Actual

Actual

catuseAlexandru Tănase, nefericitul de 16 ani, care a furat un milion de euro fără să-şi dea seama măcar ce are în geamantan, rămâne în arest pentru încă trei săptămâni.
Ieri, Judecătoria Ploieşti a prelungit mandatul de arestare pe numele tânărului din Valea Călugărească, arestat în urmă cu 20 de zile sub acuzaţia de furt calificat. Avocatul său a făcut recurs, iar astăzi Tribunalul Prahova a decis că prelungirea mandatului de arestare e întemeiată. Prin urmare, băiatul rămâne în arest pentru încă 20 de zile.

Tot în arest rămân alţi doi băraţi, despre care poliţiştii spun că l-ar fi tâlhărit pe Alexandru Tănase şi i-ar fi luat 10 000 de euro.

Furtul, care a făcut vâlvă la nivel naţional, s-a produs  la jumătatea lunii trecute. În primă fază, poliţiştilor nu le-a venit să creadă povestea bătrânei care pe 16 ianuarie s-a prezentat la poliţie şi a reclamat în scris că dintr-o casă nelocuită i-au fost furaţi peste un milion de euro. Anchetatorii s-au convins că femeia nu minte atunci când o bancă a confirmat că a retras în urmă cu doi ani milionul de euro.
Ceea ce părea un caz complicat, s-a dovedit a fi floare la ureche. Nu pentru că poliţiştii prahoveni ar avea nişte calităţi extraordinare, ci pentru că hoţii au fost extrem de fraieri. Cei doi care au furat milionul sunt din Valea Călugărească şi, înainte de a da lovitura, erau săraci lipiţi. Când s-au văzut cu banii în buzunar, au început să arunce în stânga şi în dreapta.

Alexandru Tănase a atras atenţia atunci când a dat o petrecere şi a lipit pe frunţile lăutarilor sute de euro. Oamenii din Rachieri, unde locuia băiatul, au vorbit, poliţia s-a prins că e ceva suspect. De aici şi până la rezolvarea cazului nu a mai fost mult.
Rămâne ca poliţiştii să dea de urma celui de-al doilea suspect, care a fugit în Italia. Greu de crezut că păgubita îşi va mai vedea vreodată toţi banii înapoi. Până acum poliţiştii au recuperat aproape 200 000 de euro, o parte bani, o parte bunuri cumpărate de hoţi din banii furaţi.

Actual

politistDacă n-ar fi de plâns, ştirea de mai jos, care vine de la poliţie, ar fi fost de râs.

I-auzi colea: „Patru bărbaţi din comuna Ceptura au fost prinşi în flagrant de către poliţiştii din comună, în timp ce sustrăgeau stâlpii de susţinere dintr-o tarla de vie aparţinând mănăstirii din localitate.Cei patru suspecţi sustrăgeau stâlpii din beton, după care îi spărgeau pentru a scoate armătura metalică. Până la momentul depistării reuşiseră să sustragă şi să distrugă 77 de stâlpi, obţinând aproximativ 170 kg material feros”.

Hoţii le-au spus poliţiştilor că voiau să vândă fierul la un centru de colectare, să facă ceva sute de lei. Un ziarist plin de deontologie ar fi spus, acum câţiva ani, la ştirea asta, că imaginaţia hoţilor nu are limite. Un ziarist plin de credinţă ar spune că hoţii nu au frică de Dumnezeu, de dau iama în curtea Domnului şi devastează via.

Un ateu ar spune, probabil, ironic, că dacă au uitat să-şi facă semnul crucii înainte de fura aşa le trebuie, i-a prins poliţia. Eu, ca ziarist informat, vă spun doar că e a doua captură importantă a poliţiştilor care stau pe lângă culturile cu viţă de vie; săptămâna trecută au mai fost prinşi nişte hoţi care furaseră nu stâlpi, ci sârma care susţine viţa. Impresionantă abnegaţia cu care poliţiştii apără culturile cu viţă de vie. Ăia care i-au prins pe hoţii care au devalizat viile or fi poliţiştii beţivi care luptă pentru culturile de căpşunică din toamnă, sau doar ăia nenorociţi, care n-au avut parte de o avansare la rutieră?
Actual

tribunalul_prahova_8Sute de pensionari militari din Prahova  contestă deciziile prin care pensiile le-au fost recalculate şi reduse considerabil.  O sută de foşti angajaţi ai MApN au completat deja dosarele, iar joi, reprezentanţii legali ai pensionarilor au depus documentele la registratura Tribunalului Prahova. Dosarele de chemare în judecată le-au fost însă restituite, întrucât nu erau semnate de reprezentanţii casei de avocatură.

