Prahova a primit, în acest sezon, de la Ministerul Sănătății, aproximativ 58.000 de doze de vaccin antigripal care să fie distribuite, gratuit, pentru grupele la risc. Potrivit ultimei raportări, în județ mai erau disponibile cam 1.500.

Dozele gratuite distribuite anual sunt destinate vaccinării grupelor la risc, din care fac parte copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, dar și gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați, la care se adaugă personalul medico-sanitar. Pentru toți aceștia, în sezonul 2018 - 2019, DSP Prahova a primit de la Ministerul Sănătății, potrivit unei informări transmise vineri, 57.950 de doze gratuite, din care, la data de 8 ianuarie, erau deja consumate 56.459 de doze.

În continuare, însă, autoritățile recomandă vaccinarea drept cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei. Ministerul Sănătății a anunțat că decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care dozele sunt asigurate gratuit. "Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate procedurile de achiziție și se estimează că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie", au informat, vineri, reprezentanții MS.

Pentru cei care nu au beneficiat de aceste doze, deși aveau dreptul să o facă, precum și pentru restul populației, singura alternativă este cumpărarea vaccinului din farmacii.

Situația se prezintă astfel în condițiile în care este foarte posibil ca, marți, să fie declarată epidemia de gripă, pe fondul numărului din ce în ce mai mare de îmbolnăviri înregistrat în ultima perioadă (VEZI DETALII).

De asemenea,  începând de luni, autoritățile iau în calcul să decidă, punctual, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ în care apar cazuri de gripă (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio