Un complet de cinci judecători a hotărât, luni, excluderea din magistratură a fostului procuror DNA Ploiești Mircea Negulescu, respingând contestația formulată de acesta față de sancțiunea decisă de Consiliul Superior al Magistraturii la începutul anului trecut.

"Minuta deciziei civile nr. 90. Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Încheierii din 17 ianuarie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 3/P/2017. Casează, în parte, încheierea atacată şi respinge excepţia inadmisibilităţii probei cu înregistrarea şi transcrierea convorbirii telefonice din data de 15 decembrie 2016, purtată de către procurorul Negulescu Mircea cu numita Vlad Elena Simona. Admite proba respectivă. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Respinge recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr. 2P din 30 ianuarie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr. 3/P/2017, ca nefondat. Admite recursul declarat de Negulescu Mircea împotriva aceleiaşi hotărâri. Casează, în parte, hotărârea atacată, în sensul că respinge acţiunile disciplinare conexe formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului Negulescu Mircea, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) şi lit. i) teza întâi din Legea nr. 303/2004. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate privind respingerea excepţiilor; admiterea, în parte, a acţiunilor disciplinare conexe şi aplicarea sancţiunii disciplinare constând în „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) (2 abateri disciplinare) şi lit. l) din Legea nr. 303/2004; respingerea acţiunilor disciplinare conexe pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. j) şi l) din aceeaşi lege. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 8 aprilie 2019" este soluția publicată, după ședința de luni, pe portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Excluderea din magistratură a lui Mircea Negulescu a fost decisă, în ianuarie 2018, de Secția pentru procurori a CSM, dar sancțiunea a fost contestată de acesta la Instanța Supremă, care s-a pronunțat, luni, prin hotărâre definitivă, în acest caz.

Parchetul General a anunțat, în luna ianuarie, că Mircea Negulescu este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual,complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiției, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar este anchetat și Lucian Onea, fostul procuror-șef al DNA Ploiești, pentru constituire de grup infracțional organizat, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals,divulgarea informațiilor secrete de stat, abuz în serviciu,instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ancheta mai vizează, de asemenea, alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară care și-au desfășurat activitatea la DNA Ploiești.

Joomla SEF URLs by Artio