Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a organizat, în această săptămână, o reuniune a Grupului de lucru pentru realizarea scenariilor de diminuare a activităților unor operatori economici care-și desfășoară activitatea în municipiul Ploiești, în perioade de timp cu condiții defavorabile dispersiei poluanților în atmosferă. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a ieșit la rampă, după această întâlnire, acuzând că, din cauza Primăriei Ploiești, agenții economici obligați să monteze stații proprii de monitorizare a aerului nu au putut face acest lucru.

 

La reuniunea de zilele au participat, potrivit APM Prahova, reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Universității de Petrol și Gaze Ploiești (UPG), precum și ai următorilor agenți economici: ROMPETROL-Rafinăria VEGA Ploiești, UNILEVER ROMANIA, PETROTEL LUKOIL, OMV PETROM-Rafinăria PETROBRAZI, SC ROCKWOOL. Pe agenda întâlnirii s-au regăsit, ca teme de discuție, stadiul montării și punerii în funcțiune a stațiilor suplimentare de monitorizare a calității aerului de către agenții economici; predarea, de către UPG Ploiești, operatorilor economici Studiul în vederea realizării scenariilor de diminuare a activităților unor operatori economici care-și desfășoară activitatea în municipiul Ploiești, în perioade de timp cu condiții defavorabile dispersiei poluanților în atmosferă; -implementarea prevederilor celor mai bune tehnici disponibile si a documentelor de referință (BAT-BREF) privind managementul mirosurilor, inclusiv SREN 16841.

"Urmare analizei celor de mai sus, s-a constatat că este necesar, în cazul rafinăriilor, sprijinul autorităților locale pentru urgentarea amplasării stațiilor de monitorizare a calității aerului în locurile stabilite de APM Prahova. S-a stabilit modul de transmitere a datelor din stațiile de monitorizare. Până la implementarea proiectului de transmitere on-line, aceste date vor fi transmise zilnic către APM Prahova, pentru ziua precedentă. Operatorii economici vor prezenta către APM Prahova, până cel târziu 23 aprilie, rapoartele cu concluziile și recomandările studiului UPG, care vor constitui condiții în autorizațiile de mediu", a anunțat APM Prahova.

Informarea transmisă de instituție a fost urmată de un atac lansat de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, împotriva primarului Ploieștiului, Adrian Dobre.

"Am sperat ca, după întrunirea de ieri a Grupului de lucru pe rafinării, participanții să ne dea numai vești bune în ceea ce privește calendarul măsurilor pe care și le-au asumat pentru reducerea poluării.

Din comunicatul pe care l-au dat publicității și din informațiile suplimentare pe care le-am cerut, rezultă, însă, că sunt lucruri, care, deși ar fi putut fi rezolvate rapid... nu s-a vrut?!

De exemplu, amplasarea statiilor proprii de monitorizare a calității aerului, pe care agenții economici și le-au procurat, nu s-a putut finaliza pentru că aceștia nu reușesc să perfecteze, cu Primăria Ploiești, documentațiile necesare.

Este vorba despre câțiva metri pătrați de teren, pe domeniul public al municipiului Ploiești, în locații obligatorii, stabilite prin studii de specialitate.

De exemplu, OMV a făcut o astfel de solicitare Primăriei Ploiești încă din 12 martie a.c..

Pe 12 aprilie, când am fost în control la rafinăria dumnealor, mi-au arătat solicitarea rămasă, fix 30 de zile, fără răspuns.

Am și postat-o, atunci, pe Facebook, deci vă puteți convinge!

De atunci, a mai trecut aproape o săptămână și... nimic.

Domnul primar Dobre, potrivit legii, este DIRECT RESPONSABIL DE CALITATEA AERULUI.

M-am lămurit, deja, că, în afară de circ, de la dumnealui, la ceva bun nu mă pot aștepta!", a scris Grațiela Gavrilescu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul i-a cerut edilului "să își ia rolul în serios și să semneze ce are de semnat", iar "dacă se simte depășit de situație și nu știe cum să procedeze, să se consulte cu omologul său de la Brazi. Este în interesul cetățenilor!"

"În altă ordine de idei, îi cer, din nou, public, și să depună, în termen, la AFM, documentația pentru finanțarea stațiilor municipale de alimentare a mașinilor electrice. Termenul limită - 31 mai - este foarte aproape, iar Ploieștiul riscă să piardă și această oportunitate, cum a pierdut banii pentru autobuzele electrice, EXCLUSIV DIN VINA PRIMARULUI! Dacă nu o va face, o să le cer consilierilor ALDE sa pună în discuție, în următoarea ședință, și aceste subiecte!" a mai transmis Grațiela Gavrilescu.

Joomla SEF URLs by Artio