Primarul comunei Provița de Sus, Tarcisius Ovidiu Ioan Movileanu, a fost demis, marți, prin ordin al prefectului de Prahova, Cristian Ionescu, după ce edilul s-a înscris în alt partid decât cel pe listele căruia a candidat și a fost ales.

 

Prefectura a anunțat că "prefectul județului Prahova, domnul Cristian Ionescu, a emis ordinul de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alt partid față de cel pentru care a candidat și a fost votat la alegerile locale din 2016, pentru primarul unității administrativ teritoriale (UAT) Provița de Sus. Dispoziția a fost emisă pe data de 15 septembrie 2020".

Tarcisius Ovidiu Ioan Movileanu a candidat, în 2016, din partea PSD, fiind ales primar al comunei Provița de Sus, dar noua candidatură, pentru localele de la finalul acestei luni, a fost depusă din partea PNL.

Până acum, prefectul de Prahova a mai emis astfel de ordine și pentru primarii din Băicoi, Mizil, Bărcănești, Iordăcheanu și Păulești, pentru doi consilieri județeni, dar și pentru 19 consilieri locali din județ: Mizil (5), Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2).

Conform legislației în vigoare, în situația în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar.

"Verificarea  apartenenței politice a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020, pentru funcția de primar, consilier local sau consilier județean se realizează de către birourile electorale de circumscripție care adoptă hotărâri de acceptare a candidaturii pentru persoanele participante, având la bază declarația persoanei de acceptare a candidaturii în cadrul căreia declară pe propria răspundere sub sancțiunea legii penale, apartenența sa politică, precum și lista cu propuneri de candidați a partidelor politice sub semnătura conducerii acestora care confirmă calitatea de membru al partidului politic respectiv pentru persoanele care sunt cuprinse în listă", au argumentat reprezentanții Prefecturii Prahova.

Față de prevederile legale în vigoare, respectiv la: art. 160, alin.(1), lit. h, alin. (7), (9), (10), art. 204, alin. (2), lit. j, din Codul Administrativ, art.46, 47 și 52 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorității publice locale și la art. 8, alin. (1), (2) și (3) din Legea nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată,  apartenența politică a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020 e certificată de persoana în cauză care a completat și semnat declarația de acceptare a candidaturii, partidul care certifică calitate de membru al persoanelor din lista cu propunerile de candidați, respectiv hotărârea de acceptare a candidaturii a Biroului electoral de circumscripție, care garantează îndeplinirea condițiilor legale de către o persoană care și-a depus o candidatură pentru o funcție de ales local în cadrul alegerilor locale din anul 2020.

Foto: romaniamama.ro

Joomla SEF URLs by Artio