Viscolul și rafalele care vor sufla până la 90 km/oră amenință, în următoarele ore, aproape jumătate din țară. Pentru mai multe județe a fost emis cod galben, iar în zona Maramureșului va fi instituit cod portocaliu.

 

Codul galben intră în vigoare în Transilvania și zonele montane luni după-amiază, la ora 14.00, și este valabil până mâine, la ora 20.00. "La munte,vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 65...75 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 90 km/h și va fi viscol. Vor fi intervale în care în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș rafalele vor depăși 55...65 de km/h și izolat 70...80 km/h. Temporar va ninge în masivele montane din nordul țării, iar în restul zonei de munte, în Maramureș și în nord – estul Transilvaniei, la început vor fi precipitații mixte, favorizând formarea de polei, apoi vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor depăși local 15 l/mp și izolat 20...25 l/mp, iar la atitudini în general de peste 1500 m se va depune strat consistent de zăpadă", potrivit ANM. Meteorologii atrag atenția că intensificări ale vântului, cu rafale în general de 45-55 km/h, vor fi însă și în restul teritoriului. De asemenea, precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță se vor semnala și în celelalte regiuni, izolat vor fi condiții de polei, iar în sud-vest, cantitățile de apă vor depăși 10-15 l/mp.

Cele mai afectate vor fi județele din nordul țării, în mai multe zone urmând să fie instituit și cod portocaliu de luni, ora 18.00, până marți, la ora 20.00. În zona înaltă de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor "vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90...120 km/h și temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m".

Zonele montane înalte vor rămâne sub cod galben și în intervalul 11 februarie, ora 20.00 - 12 februarie, ora 20.00. Până miercuri seară, vântul va prezenta intensificări cu rafale ce vor depăși 80...100 km/h, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

Foto ilustrație (ISU Prahova)

Joomla SEF URLs by Artio