 1800 m, riscul de avalanșă este crescut, stratul de zăpadă proaspătă măsurând pe alocuri, peste 25 cm.

"Îi sfătuim pe turiști să evite deplasările pe munte în această perioadă și totodată dacă vă aflați la altitudini înalte, în cabane, vă sfătuim să vă luați măsurile de autoprotecție și să rămâneți adăpostiți. Pentru siguranţa dumneavoastră, consultați site-ul https://fiipregatit.ro/! Echipele SALVAMONT, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile", au mai transmis reprezentanții DSU.

Joomla SEF URLs by Artio