Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunțase că autoritățile vor stabili, marți, dacă declară sau nu epidemie de gripă. La termenul stabilit, însă, oficialii s-au văzut în imposibilitatea de a lua o decizie, constatând că unele raportări făcute de spitale conțin informații contradictorii.

Ministrul Sănătății a exemplificat, marți seară, la Digi 24, că doar 17 din cele 49 de spitale din Capitală au raportat cazurile de gripă. Și în situațiile prezentate de alte unități sanitare din țară se regăsesc informații pe care autoritățile de la București nu s-au putut baza.

„Spuneam că vom decide dacă e cazul sau nu să declarăm epidemie de gripă. Am aceste date, nu pot să spun dacă avem sau nu epidemie. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii. În această seară am primit date şi le-am confruntat. Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca în cazuri ca ăsta, când Europa e în prag de epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Caraş Severin a raportat un singur caz, mi-e greu să cred, că are un singur caz Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate. Matematica mea nu funcţionează pe această logică”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că virusul gripal va circula intens până în luna martie și că specialiștii nu se așteaptă, oricum, la o scădere a circulației în următoarele două săptămâni. Măsurile de precauție trebuie menținute până în aprilie, a mai spus Sorina Pintea.

Până marți seară, la nivel național au fost confirmate 54 de decese cauzate de gripă, inclusiv cinci la persoane care nu aveau condiții medicale preexistente. În Prahova au fost înregistrate două decese noi, totalul pe județ ajungând la opt cazuri (VEZI DETALII).

Joomla SEF URLs by Artio