O intervenție de care a vizat recuperarea unui număr mare de turiști rămași pe munte, joi, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a dat naștere unui conflict între Salvamont și Jandarmeria Montană Valea Prahovei în care, mai nou, a intervenit și Primăria Sinaia.

Totul a început după ce Jandarmeria Prahova a mediatizat, joi, acțiunea din Bucegi (VEZI DETALII). În replică, Salvamont România a acuzat "practici incorecte" prin care jandarmii și-ar atribui  acțiuni realizate, de fapt, de salvamontiști.

"Salvamont România dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană prin care își atribuie și promovează în presă acțiuni de salvare realizate de către salvamontiști. Ultima situație de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presa scrisă și audiovizual, atribuindu-și salvarea a zeci de oameni blocați în telegondola din Sinaia sau coborâți de la cota 2000.

Operațiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiștii din Sinaia, împreună cu angajații domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiștii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu mașinile de bătut zăpada. Salvamontiștii din Sinaia declară că abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui, moment în care salvamontiștii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanță.

Din păcate, astfel de situații sunt o practică frecventă a jandarmilor montani, se repeta la nivelul întregii țări, de ani de zile, de la apariția jandarmilor pe munte. Deși salvamontiștii au avut încercări repetate pentru soluționarea amiabilă a acestui tip de situații, în cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria Montană continuă să se laude în presă cu acțiunile de salvare a structurilor Salvamont.

În conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor din zona montană care au probleme medicale sau cărora le poate fi afectată starea de sănătate, este atribuția structurilor Salvamont, care pot solicita, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență, resurse suplimentare, ambulanțe, elicopter, resurse umane și altele cu care să finalizeze acțiunea de salvare", transmite Salvamont România într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook.

La rândul său, tot într-un comunicat, Jandarmeria Montană Valea Prahovei dezminte acuzațiile: "Referitor la unele afirmații bazate pe informații false despre modul de desfășurare a acțiunii de salvare din data 24.01.2019, de la cota 2000, facem următoarele precizări:

- Jandarmeria Montană nu și-a asumat nici o acțiune de salvare a turiștilor de la cota 2000, fiind doar o acțiune de sprijin si conducere a acestora intre telegondola de la Furnica si telecabina;

- colegii noștri au fost la cota 2000 începând cu ora 10.30;

- apelul pe 112 a fost la 11.15;

-o parte dintre turiști au fost conduși de către jandarmii montani către telecabina de la cota 2000 pentru a fi coborâți la cota 1400;

-jandarmii ce apar in fotografia făcută la cota 1400 intrau schimbul II, nu au apărut după 40 de minute, cum eronat s-a spus".

Cea mai recentă precizare a venit vineri, în jurul prânzului, tot pe Facebook, de la reprezentanții Primăriei Sinaia, care susțin că personalul tehnic al domeniului schiabil și salvamontiștii au intervenit și derulat o acțiune de rutiră, pentru evacuarea turiștilor, după oprirea gondolei din cauza condițiilor meteo.

"Ieri, 24 ianuarie Gondola Carp a fost oprită din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Echipa Salvamont Sinaia împreună cu personalul tehnic al domeniului schiabil din cadrul Societății Transport Urban, structuri ce sunt subordonate Primăriei Sinaia au fost nevoite să procedeze la o acțiune de rutină, de evacuare a turiștilor aflați la acea oră pe munte, nu de salvare așa cum s-a vehiculat. Gondola Carp nu a fost defectă, ci încărcată cu gheață. Defecțiunile sunt una, condițiile meteo extreme sunt alta. Ideea de salvare implică pericol major, primejdie imediată. Nu a fost cazul. Toți oamenii au fost adunați controlat la Bistro Carp sau în Valea Soarelui, pentru ca apoi evacuarea lor să se facă în mod organizat. Ne pare rău că și de această dată unele dintre materialele apărute în presă nu au respectat adevărul de pe teren. Probabil că sursele consultate de unii dintre cei care au scris, nu au fost nici 3, nici 2, ci poate una singură - în acest caz comunicatul vag al Jandarmeriei. Nu considerăm nici că acțiunile de salvare trebuie să devină parte din brandingul unei instituții ale cărei obligații implică acest gen de activitate. Dincolo de toate aceste asumări greșite sau comunicări deficitare, ținem să subliniem necesitatea acțiunii echipelor mixte în cazuri extreme. Mulțumim tuturor pentru buna desfășurare a acțiunilor de ieri! Mulțumim publicului care a înțeles necesitatea unei astfel de organizări și a răspuns pozitiv îndrumărilor personalului tehnic al domeniului schiabil și ale echipelor Salvamont", au explicat reprezentanții Primăriei Sinaia.

Foto: Primăria Sinaia

Joomla SEF URLs by Artio