Pensionarii militari prahoveni  sunt reprezentaţi de  o casă de avocatură din Bucureşti. Joi la orele prânzului, un consilier juridic a adus, la Tribunalul Prahova, o sută de dosare ale militarilor pensionari care vor să conteste în instanţă deciziile de recalculare a pensiilor.

Este vorba despre întâmpinări individuale, în care reclamanţii cer anularea deciziilor emise în luna decembrie, prin care pensiile au fost reduse în urma recalculării şi solicită revenirea la deciziile iniţiale de pensionare, dar şi obligarea caselor de pensii care au emis decizii de recalculare de a plăti diferenţa dintre pensia iniţială şi cea recalculată. Nu în ultimul rând reclamanţii cer cheltuieli de judecată.

Cele o sută de dosare au fost depuse la registratura Tribunalului Prahova, însă ele au fost restituite deponenţilor, pentru că nu purtau semnătura casei de avocatură. Dosarele vor fi depuse din nou luni, alături de alte 160, urmând ca în total luni la Tribunalul Prahova să fie depuse 260 de dosare.

Între timp, alţi pensionari militari, foşti angajaţi ai MAI, MApN şi SRI pregătesc dosare de chemare în judecată. Până la sfârşitul acestei luni, filiala din Ploieşti a sindicatului care le reprezintă pe cadrele militare disponibilizate în retragere şi în rezervă va depune alte 300 de dosare prin care se contestă recalcularea pensiilor militarilor în rezervă. În plus, sindicatul militarilor care activează în Câmpina va depune, la rândul său, alte 140 de dosare prin care se contestă recalcularea pensiilor.

Daciana ILIE

Actual

alunecari_terenŞtim că mulţi dintre voi, cititorii noştri inteligenţi dar fără prea mult noroc în viaţă, aţi fi măcar un pic invidioşi pe unul care pe vremurile astea are vilă cu piscină la Cornu şi e vecin cu alde Adrian Năstase, Mircea Cosma sau Georgică Diaconu.

Ca să vă mai treacă din invidie, vă spunem noi că să ai vilă cu piscină la Cornu nu e mereu o fericire. Asta a aflat-o recent un tip în curtea căruia s-a produs o ditamai alunecarea de teren. Pământul care a luat-o la vale în Cornu, a luat cu el piscina, care nu mai e bună de nimic. Dacă alunecarea nu se stabilizează cât mai repede, casa riscă să se ducă şi ea la vale. Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează zona. Dar asta nu e o consolare pentru săracul băiat bogat, nu-i aşa?

Nu doar proprietarul piscinei făcute praf e afectat de alunecarea de teren; drumul dintre Cornu de Sus şi Cornu de Jos stă să se surpe şi el, iar albia unui pârâu care trece prin zonă a fost blocată, valurile de pământ care au luat-o la vale formând un baraj natural în calea apei. Ştiind că în zonă se află şi ferma deputatului Adrian Năstase, sperăm din tot sufletul ca sinistrul să nu afecteze, pe termen lung, producţia de ouă din judeţ, sau chiar pe cea mondială. D.I.
Actual

mercurUn bărbat din comuna Tătaru a fost prins de poliţişti în timp ce încerca să vândă un kilogram de mercur. Poliţiştii au intrat pe fir după ce întreprinzătorul a dat de veste în stânga şi în dreapta că are marfă valoroasă de vânzare. El a mers în Gornet Cricov, unde trebuia să discute cu nişte eventuali cumpărători, iar la întâlnirea care trebuia să se finalizeze cu o tranzacţie au apărut poliţiştii care au găsit mercurul îmtr-o sticlă pe care bărbatul o ţinea în buzunarul gecii cu care era îmbrăcat. Individul nu a avut timp nici măcar să spună cât voia pe mercur, că a fost săltat şi dus la audieri. În timpul anchetei el a declarat că a lucrat câţiva ani la un centru de colectare de fier vechi şi că de acolo a strâns mercurul, de la diverse aparate scoase din folosinţă şi vândute ca fier vechi.

Poliţiştii continuă cercetările, bărbatul fiind acuzat de comiterea infracţiunii de deţinere de substanţe toxice fără drept.

