Ministerul Sănătății a confirmat cea de-a doua săptămână epidemică a sezonului de gripă, iar autoritățile se tem că, în câteva zile, vor nevoite să declare epidemia. Până la 20 ianuarie, la nivel național se înregistraseră 522 de îmbolnăviri, iar numărul deceselor a ajuns deja la 34, conform celor mai recente situații făcute publice de Institutul Național de Sănătate Publică.

Cifrele din centralizările INSP arată că, în săptămâna 14 - 20 ianuarie, s-au înregistrat 254 de noi cazuri de gripă, ducând totalul confirmărilor din acest sezon la 522. În același timp, au fost comunicate 24 decese noi confirmate cu virus gripalfață de numai 10, de la începutul anului până pe 13 ianuarie. "De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 23 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 şi 5 tip A, nesubtipat, fata de 4 în sezonul precedent, în perioada similară, din care 2 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 şi 2 cu virus gripal tip B. Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever fata de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme fata de sezonul precedent", a transmis reprezentanții INSP.

Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate din București, 242, dar alte zeci de cazuri au apărut și în Olt, Argeș și Constanța.

Prahova ocupă locul al  cincilea în funcție de numărul de îmbolnăviri, dar, alături de Argeș, se află pe primul loc după numărul de decese, cu nu mai puțin de cinci cazuri.

"Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia.  Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.  Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă. Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută,  la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada următoare. Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp  se vor aplica punctual. De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. În funcție de situația epidemiologică,  unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut", a transmis Ministerul Sănătății.

Din cauza gripei, Ministerul Educației, la recomandarea Ministerului Sănătății, a decissă le acorde liber elevilor și vineri, pe 25 ianuarie, cursurile fiind suspendate în tot învățământul preuniversitar. A rezultat, astfel, cu tot cu ziua de azi, o minivacanță de patru zile în care autoritățile își pun baza, astfel încât să mai limiteze răspândirea virusului, în special în rândul copiilor (VEZI DETALII).

Recomandări transmise populației, pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  • • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • • Respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul parții interne a articulației cotului);
  • • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • • Continuarea vaccinării antigripale.
Joomla SEF URLs by Artio