Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a convocat miercuri o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce în România a fost anunţată oficial, de dimineaţă, epidemia de gripă. Mesajul autorităţilor judeţene este că populaţia nu ar trebui să se panicheze şi că s-au luat măsuri pentru a preveni răspândirea bolii.

 

Direcţia de Sănătate Publică a prezentat, în cadrul şedinţei de astăzi, situaţia la zi privind îmbolnăvirile, anunţând că în judeţ, până astăzi, au fost înregistrate 387 de cazuri de gripă, dintre care 90 confirmate oficial de laboratorul Institutului Cantacuzino. Până acum, opt prahoveni au murit din cauza gripei, în toate aceste cazuri fiind vorba despre persoane care nu fuseseră vaccinate şi care sufereau şi de afecţiuni cronice. Separat, de la începerea sezonului, în Prahova au mai fost înregistrate 8.358 de cazuri de infecţii respiratorii şi peste 1.000 de pneumonii, au mai precizat reprezentanţii DSP.

Citiţi şi: 

Autorităţile au amintit şi măsurile necesare în această perioadă, amintind că multe dintre ele au fost luate încă de acum câteva săptămâni şi că acum, odată cu declararea oficială a epidemiei, se impun verificări suplimentare privind stocurile de medicamente din unităţile medicale, iar în creşe, grădiniţe, şcoli şi licee este obligatoriu triajul epidemiologic. Anunţate şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, măsurile de prevenţie mai vizează limitarea accesului în spitale pebntru persoanele din exterior, triajul personalului medical şi nemedical la intrarea în tură, purtarea echipamentului specific de protecţie, respectarea regulilor de igienă personală, imunizarea personalului, iniţierea terapiei imediat de la internare, fără a se mai aştepta confirmarea de la laborator, tratamentul profilactic la toate persoanele care au intrat în contact cu pacienţii bolnavi şi refacerea de urgenţă a stocurilor de medicamente antivirale.

"Nu este cazul ca populaţia să se panicheze, acesta trebuie să fie primul mesaj pe care autorităţile publice trebuie să îl transmită mai departe. Doar din punct de vedere statistic se constată că gripa se manifestă în mod epidemic, măsurile nu sunt altele decât acelea pe care noi deja le-am dispus, în colaborare cu autorităţile locale, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu spitalele", a declarat, la începerea şedinţei CJSU, prefectul Mădălina Lupea.

Joomla SEF URLs by Artio