D.I.
Actual

ministerul-sanatatiiPropunerea Ministerului Sănătăţii de comasare a unor spitale sau de reprofilare a altora în azile de bătrâni afectează direct, la nivelul judeţului Prahova, nu mai puţin de 15 unităţi sanitare, sute de cadre medicale şi mii de pacienţi din tot judeţul. Concret, Ministerul a propus preluarea Spitalului de Pediatrie şi a Maternităţii Ploieşti cu Spitalul de Urgenţă, comasarea Spitalului de Boli Infecţioase cu Spitalul Schuller Ploieşti, preluarea spitalului de psihiatrie Voila de către Spitalul Municipal, Câmpina, comasarea spitalului de ortopedie Azuga cu spitalul din Sinaia şi comasarea spitalului de boli pulmonare de la Breaza cu cel de la Drajna, care are acelaşi profil.


Pe cea de-a doua listă întocmită de minister şi publicată în urmă cu o săptămână figurează patru spitale din Prahova, propuse a fi transformate în cămine pentru bătrâni: preventoriul TBC de la Poiana Ţapului, Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti, Centrul de Sănătate de la Urlaţi şi cel de la Bălţeşti.

După cum era de aşteptat, propunerile ministerului sănătăţii au stârnit reacţii cât se poate de diverse, unele dintre ele pur politice, altele cu ceva argumente raţionale. Un lucru e cert: aceiaşi primari care au comentat, mai în şoaptă, mai în gura mare, atunci când au fost obligaţi să semneze de preluarea spitalelor nu sunt acum tocmai dispuşi să renunţe la ele.

Explicaţia oficială a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte comasarea şi reprofilarea spitalelor aste aceea că spitalele mici, cu adresabilitate scăzută, nu ar trebui să continue să consume resurse în detrimentul celor mari, care tratează anual mii sau zeci de mii de pacienţi. Prin urmare, comasăm şi reprofilăm. Nimeni nu poate explica cu exactitate care au fost criteriile care a stat la baza întocmirii deja celebrelor liste cu spitale propuse spre comasare şi reprofilare. Un lucru e cert: cel puţin în ceea ce priveşte Prahova, pentru unele propuneri e greu de găsit o explicaţie logică. 


Spitalul de pediatrie şi maternitatea Ploieşti ar urma să dispară. CJ se opune

Una dintre propunerile Ministerului Sănătăţii este aceea ca Spitalul de pediatrie şi Maternitatea Ploieşti să fie comasate cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, toate cele trei unităţi aflându-se în administrarea Consiliului Judeţean Prahova. Imediat după apariţia propunerii  ministerului, Consiliul Judeţean a evitat să facă vreun comentariu în privinţa comasării celor trei spitale. La o săptămână de la apariţia listelor cu propuneri făcute de minister CJ a decis că nu este de acord cu comasarea celor trei spitale, pe motiv că spitalul nou format ar funcţiona în nu mai puţin de 11 clădiri, iar un management ca la carte ar fi imposibil în aceste condiţii.

prin urmare, CJ propune comasarea spitalului de pediatrie cu maternitatea.

De asemenea, Consiliul Judeţean Prahova este dispus să preia ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţe spitalul care funcţionează în oraşul Slănic, care este în prezent secţie a Spitalului din Vălenii de Munte. Între Primăria Slănic şi cea de la Vălenii de munte există de mai bine de jumătate de an discuţii contradictorii în ceea ce priveşte spitalul de la Slănic. Autorităţile de la Slănic spun că nu văd de ce ar plăti utilităţile pentru un spital pe care nu îl administrează, iar cele de la Văleninu văd de ce ar da bani pentru întreţinerea unui spital care nu e pe teritoriul lor. 


Mâine, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, va avea o discuţie cu ministrul Sănătăţii în ceea ce priveşte comasarea spitalelor din judeţ. Rămâne de văzut în ce măsură argumentele sau stilul lui Cosma îl vor impresiona pe ministru.

Dincolo de propunerile făcute de fiecare parte, se remarcă faptul că cel puţin Mircea Cosma nu a folosit, ca să nu spunem manipulat politic propunerile ministerului.

Dacă-i ordin, cu plăcere?

La Ploieşti, primăria are de comasat Spitalul de Boli Infecţioase Movila cu Spitalul Municipal Schuller. Spitalul Movila este singurul cu profil de boli infecţioase din judeţ. Are 83 de angajaţi, 80 de paturi pentru spitalizare continuă plus 20 de paturi pentru spitalizarea de zi. În anul 2010 la Movila au fost internaţi 2647 de pacienţi, 520 dintre aceştia beneficiind de spitalizare de zi.

Spitalul Municipal Ploieşti, cu care ar urma să fie comasat Spitalul de Boli Infecţioase are 267 de paturi şi de 334 de salariaţi. Peste 12 000 de pacienţi au fost internaţi în cursul anului 2010 în această unitate sanitară, 3621 dintre aceştia fiind internaţi în sistemul de spitalizare de zi.

Ce părere are Primăria Ploieşti despre propunerea privind preluarea spitalului de boli infecţioase de către spitalul municipal?

Nu se schimbă nimic important, dispar un manager şi un consiliu de administraţie, importantă e calitatea serviciilor medicale pentru pacienţi, spune Oana Iacob, secretarul municipiului Ploieşti. Aşa cum ne-a obişnuit de mai bine de un an, primarul Andrei Volosevici se abţine de la comentarii. Asta deşi suntem convinşi că ar avea ceva de zis, întrucât subiectul nu e tocmai de neluat în seamă.

„O idee neinspirată”, ca de la PDL-ist la UDMR-ist

Ca şi la Ploieşti, la Câmpina primarul este dintr-un partid ce face parte din arcul guvernamental. Dacă Volosevici de la Ploieşti tace, Horia Tiseanu de la Câmpina nu a avut nicio jenă să remarce că propunerea ministerului de comasare a Spitalului de Psihiatrie de la Voila cu Spitalul Municipal Câmpina este „o idee neinspirată”.

Horia Tiseanu susţine că va face demersuri la Ministerul Sănătăţii astfel încât propunerea privind comasarea celor două unităţi sanitare să nu fie pusă în aplicare şi spune că este absurd ca altcineva să vină şi să hotărască Consiliul Local care are, prin lege, dreptul de a restructura spitalele.

Doar un pas până la scandal

Propunerea Ministerului Sănătăţii privind comasarea Spitalului de Ortopedie din Azuga cu Spitalul Orăşenesc Sinaia creează disensiuni între cei doi primari de pe Valea Prahovei.

„Facem reformă de dragul reformei. Nu văd care ar fi câştigul în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor. Prin urmare, voi face demersurile necesare pentru ca această comasare să nu aibă loc” spune primarul din Azuga, Adrian Purcaru, citat de MEDIAFAX.

Acesta a spus că va adresa Ministerului Sănătăţii un memoriu în care va susţine ideea păstrării personalităţii juridice a spitalului de ortopedie şi traumatologie din Azuga ca unitate medicală aflată în administrarea Consiliului Local Azuga, invocând drept argumente tradiţia, adresabilitatea, faptul că acest spital nu are datorii şi, nu în ultimul rând, faptul că unitatea sanitară a beneficiat de reparaţii capitale, în ultimii trei ani Consiliul Local Azuga alocând de la bugetul local 400 000 de lei pentru acest spital şi arătând încă 1 200 000 de lei de la bugetul de stat pentru lucrări de reparaţii capitale la spitalul din Azuga.

La rândul său, primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a declarat tot pentru MEDIAFAX că ar fi dispus să preia Spitalul din Azuga ca secţie exterioară a celui de la Sinaia.

Primarul din Sinaia a mai spus că în primă fază, în următorii doi ani, spitalul din Azuga ar urma să funcţioneze în imobilul în care se află acum urmând ca, în timp, acesta să fie mutat în Sinaia. De aici şi până la scandal e doar un pas.

Cămine de bătrâni în loc de spitale arhipline?

Nici propunerea Ministerului Sănătăţii privind reprofilarea unor spitale în cămine de bătrâni nu are mai mult succes decât cea privind comasarea. La Floreşti, peste o sută de cadre medicale şi pacienţi au ieşit în stradă protestând spontan faţă de intenţia autorităţilor de a închise spitalul.

„Şi-ar aduce domnul ministru părinţii bătrâni să-i interneze într-un loc unde ani de zile au stat tuberculoşi? Spitalul acesta e o bombă biologică. Nu ar trebui reprofilat. Dacă aici nu vor mai fi pacienţi cu boli pulmonare clădirea ar trebui arsă din temelii” ne-a spus, sub protecţia anonimatului, un cadru medical de la Floreşti. Primarul comunei, Eugen David, nu vrea nici el închiderea spitalului şi spune că propunere ministerului este o măsură luată pe picior, cu puternic caracter politic. Eugen David susţine că spitalul e în permanenţă arhiplin şi că aici s-au făcut investiţii importante de la bugetul local.

Nici primarul din Urlaţi, Marian Machiţescu, nu este de acord cu transformarea Centrului se Sănătate Urlaţi în cămin pentru vârstnici.

Machiţescu spune că în ultimii trei ani în această unitate sanitară s-au făcut investiţii importante, în infrastructură şi aparatură, iar anul acesta Consiliul Local şi-a propus să asigure finanţare pentru anveloparea termică a spitalului şi pentru schimbarea acoperişului, acestea fiind ultimele investiţii majore de care are nevoie acest centru sanitar.

La Buşteni, primarul Emanoil Savin nu acuză şi nu aduce argumente politice. Savin spune că, dacă ar fi după el, preventoriul TBC Poiana Ţapului, pe care ministerul vrea să-l transforme în azil de bătrâni, ar trebui făcut una cu pământul. Clădirea e veche şi stă să cadă, iar a băga bani în ea costă cât ai ridica una nouă, spune Savin. De atunci încolo ar urma să se discute şi despre cum anume ar urma să fie folosit imobilul.

La rândul său, Consiliul Judeţean propune ca preventoriul TBC de la Poiana , unde sunt internaţi în regim permanent copii care suferă de diverse boli, ar trebui să rămână în administrarea ministerului care are la nivel naţional doar încă trei astfel de stabilimente sociale.

Deocamdată, Ministerul Sănătăţii se ascunde în spatele ideii de „propunere”. Iar autorităţile locale pregătesc memorii şi se pregătesc de discuţii. Rămâne de văzut câte propuneri vor deveni realitate şi câte memorii vor ajunge la tribunal. Şi nu trebuie uitat că ministerul are puterea, iar pe de altă parte niciunui primar nu-i convine ca, în campania electorală, să se spună că în mandatul lui a dispărut din oraş sau din comună, după caz, un spital.


Daciana ILIE
Actual

botoaca_valerian_vreme_adrian_dobre_1Primăria Comarnic a semnat, ieri, un contract de finanţare în valoare de 500 000 de euro în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice”, contract prin care, din fonduri europene, este finanţat proiectul „Eficientizarea fluxurilor de activităţi şi implementare a serviciilor de administraţie publică electronică prin sistemul informatic cu funcţii de e-guvernare în cadrul Primăriei Comarnic”.

Proiectul prevede implementarea unui sistem informatic ultra-modern în cadrul Primăriei Comarnic, sistem care ar reduce considerabil birocraţia, având în vedere că la Comarnic se vor putea face plăţi electronice şi vor putea fi depuse diverse declaraţii on-line.

Proiectul depus de Primăria Comarnic a concurat cu alte 219 proiecte, din care doar 22 au fost declarate câştigătoare. Implementarea acestui proiect va dura 22 de luni.
Prezent luni seară la semnarea contractului ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a ţinut să precizeze că la nivelul ministerului pe care îl conduce sunt disponibile fonduri europene în valoare de peste 200 de milioane de euro, bani destinaţi informatizării IMM-urilor şi spitalelor.

Prefectul de Prahova, Adrian Dobre, care a participat la ceremonia de semnare a contractului cu primăria Comarnic, a subliniat că până acum, la nivelul judeţului, au fost accesate fonduri europene în valoare de 50 de milioane de euro, iar în viitorul apropiat urmează a fi încheiate contracte din fonduri europene de 400 de milioane de euro, cele mai importante dintre acestea fiind pentru Polul de dezvoltare Ploieşti şi master-planul apă-canal.
D.I.

Actual

politist-bandaO ştire tulburătoare a făcut valuri în presa locală de astăzi: doi hoţi au furat cinci panouri de gard din curtea primăriei Brazi. Fapta s-a petrecut sâmbătă, iar panourile de gard, confecţionate din tablă, valorau o mie de lei, anunţă Poliţia Prahova. Aceeaşi poliţie precizează că duminică cei doi hoţi, care au 23 şi 25 de ani şi sunt din Brazi, au vândut cele cinci panouri de gard la un centru de colectare a fierului vechi din Ploieşti.

Cum cazul nu era deloc unul complicat, hoţii au fost prinşi şi sunt acum cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

Ca să înţelegem ştirea fără nicio problemă, poliţia a dat şi un titlu comunicatului de presă care anunţă marea realizare a „oamenilor legii”. Cu litere de-o şchioapă (şi în plus bold, italic şi albastru) purtătorii de cuvânt ai IPJ Prahova anunţă: „Gardul Primăriei din comuna Brazi a fost vândut la fier vechi în Ploieşti”.

Titlu care arată din plin ce înţeleg poliţiştii din cazurile pe care le instrumentează. De ce suntem răi şi spunem asta? Păi un simplu telefon la primarul din Brazi i-ar fi lămurit pe poliţişti că hoţii nu au furat gardul primăriei Brazi confecţionat din tablă, ci au furat cinci panouri din plasă de sârmă, depozitate în curtea primăriei lângă garaj.

Panourile fuseseră cândva gardul unei grădiniţe, iar acum erau depozitate în curtea primăriei pentru a fi folosite atunci când va fi cazul, acolo unde va fi nevoie, a declarat primarul din Brazi, Ilie Radu. Dar asta nu au cum să o ştie poliţiştii, nu-i aşa?

D.I.

Actual

catuse01În data de 12 ianuarie, în urma unui flagrant desfăşurat în curtea Poliţiei Municipale Ploieşti, Romeo Ceptureanu, poreclit în lumea interlopă „Romică Porumbaru”, a fost arestat în timp ce încerca să mituiască un poliţist. Ceptureanu încerca să îl convingă, astfel, pe poliţist, să intervină în dosarul unui alt arestat, Marcel Ovidiul Culea. Conform portalului de ştiri www.observatorulph.ro, la puţin timp după reţinerea sa, Ceptureanu a început să sune de pe telefonul mobil mai mulţi şefi ai Poliţiei Prahova.


În acel moment, anchetatorii i-au interzis acestuia să mai folosească telefonul mobil. Conform informaţiilor prezentate de observatorulph. ro, procurorul Daniel Ghiţă, cel care a coordonat flagrantul infacţiunii de dare de mită, îşi continuă investigaţiile legate de acest caz, urmărind o filieră infracţională amplă, care conexează, alături de membri ai lumii interlope, mai multe cadre cu funcţii superioare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Astfel, de la un simplu flagrant putem avea surpriza să descoperim, în viitorul apropiat, nu numai interlopi încătuşaţi, ci chiar şi oameni ai legii care s-au înhăitat cu infractorii.

Porumbaru, intermediarul infractori-anchetatori

În articolul documentat de jurnalistul Cătălin Stavri, mai multe surse confirmă faptul că Porumbaru era, de mai mulţi ani, omul de legătură al infractorilor rromi cu mai mulţi anchetatori din Poliţia Prahova. În contrapondere pentru serviciile de protecţie asigurate de oamenii legii, Porumbaru cotiza la bunăstarea poliţiştilor cu bani. Dat fiind faptul că Porumbaru cerea foarte mulţi bani menţionînd că dă şpagă la poliţiştii anchetatori, de ordinul miilor de euro chiar şi pentru infracţiuni mărunte, rromii şi-au pierdut în timp încrederea în omul de legătură. Porumbaru a avut şi un magazin şi un bar în apropierea Oborului. Rromii au declarat că poliţiştii care-l cunoşteau pe Romică erau clienţi fideli ai magazinului pentru că Romică niciodată nu le lua banii.

Filmul flagrantului

Revenind la caz, Culea Marcel Ovidiu, cercetat pentru infracţiunile de violare de domiciliu şi tâlhărie a apelat prin fratele său, Matei Florin, la Porumbaru. Miza era un aranjament pentru ca învinuitul Culea să fie exonerat de răspunderea penală. Conform rromilor, Porumbaru a cerut iniţial 3.000 de euro, acceptând într-un final doar 1.000 de euro. Cum Matei Florin nu dispunea de toată suma, Porumbaru a luat de la acesta 20 de milioane de lei vechi, afirmând că va completa el restul sumei, până la 1.000 de euro. Matei a promis că va plăti ulterior datoria, aşa că cei doi au bătut palma.


Romică Porumbaru a luat legătura cu un judiciarist din Poliţie, M.A. şi i-a propus suma de 10 milioane de lei vechi pentru a interveni în dosarul lui Culea. Prompt, poliţistul a sesizat faptul că i s-a propus mită, iar procurorul Daniel Ghiţă a demarat o anchetă-fulger finalizată cu prinderea în flagrant a lui Romeo Ceptureanu (Romică Porumbaru) şi Matei Florin când au dat banii poliţistului, chiar în curtea Poliţiei municipiului Ploieşti.

„Şefu’, salvează-mă!”

Imediat după realizarea flagrantului, Romică cerea să fie chemat un anume şef din Poliţie. "L-a strigat pe nume, se cunoşteau bine, nu mai este un secret. Nu este prima dată când Porumbaru vine în birourile Poliţiei, mereu la aceeaşi oameni", le-au declarat unii dintre anchetatori jurnaliştilor de la observatoulph.ro.
Pus în faţa probelor, Romică a recunoscut totul şi a avut o ultimă rugăminte: să i se dea telefonul mobil pentru a şterge apelurile date şi primite dar şi numerele poliţiştilor din agendă. Insistenţa sa nu a făcut decât să trezească suspiciuni în rândurile anchetatorilor care continuă cercetările.

Jurnalistul Cătălin Stavri a discutat cu mai multe surse care au vehiculat aceleaşi nume de poliţişti aflaţi în relaţii de prietenie cu Porumbaru. Se pare că este vorba de ofiţeri cu funcţii importante, foşti şefi aflaţi acum la pensie, dar şi poliţişti care activează în structurile operative.

