O anchetă de proporții a fost declanșată, în toamna anului trecut, după ce au ieșit la iveală abuzurile la care ar fi fost supuși minorii din Complexul de Servicii Comunitare «Sf. Andrei» Ploiești. În urma perchezițiilor derulate atunci, mai multe persoane au fost reținute și chiar plasate în arest preventiv. Ancheta a confirmat dezvăluirile inițiale și a scos la iveală fapte de o cruzime greu de închipuit. Astăzi, însă, unii dintre angajații cercetați s-au întors la serviciu, chiar în centrul în care ar fi comis abuzurile.

 

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a anunțat, ieri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că unii angajați ai complexului au revenit la locul de muncă, deși cercetările nu sunt finalizate, și a precizat că va cere  o nouă anchetă în cadrul DGASPC și scoaterea respectivelor persoane din centru:

"Voi v-ați lăsa copilul în grija unor persoane anchetate penal pentru rele tratamente aplicate minorului?

Un centru de plasament DGASPC din Ploiești tocmai i-a reprimit la muncă pe angajații cercetați de procurori pentru că băteau copiii cu dizabilități și le furau din mâncare.

Ancheta a pornit acum când discuțiile înregistrate dintre două angajate au devenit publice. Angajatei nou-venite i se oferea o «instruire»despre cum să se comporte cu copiii, oferindu-i sfaturi precum:

«Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai»

«De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită», sau:

«Dă-le să zacă. Să te ştie de frică.»

Acum un an scriam despre acest caz, am solicitat instituțiilor să acționeze și cei vinovați să răspundă. 2 din cele 14 educatoare și-au dat demisia, alte 12 reținute de procurori. Deși ancheta continuă, deși ani de zile au bătut și agresat verbal copiii cu dizabilități, cele 12 persoane se reîntorc la muncă. În același loc.

DGASPC nu vede o problema în asta și nici directorul.

Sistemul de «protecția copilului» nu reprezintă interesul superior al copiilor. Sistemul de «protecție a copilului» aduce din nou laolaltă agresații în cușcă cu agresorii.

Ce dovadă mai bună că în centrul sistemului de social de protecție se află nu copilul abandonat, ci angajatul corupt și mânuitorii lui?!

Voi solicita o nouă anchetă în cadrul DGASPC și scoaterea acestora de urgență din centru."

Într-un punct de vedere citat de Mediafax, directorul DGASPC Prahova, Viorel Călin, spune că nu a avut ce să le facă persoanelor respective, dacă anchetatorii nu le-au interzis să revină la serviciu. „Unii şi-au dat demisia, alţii s-au pensionat, alţii sunt la alte centre. Cinci însă s-au întors. Cei care s-au întors lucrează la bucatărie sau în alte locuri, nu direct cu copiii. Nu am avut ce face, nu au interdicţie, nimic. Au avut şase luni de control judiciar şi atunci am putut să le suspendăm activitatea, că nici atunci nu au avut interdicţie”, a declarat Călin. Acesta a spus, pentru sursa citată, că în ultima perioadă s-au făcut mai multe angajări, dar oamenii nu au făcut faţă şi au plecat.

11 persoane au fost reținute de procurori, la finalul anului trecut, în urmă cu o lună, iar unele dintre ele au fost plasate în arest preventiv în ancheta care vizează abuzuri de neînchipuit la care erau supuși beneficiarii centrului, o unitate destinată copiilor cu dizabilități (VEZI DETALII AICI și AICI).

Cercetările au fost demarate, se pare, după ce, cu luni în urmă, în spațiul public au apărut discuții în care două angajate ale centrului descriau unele dintre tratamentele înfiorătoare la care erau supuși minorii (VEZI DETALII). Ulterior, ancheta nu numai că a confirmat acele dezvăluiri, dar a scos la iveală că fenomenul era unul amplu. Se pare că unii angajați utilizau un limbaj trivial, adresând copiilor expresii jignitoare și amenințări. Mai mult decât atât, unii dintre copii ar fi  fost loviți cu brutalitate, cu pumnii și picioarele, iar alții erau lăsați nesupravegheați, deși centrul găzduiește minori cu nevoi speciale, care necesitau supraveghere.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au făcut publice, în decembrie, concluziile anchetei disciplinare derulate în urma dezvăluirilor privind tratamentul inuman aplicat copiilor de la Complexul "Sf. Andrei" de angajați ai centrului. Conducerea instituției a anunțat că "s-a dispus sancționarea disciplinară a șefului de complex și a coordonatorului personalului de specialitate din cadrul Complexului. Având în vedere situația existentă, a fost numită o altă persoană în funcția de șef de complex și s-au luat măsuri pentru reducerea numărului de beneficiari și reorganizarea grupelor de copii, precum și pentru o nouă organizare a activității personalului, astfel încât să se asigure continuitatea și desfășurarea corespunzătoare a tuturor serviciilor acordate la nivelul Complexului" (VEZI DETALII).

Complexul "Sf. Andrei" are o capacitate de 75 de locuri și are funcție de centru de plasament pentru copilul cu handicap și de centru de zi pentru copii cu dizabilităţi.

Joomla SEF URLs by Artio