Incidentul violent petrecut, marți, la Colegiul "Spiru Haret" din Ploiești, cel mai recent eveniment de acest fel apărut într-o unitate de învățământ, readuce în discuție un amplu subiect, referitor la siguranța elevilor și a dascălilor în școli și modul în care este asigurată paza.

Conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a amintit, în urma celor întâmplate marți (VEZI DETALII), că legea are prevederi referitoare la siguranța în școli, dar că ele sunt "încălcate flagrant".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită autorităților să respecte Legea nr 35/2007, completată cu Legea 29/2010, privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, lege care este în acest moment încălcată în mod flagrant și grav! Ne confruntăm cu un nou caz de violență puternică: o profesoară din cadrul Colegiului “Spiru Haret” din Ploiești a fost înjunghiată de un fost elev, chiar în fața cancelariei. Trebuie să înțelegem cu toții că siguranța și securitatea în unitățile de învățământ trebuie să reprezinte, măcar acum, o prioritate pentru Guvern, Parlamentul României și autoritățile locale! Vă reamintim că, la inițiativa federației noastre, a fost redactat un proiect de act normativ privind asigurarea protecției cadrului didactic în unitățile de învățământ. Dintr-un dezinteres total al aleșilor, legea nu a ajuns în faza în care să fie votată!

Cazul grav care s-a petrecut în incinta unei unități de învățământ din Ploiești ne arată cât de vulnerabile sunt școlile în acest moment în fața unor agresori. Lipsa pazei din unitățile de învățământ a dus la această situație, care se poate repeta oriunde în țară, la orice nivel al structurii școlare. Cerem pe această cale, ministrului Educației Naționale, dar și ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o întâlnire în cadrul căreia să identificăm cele mai bune măsuri care pot fi aplicate la nivelul unităților de învățământ din România. Totul, în contextul în care avem o lege clară, care prevede faptul că:

«Siguranța în unitățile de învățământ se realizează sub coordonarea prefectului și este în responsabilitatea autorităților Administrației publice Locale, a Inspectoratelor școlare, a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau a inspectoratelor județene de poliție, a Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ori a inspectoratelor județene de jandarmerie și a unităților școlare.» (Legea 29/2010)

Elevii, dar și angajații din școli sunt vulnerabili la orice formă de violență. Faptul că oricine poate să pătrundă în incinta unei unități de învățământ, fără să fie legitimat sau verificat în privința obiectelor care pot fi folosite drept armă, ne îngrijorează și reprezintă o problemă deosebit de gravă, care trebuie rezolvată urgent. Un cadru didactic care își îndeplinește rolul de “profesor de serviciu pe școală” nu poate să fie cel care asigură securitatea persoanelor aflate în unitatea de învățământ. Considerăm că pot fi identificate resursele necesare prin care toate școlile din România să beneficieze de pază și protecție. Oare de ce fel de semnal mai avem nevoie, pentru a lua o decizie concretă în această situație?", au subliniat sindicaliștii, într-un punct de vedere transmis marți seară.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că “este deosebit de grav ce s-a întâmplat cu colega noastră din Ploiești, iar acest pericol poate să fie oriunde în țară, la nivelul oricărei unități de învățământ. Solicităm și de această dată o întâlnire cu membrii ai Guvernului României, ai autorităților locale, precum și ai părinților pentru a identifica cea mai bună soluție. Nu vrem să transformăm școlile într-un loc nesigur pentru colegii și elevii noștri. Totodată, parlamentarii României ar trebui să se sesizeze și să voteze în regim de urgență legea prin care am cerut protecție pentru personalul din învățământ în cadrul unităților școlare”.

Potrivit informațiilor existente până în acest moment, paza colegiului ploieștean în care o profesoară a fost înjunghiată, în fața cancelariei, de un fost elev, era asigurată. Agresorul s-ar fi strecurat pe lângă paznicul de la poartă, profitând, se pare, de sosirea unui grup mai mare de elevi.

Trebuie subliniat că însuși individul cercetat, acum, pentru înjunghierea profesoarei, fost elev al acesteia, avea antecedente și fusese anchetat, ba chiar și condamnat, relativ recent, pentru că amenințase un coleg de clasă cu un cuțit (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio