Un raport publicat, marți, de Institutul Național de Sănătate Publică arată că noua tulpină SARS-CoV-2 a fost identificată la 136 de pacienți din România pentru ale căror probe au fost finalizate secvențieri, aceasta fiind prezentă în aproximativ jumătate din țară.

 

“Până în prezent, în anul 2021 au fost comunicate la CNSCBT 499 secvențieri finalizate în săptămânile 53/2020-07/2021, respectiv până la data de 21 februarie 2021 inclusiv, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 27,3%. Până la data menționată nu au fost detectate alte variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC). (…) Cele 136 de cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 au provenit din următoarele județe (Fig.2): Argeș (2), mun. București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1). Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, notează raportul publicat de INSP.

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani, iar majoritatea (95,6%) a fost reprezentată de pacienți cu vârste peste 25 de ani. INSP a anunțat că au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

Autoritățile au mai precizat că, “în urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a mun. București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77 de cazuri (57% ). Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%). Patruzeci și nouă de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere). De la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei”. Potrivit INSP, așadar, “proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”.

Joomla SEF URLs by Artio