Ofiţerii prahoveni au fost săriţi de la flagrant. De ce oare?

Flagrantul- fulger gândit de procurorul Daniel Ghiţă a fost realizat cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). Structura teritorială Prahova, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) nu şi-a adus aportul la acest caz, fapt care a generat unele nemulţumiri în rândurile lucrătorilor dar şi care dă naştere unor speculaţii lesne de înţeles pentru oricine. Nici ofiţerii structurilor teritoriale de anticorupţie nu au participat la acţiune. (Sursa www.observatorulph.ro )

Actual

ioan_mihai_cochinescu_mic„Nu întotdeauna provincia este echivalentul unei stări de mediocritate”

Reporter: Iată-ne, domnule Ioan Mihai Cochinescu, la o nouă expoziţie de fotografii artistice, vernisată acum câteva zile. De data aceasta, la Câmpina, la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu". De ce această locaţie "provincială" pentru o temă atât de "europeană" ("Red London" fiind titlul expoziţiei dvs. actuale)?

Ioan Mihai Cochinescu: Cea dintâi care mi-a adresat această întrebare a fost chiar o elevă de-a mea din ultimul an de liceu. I-am răspuns, în glumă, desigur: pentru că sunt un biet artist român anonim şi n-am găsit alt loc. Răspunsul meu avea însă în spate atât de multe alte cuvinte (extrem de serioase), încât în zilele următoare am revenit în faţa elevilor mei şi le-am dat explicaţia cuvenită. Nicolae Grigorescu a fost, după părerea mea, cel mai important pictor al vremii sale (urmat îndeaproape de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian) şi nu numai. Şi astăzi operele lui au o cotă foarte ridicată la bursa achiziţiilor în domeniu.
Este imposibil să nu-ţi dai seama că tuşa sa "en plein-air" ce anunţa impresionismul, revoluţionară pentru acele timpuri, defineşte cu limpezime ideea de modernism. El nu a pictat obiecte şi chipuri fotografice, a pictat stări de obiecte şi chipuri şi chiar stări de idei. A fost mai curând un fel de Macedonski al picturii decât un Eminescu al acestei arte. Ei, bine, să fii prezent cu lucrările tale de artă fotografică în vecinătatea picturilor acestui uluitor artist român, e o mare onoare. Nu întotdeauna provincia este echivalentul unei stări de mediocritate. La Câmpina, cu ocazia vernisajului acestei expoziţii, am întâlnit oameni de cultură foarte "europeni", ca să spun aşa.

Kokynos

Red_london_micReporter: De ce "Red London"? E cumva şi o legătură cu etimologia greacă a numelui dumneavoastră?

I.M.C.: Da, uite, chiar la asta nu m-am gândit, că ar putea fi o legătură cu kokynos, care înseamnă roşu, purpuriu, în greaca veche. Din zonele tulburătoare ale suconştientului poate răsări şi o astfel de motivaţie, de ce nu. Revenind însă la realitatea conştientă, mă gândesc de exemplu la expoziţia mea precedentă "de călătorie", prezentă pe simezele Muzeului de Artă din Ploieşti şi la Casa de Cultură a municipiului Câmpina, acum vreo doi ani, care a fost o încercare de definire a Parisului prin detaliile aflate pe zidurile clădirilor, pe plăcuţele indicatoare de străzi, pe trotuare, pe cheiurile Senei. S-a numit "A la recherche de rues perdues". De data asta am încercat să descopăr culoarea roşie, care pare a defini Londra. Ea este prezentă peste tot: clădiri seculare, biserici, caleaşca regală, autobuze, cabine telefonice şi aşa mai departe. În plus, chiar în plin centrul Londrei am văzut o demonstraţie amplă anticapitalistă. Aşadar... roşie! M-am gândit: iată o societate unde democraţia are rădăcini adânci, iată o capitală a lumii atât de solară prin tradiţiile sale, prin cultură şi civilizaţie, care poate totuşi să spună un NU categoric capitalismului, militând pentru o lume mai bună, dar roşie, fără să ştie realmente ce înseamnă această alternativă letală: comunismul.

