Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, astăzi avertizările meteo, instituind cod galben pentru toată jumătatea sudică a țării. Noua atenționare, care include și o informare la nivel național, este valabilă până duminică, la ora 6.00.

În intervalul menționat aria precipitațiilor, în general moderate cantitativ, se va extinde începând din sud-vestul țării. În regiunile sudice și sud-estice vor predomina ploile, în nordul Moldovei, Banat și Crișana, precum și la munte vor fi mai ales ninsori, iar în restul teritoriului se vor semnala precipitații mixte. ANM avertizează că, temporar, vor fi și depuneri de polei, fenomen care în ultimele ore a creat probleme mari pe șoselele din mai multe județe.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în jumătatea de sud a teritoriului, dar și pe crestele montane, unde ninsoarea va fi temporar viscolită.

În paralel, până sâmbătă, la ora 14.00, va fi valabil un cod galben care anunță ninsori însemnate cantitativ în zona Munților Banatului, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură. "În zona Munților Banatului, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se vor acumula cantități de 15...25 l/mp și izolat peste 35 l/mp. În zona înaltă stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 65…70 km/h, viscolind și troienind zăpada", detaliază avertizarea publicată vineri.

În același interval, se va forma polei pe arii extinse în Muntenia, local în Oltenia și în jumătatea de sud a Moldovei. De asemenea, sunt anunțate ploi însemnate cantitativ în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și intensificări ale vântului. "În regiunile sudice și sud-estice temporar vor fi precipitații, predominant ploi, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de 55...60 km/h și izolat 70 km/h. Vor fi depuneri de polei pe arii extinse în Muntenia, local în Oltenia și în jumătatea de sud a Moldovei. În nordul Olteniei și al Munteniei, cantitățile de apă vor fi în general de 20...30 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă", continuă textul avertizării cod galben.

Joomla SEF URLs by Artio