Salvatorii prahoveni au emis o avertizare pentru turiștii care pornesc pe traseele montane, pe fondul numărului mare de intervenții derulate în ultima perioadă pentru recuperarea drumeților rătăciți sau blocați pe munte.

 

Jandarmii montani spun că, din ce în ce mai des, sunt solicitați să intervină pentru recuperarea turiștilor care se aventurează pe munte nepregătiți sau neechipați adecvat. Iar că ajung să fie recuperați de echipajele de intervenție nu este o problemă, însă, în acest fel, drumeții își pun viața în pericol. "În ultimele zile, jandarmii montani prahoveni au avut mai multe intervenții pentru salvarea unor turiști care s-au rătăcit și au rămas blocați pe munte, în zone dificile cu teren accidentat. Cauza principală a acestor situații a fost deplasarea pe un traseu nemarcat, iar întunericul și lipsa echipamentului au făcut imposibilă continuarea drumului.  Din fericire, persoanele au fost salvate la timp de jandarmii montani.

Pentru a nu vă pune în pericol, înainte de a pleca pe munte informați-vă în legătură cu traseul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase), prognoza meteo, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există. Nu vă aventurați pe traseele nemarcate sau interzise!

Plecați pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Turiștii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgență 112, sau se pot adresa direct echipelor de jandarmi din zona unde se afla" sunt recomandările jandarmilor montani din cadrul IJJ Prahova, la începutul sezonului rece, când mulți români vor alege să petreacă timpul liber în stațiunile din județ și este de așteptat ca numărul intervențiilor să crească și mai mult.

Cea mai recentă acțiune de acest fel a avut loc acum două nopți, la Cheia. Salvamontiștii formației Ciucaș și jandarmii montani s-au chinuit, timp de șase ore, să recupereze două persoane, de 43 și 89 de ani, care plecaseră pe munte în căutare de plante medicinale. Cei doi au fost surprinși de lăsarea întunericului și nu au mai putut înainta. "Am intervenit alături de colegii de la Jandarmeria Montană Cheia pentru recuperarea a două persoane rătăcite în zona de abrupt a culmii Gropșoarele - Zăganu. Cei doi, printre care şi un domn la 90 de ani, se aflau la cules de plante medicinale şi, pe timpul nopţii, nu au mai putut coborî din zona de abrupt. Intervenţia a durat de la ora 21.00 la ora 3.00. Domnul în vârstă, cunoscut deja în zonă ca fiind mai tot timpul pe munte, a parcurs tot traseul până la locul de întâlnire cu ATV-ul Salvamont, pe jos, doar cu puţin ajutor", au relatat salvamontiștii.

Foto: Salvamont Cheia - Ciucaș

Joomla SEF URLs by Artio