Doi prahoveni au fost săltați astăzi de mascați, iar miercuri după-amiază dau explicații în fața procurorilor DIICOT Ploiești cu privire la schema folosită pentru a goli conturile victimelor lor. Totul a plecat de la niște cartele SIM fără număr și s-a transformat într-un prejudiciu de peste 200.000 de lei.

 

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești și ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O Ploiești au efectuat, miercuri, trei percheziții, în București, Ploiești și a localității Drăgănești. Au fost vizate locuințele a două persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, alterarea integrității datelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

"La data de 29.09.2019, unul dintre suspecți, a apelat serviciul de relații cu clienții al unei companiei telefonice și recomandându-se ca fiind persoana vătămată, a solicitat portarea numărului de telefon ce-i aparținea acesteia, pe o altă cartelă SIM, fără număr.Ulterior, în aceeași zi, aflându-se în posesia numărului de telefon al persoanei vătămate, a apelat serviciul de relații cu clienţii al unei unități bancare şi, atribuindu-și identitatea persoanei vătămate, a solicitat şi obţinut de la reprezentanții acesteia resetarea parolei de acces pentru aplicația de internet banking, noua parolă fiind transmisă prin SMS. Aflându-se în posesia datelor de logare la aplicaţie, suspectul, fără drept, a efectuat conversia sumei de 9000 euro în lei, în contul persoanei vătămate, după care a transferat la data de 29.09.2019 din acelaşi cont, sumele de 23.000 lei, respectiv 20.000 lei, într-un alt cont bancar deschis la aceeași unitate bancară", au detaliat anchetatorii.

Iar aceasta nu a fost singura victimă lăsată astfel fără banii din cont. "În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat faptul că, în perioada 27-29.09.2019, suspecții au prejudiciat și alte două persoane, folosind același mod de operare, valoarea totală a prejudiciului cauzat ridicându-se la suma de 231.500 lei", au mai precizat procurorii.

Potrivit Poliției, indivizii au acționat în București, Prahova și Cluj. Și au găsit și o metodă de a "spăla" rapid sumele obținute prin schema descrisă mai sus. "Pentru a nu fi depistați, sumele de bani obţinute din activitatea infracțională au fost folosite de către suspecți pentru cumpărarea mai multor bunuri de lux, cu valoare mare, aceștia identificând persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, astfel de bunuri. Sub pretextul că sunt adevărații titulari ai conturilor, suspecții au efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparținând vânzătorilor, primind în schimb bunurile" au explicat procurorii DIICOT Ploiești.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 22 de telefoane mobile și cartele SIM, 16 sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ștampile și dispozitive de aplicare a timbrului sec, deținute fără drept, înscrisuri și suma de 3.040 euro.

Imagini din timpul descinderilor găsiți

.be" target="_blank" rel="noopener">AICI.

Cele două persoane vizate de anchetă au fost aduse la sediul DIICOT Ploiești, pentru audieri.

Descinderile s-au derulat cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale și cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploiești.

Joomla SEF URLs by Artio