Județul Prahova a fost inclus de ministrul Muncii într-un clasament privind numărul mic de angajtori verificați de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Violeta Alexandru remarcă o "discrepanță în aplicarea legii" și a anunțat că a cerut, din teritoriu, explicații despre cum sunt selectate firmele vizate de verificările ITM.

 

În clasamentul dat publicității de Violeta Alexandru intră 13 județe și Capitala, unde funcționează aproape 60% dintre angajatorii la nivel național. Cu toate acestea, ponderea celor controlați este de cel mult 20%, după cum reiese din analiza făcută de ministru. Oficialul mai punctează și că rapoartele primite din județe arată "preferința" inspectorilor pentru anumiți angajatori, un fenomen pentru care a cerut explicații.

"Cel mai mare coșmar pentru administrație, pentru cei care sunt obișnuiți să se muncească ineficient, este transparența.

Mă uitam pe datele care arată rezultatele activității Inspecției Muncii/Inspectoratelor Teritoriale de Muncă. În București, locul unde există cei mai mulți angajatori activi, numărul controalelor pentru respectarea legislației muncii este atât de mic. Alte semne de întrebare mi le ridică cele 168 de controale la anumite societăți (nu are importanță care sunt, nu mă interesează) în ultimii 3 ani. Sunt societăți comerciale cu peste 70 de avertismente iar altele cu peste 42 de amenzi. Angajatorii din cele 14 județe din imagine reprezintă 58,5% din totalul angajatorilor din țară. Cea mai mare pondere a controalelor vizează respectarea relațiilor de muncă (59,16%)", a declarat Violeta Alexandru.

"Discrepanța în aplicarea legii mi se pare uriașă. Am cerut mai multe explicații despre cum sunt selectați angajatorii incluși în planurile anuale/campaniile tematice de control", a anunțat ministrul.

Din datele publicate de oficialul de la Ministerul Muncii reiese că, în Prahova, la cei 20.615 angajatori activi au fost efectuate doar 3.978 de controale. Asta însemană că au fost verificați cel mult 19,3% dintre angajatori, presupunând - deși e greu de crezut - că inspectorii nu au trecut pe la nimeni de două ori.

Grafic: Facebook/ Violeta Alexandru

Joomla SEF URLs by Artio