Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a transmis, la solicitarea APH, un punct de vedere oficial cu privire la modul în care se face triajul la intrarea în cea mai mare unitate medicală din Prahova, explicând de ce, în plină pandemie de coronavirus, nu sunt prezenţi epidemiologi în cortul pentru triaj. Conducerea susţine că există un deficit de medici la această specializare, dar nu şi de costume de protecţie.

 

"Actualitatea Prahoveană" a publicat vineri un articol despre modul în care decurge triajul desfăşurat la intrarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, semnalând că trierea cazurilor nu este făcută nici de medici epidemiologi, nici de asistenţi epidemiologi, în contextul pandemiei globale de COVID-19, ci de personal de la Unitatea de Primiri Urgenţe, care în multe situaţii părăseşte cortul epidemiologic pentru a ajuta şi la alte cazuri din UPU. La momentul respectiv, eram în aşteptarea unui răspuns oficial din partea spitalului, răspuns care a sosit ulterior şi care arată că, în interpretarea conducerii, nu e nimic anormal în acest lucru. "În conformitate cu Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă nr. 3/28.02.2020 privind aprobarea Procedurii Operaţionale privind gestionarea cazurilor de infecţii cu Noul Coronavirus (...) la pacienţii care se prezintă în UPU/CPU/Camera de Gardă, triajul se efectuează de Asistentul Medical de la Triaj din cadrul UPU. În toate documentele prezentate se menţionează termenul TRIAJ, nu triaj epidemiologic", se arată în răspuns, înaintea unui pasaj generic care insistă pe organizarea triajului în unităţile de primiri urgenţe şi deloc pe situaţia concretă a apariţiei unei pandemii şi a unor corturi pentru triaj cu circuite distincte. Ceva mai aplicat, conducerea dă şi un exemplu, din care înţelegem că sunt multe situaţii în care prezenţa la triaj a unui asistent de la Serviciul de prevenire a infecţiilor n-ar fi eficientă.

Articlul iniţial: 

"În prezent, Serviciul de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale are încadrat un număr de 2 medici epidemiologi, 6 asistenţi igienă, în condiţiile în care conform Ordinului MS 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale - Capitolul 1, alin. 1h, spitalul ar trebui să aibă un număr minim de 6 medici, 3 medici epidemiologi, 3 medici boli infecţioase în cadrul Serviciului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Menţionăm că serviciul actual are în supraveghere 8 sedii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti", se mai transmite în răspuns.

Directorul unităţii, Marius Niculescu, a mai precizat şi că "personalul medico-sanitare din UPU dispune în prezent de echipamente complete pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă", declarând şi că stocurile pentru materiale sanitare se transmit zilnic la Centrul de comandă al Ministerului Sănătăţii.

sjup raspuns triaj covid 1

sjup raspuns triaj covid 2

Joomla SEF URLs by Artio