Ministerul Mediului a emis o avertizare în care arată că, în condițiile meteo din aceste zile, cu temperaturi foarte ridicate și calm atmosferic, există un risc considerabil de creștere a concentrațiile anumitor poluanți atmosferici.

 

"În perioadele cu temperaturi ridicate, nivel crescut al radiațiilor solare (ultraviolete), viteză redusă a vântului (calm atmosferic) și umiditate scăzută, concentrațiile anumitor poluanți atmosferici precum ozonul troposferic sau particulele în suspensie, pot fi ridicate, ducând la scăderea calității aerului. Creşterea concentrației de ozon la nivelul solului poate provoca iritaţii la nivelul tractului respirator și al ochilor, iar particulele în suspensie pot provoca, de asemenea, inflamații la nivel pulmonar", au avertizat specialiștii din Ministerul Mediului.

Aceștia au formulat și o serie de recomandări în special pentru marile orașe. "Deoarece, în mediul urban, principala cauză a emisiilor de particule în suspensie și de oxizi de azot o reprezintă traficul rutier este recomandabil ca, în aceste perioade, să se utilizeze cât mai mult cu putință mijloacele de transport public sau cele alternative. În orașele cu trafic auto intens este de dorit să se aplice măsurile de menținere a curățeniei stradale, inclusiv prin spălarea carosabilului", se mai arată în informarea transmisă de Ministerul Mediului.

Potrivit datelor înregistrate în ultimele ore de stațiile de monitorizare a calității aerului din Ploiești și din împrejurimi, creșteri ale concentrațiilor de PM 10 au fost înregistrate, fără a fi vorba însă dspre atingerea unui nivel alarmant, la punctele PH 1 (Vest), PH 5 (Bariera București) și PH 6 (Mihai Bravu).

La nivel național, calitatea aerului era evaluată ca fiind medie la Slatina, Brașov, DrobetaTurnu Severin, Alba Iulia și Iași, în toate cazurile fiind vorba despre depășiri semnificative la același indicator, PM 10, potrivit informațiilor publicate pe site-ul calitateaer.ro.

Joomla SEF URLs by Artio