cod rosu inundatiiPericol uriaș de producere a inundațiilor, miercuri, în mare parte a țării. Hidrologii mențin avertizările cod galben și cod portocaliu, iar pentru mai multe bazine hidrografice au emis și avertizare cod roșu.

Codul roșu de inundații este valabil până marți, la ora 20.00. "Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Olteţ – bazin superior, Cerna (afluent al Olteţului), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac. Ioneşti, județele Vâlcea, Gorj şi Argeş. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice: Olteţ, Cerna, Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului avertizat", au anunțat hidrologii, care mențin totodată codul portocaliu valabil și în Prahova, până la ora 24.00, dar și în alte județe din țară (VEZI DETALII).

Tot marți dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările valabile pentru următoarele ore. Prahova rămâne, totuși, sub cod portocaliu de ploi abundente. Aici, dar și în Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin, va continua să plouă, temporar abundent și se vor cumula cantități de apă de 25-35 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Un cod portocaliu de vijelii și ploi este valabil, până miercuri, la ora 11.00, în toată țara, cu excepția Câmpiei de Vest.

Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență

Joomla SEF URLs by Artio