Ministrul de Interne Marcel Vela a prezentat, marți seară, într-o declarație de presă, noile măsuri restrictive introduse prin ordonanța militară nr. 3, care intră în vigoare miercuri, pe 25 martie.

 

Noua ordonanță limitează deplasarea persoanelor în afara locuinței, inclusiv pe timpul zilei, în afara unor cazuri clar stabilite ce vor fi consemnate în declarațiile și adeverințele pe care cetățenii trebuie să le aibă asupra lor, de miercuri, și în intervalul 6.00 - 22.00.

În privința persoanelor vârstnice, acestea vor putea ieși din casă în intervalul 11.00 - 13.00, iar în afara acestui interval numai pentru a merge la serviciu sau pentru prestarea de activități agricole.

Adeverințele nu trebuie obligatoriu să poarte ștampilă și, ca și declarația, va putea fi prezentată inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice (de ex. telefon sau tabletă). Declarațiile pe proprie răspundere trebuie să cuprindă nume, prenume, motivul deplasării, data, semnătura.

Noile restricții sunt valabile de miercuri, ora 12.00.

Ministrul a mai anunţat că, de mâine seară, se suspendă toate zborurile operatorilor economici aerieni spre Franța și Germania pentru toate aeroporturile, pentru 14 zile, cu excepția aeronavelor de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, tehnice.

MApN va asigura, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea în pază a unor obiective, personal și mijloace pentru sprijinire activități ordine public sau poliției de frontieră. " De mâine, în teren vom fi împreună cu colegii de la MApN. Măsura nu trebuie să producă temere. Îmi exprim încrederea că cetățenii vor înțelege exact scopul acestei măsuri", a spus și secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu.

Ministrul Vela a mai anunțat că, potrivit ordonanței, documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

De asemenea, noul document aduce precizări referitoare la activitățile derulate în marile centre comerciale, închise prin ordonanța precedentă. Astfel, sunt permise vânzarea d produselor electronice și electrocasnice de operatorii care asigură și livrarea la domiciliu, dar și livrarea produselor de optică medicală.

Declarațiile integrale pot fi urmărite aici.

Joomla SEF URLs by Artio