Aproape unul din patru angajați ai secției de Neonatologie din cadrul Spitalului de Obstetrică Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" s-au dovedit purtători ai stafilococului auriu, astfel încât Ministerul Sănătății a decis ca, la Maternitatea Giulești, să nu se mai facă nicio internare începând de astăzi. De asemenea, personalul afectat a fost scos temporar din activitate. Măsurile vin după ce, în ultima lună și jumătate, 12 copii născuți aici au ajuns în spital cu infecție cu stafilococ auriu. În contextul acestor dezvăluiri, Ministerul Sănătății a cerut verificări în toate maternitățile de stat și private din țară.

Reprezentanții MS au anunțat că Direcția de Sănătate Publică București efectuează deja controale în toate maternitățile din Capitală, iar verificările vor fi extinse. "Sunt verificate condițiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecție, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor și a Precauțiunilor Universale și de Contact,  precum și respectarea circuitelor pentru pacienți. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternitățile din țară", au informat oficialii Ministerului. Aceștia au confirmat, joi, cazurile de bebeluși infectați cu stafilococ auriu, din rândurile copiilor născuți la Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu". " În această perioadă, Spitalul Clinic de Urgenta «Grigore Alexandrescu» a semnalat Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) depistarea unor pacienți copii cu infecții stafilococice născuți în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie «Prof. Dr. Panait Sîrbu». DSPMB a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgență «Grigore Alexandrescu» și a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 și până în prezent au fost internați 15 pacienți, copii proveniți de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, din care 12 copii confirmați cu stafilococ auriu MRSA. Pentru alți 2 copii se așteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu MRSA. Din aceștia, în prezent se mai află internați 8 copii la Spitalul «Grigore Alexandrescu»", a informat Ministerul Sănătății.

Mai mult, autoritățile dezvăluie că mai mulți angajați ai secției Neonatologie de la Maternitatea Giulești au fost depistați ca fiind purtători ai stafilococului auriu. "S-au recoltat exudate nazale de la un număr de 49 persoane din secția de neonatologie (din totalul de 55 persoane); pentru 38 de persoane s-au obținut rezultatele  probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi. Urmează a fi recoltate și de la celelalte persoane. Rezultatul exudatelor nazale au fost înaintate către secția de neonatologie prin adresa 10997/12.11.2018 cu recomandarea conform ghidurilor internaționale privind decolonizarea purtătorilor", a anunțat Ministerul Sănătății.

În această situație, în cazul Maternității Giulești, începând de astăzi au fost sistate toate internările. "Având în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești  privind cazurile de infecții nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum și faptul că  măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea Direcției de Sănătate Publică București consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească. Pe măsură ce spațiile vor fi eliberate prin  externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua  exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat", a informat Ministerul Sănătății, în cursul zilei de joi.

Măsurile sunt anunțate după ce informații privind "bomba" cu bacterii de la Maternitatea Giulești au fost dezvăluite pe surse, de presa centrală (VEZI DETALII AICI și AICI).

Foto ilustrație

Joomla SEF URLs by Artio