Mi-am amintit instantaneu toate imaginile (unele chiar fotografiate de mine) acelor vremuri triste de dinainte de revoluţia din '89, cozile nesfârşite de la pâine, lapte şi în general de la orice fel de mâncare, întunericul şi frigul din case, unicul post de televiziune care funcţiona numai câteva ore, seara, alb-negru; ziarele, puţine la număr, care proslăveau orânduirea şi dictatorul, accesul interzis la libera circulaţie în ţările occidentale, controlul serviciilor poştale şi telefonice, informatorii securităţii, cenzura culturală, mutilarea conştiinţei colective şi individuale şi multe altele pe care mulţi dintre cei contemporani cu lumea aceea par a le fi uitat şi se consolează acum cu amintirea nostalgică a marilor construcţii de felul canalului Dunărea-Marea Neagră, a blocurilor de locuit, a metroului bucureştean sau a Casei Poporului.
Fotografia care surprinde această manifestaţie londoneză are deasupra clădirilor un cer imens cu nori în sepia. Sunt ameninţători, pentru că semnifică mesajul meu de îngrijorare: dacă este să visăm o lume mai bună, atunci ea trebuie să fie clădită în spiritul unei democraţii reale, care să ţină seama de necesitatea afirmării potenţialului individual, fără îngrădiri dictatoriale. O lume mai bună înseamnă o lume liberă, iar comunismul a dovedit că este societatea care îngrădeşte această vocabulă, făcând-o prizonieră şi victimă deopotrivă în colivia cu chipul monstruos al lagărelor de exterminare. Dar, desigur, există în expoziţia mea şi bucuria descoperirii sentimentului de căldură sufletească emanat de culoarea roşie. Nu sunt prezenţi oamenii, în majoritatea acestor fotografii, tot ca un soi de avertisment. Roşul ne dă însă speranţa că, deşi nu se văd, aceşti oameni există.

„O femeie frumoasă pur şi simplu îţi taie respiraţia”

Reporter: Ce putem aştepta de la o viitoare expoziţie a artistului fotograf Ioan Mihai Cochinescu?

I.M.C.: Niciodată nu m-am socotit un artist fotograf. Ar fi şi o trufie şi o vanitate să afirm că sunt aşa ceva. În general, cred despre mine că, mai curând, mă pot defini artistic, ca om. Om, înainte de toate. Desigur, prin ceea ce am făcut până acum, eu cred că sunt un scriitor. Dar fotografia şi filmul, alături de muzică, sunt paliere în care mi-e drag să vieţuiesc din când în când, pentru a-mi potoli setea de vis şi dorul de a-l defini. După ce în perioada optzecistă am stat pe valul avangardei româneşti, înotând mai tot timpul contra curentelor/curenţilor, am încercat de câţiva ani buni să mă potolesc, abordând mai ales peisajul şi compoziţia abstractă.

Mă gândesc totuşi la un proiect nou, prin care să caut să redescopăr portretul şi nudul feminin (pe care le-am abandonat tot cam în aceeaşi perioadă a anilor '80). Ambele sunt genuri care traversează glorios istoria artei universale. Ambele sunt reprezentate la cel mai înalt nivel: Michelangelo, Renoir, Rodin, Picasso, Modigliani, Dali, aproape că nu există mare artist să nu fi creat portrete sau nuduri. În fotografie lista marilor maeştri e şi mai impresionantă. Cred că tocmai de aceea am şi abandonat pentru ceva vreme ideea. Dacă voi socoti că am acumulat suficient de mult în toţi aceşti ani pentru a relua tema, cu maturitatea vârstei de acum, e posibil să fac în curând o expoziţie în care să dezvolt aceste genuri care definesc probabil cel mai pregnant consistenţa, structura, expresivitatea, sufletul şi spiritualitatea delicatei fiinţe umane numite femeie. O floare frumoasă, un peisaj de munte sau cerul înstelat îţi încântă privirea şi sufletul. Dar o femeie frumoasă pur şi simplu îţi taie respiraţia.  

Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Actual

campina_panorama

Câmpineni vor aduce osanale şi-l vor ridica în slăvi pe Tiseanu. Care este premarele municipiului respectiv. Care primar fiind el p-acolo, dimpreună cu alţi asemeni sieşi, vajnicii membrii ai CL, cu iuţeală mare la sinapse, au decis că fieştecare câmpinean se lăfăie în spurcăciune de bănet. Ca urmare au decis, prin vot, ca la anul, câmpinenii să plătească taxe şi impozite locale mai mari cu 20% decât în anul 2010. Tot la Câmpina, cei care se vor grăbi să achite integral taxele și impozitele locale nu vor mai beneficia de o reducere de 10% din contravaloarea acestora, ci de una de 7%. De ce? Pentru a acoperi “un gol în buget, de peste 350.000 lei”. Care gol cică ar fi fost cauzat de reducerea cu 10%... decisă tot de aceiaşi iluminaţi edili!

Joomla SEF URLs by Artio