Actual

Actual

canabisPoliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au reuşit să destructureze o grupare infracţională profilată pe traficul şi consumul ilicit de droguri, care acţiona în judeţul Prahova. Gruparea infracţională era formată din mai mulţi tineri din Câmpina, care cumpărau droguri din Spania şi le vindeau în Prahova.

Tinerii împachetau drogurile în colete cu îmbrăcăminte, pe care le trimiteau din Spania prin intermediul unor firme de curierat. Drogurile erau apoi vândute în diverse zone din judeţul Prahova.


Doi dintre traficanţi au fost prinşi în flagrant la Câmpina, în timp ce încercau să vândă 50 de grame de rezină de cannabis. Cei doi, un tânăr de 19 ani şi altul de 21 de ani, au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 29 de zile. Ei sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc pentru consumul propriu şi riscă să-şi petreacă între 10 şi 20 de ani după gratii.

Actual

piraeus_bankUn bărbat cu o cagulă pe faţă şi înarmat cu un pistol cu gaze a jefuit, aseară, o sucursală Piraeus Bank situată în cartierul Nord din Ploieşti. Hoţul a intrat în bancă mascat, purtând pe faţă o cagulă, şi i-a ameninţat pe funcţionarii băncii cu un pistol cu gaze.

Bărbatul a luat din bancă aproximativ 15 000 de lei şi a fugit cu un taxi. Imediat elementele de identificare  maşinii au fost transmise tuturor echipajelor de poliţie.Toate ieşirile din Ploieşti au fost închise, iar poliţiştii au instituit filtre pe şosele.

În cele din urmă, taxiul în care poliţiştii bănuiau că se afla autorul jafului a fost reperat  în trafic. Poliţiştii au blocat maşina, iar în interiorul acesteia anchetatorii au găsit o cagulă, pistolul cu gaze despre care presupun că a fost folosit la comiterea jafului şi o sacoşă cu aproximativ 15 000 de lei, banii proveniţi în urma jafului de la bancă.

Principalul suspect, este un tânăr de 22 de ani din Ploieşti, fără antecedente penale. El a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că şoferul taxiului nu a avut legătură cu jaful. El le-a spus poliţiştilor că nici nu a ştiut că bărbatul pe care-l transporta în maşină jefuise o bancă.

Actual

rafinaria_lukoilDe generaţii întregi ploieştenii nu se mai sperie şi nici măcar nu mai iau în seamă mirosul de hidrogen sulfurat sau alte mirosuri care provin de pe platformele industriale din, sau din jurul Ploieştiului. Mirosul îngrozitor care s-a resimţit duminică în oraş i-a determinat însă pe mulţi să sune la 112. Oamenii au şi motive să facă asta; valorile de benzen înregistrate duminică dimineaţă sunt de până la şase ori mai mari decât valoarea limită admisă ca medie anuală.

Ploieştenii s-au trezit duminică dimineaţă respirând un aer greu de suportat. Nu era mirosul de hoit (cam aşa miroase hidrogenul sulfurat) cu care cei din cartierul Mihai Bravu sunt familiarizaţi de ani de zile. Era miros de petrol, care parcă îţi inunda plămânii îşi tăia respiraţia.

Indignaţi, mai mulţi locuitori de prin toate cartierele au sunat la 112. În urma apelurilor, autorităţile au intrat în alertă.  S-a dovedit că aveau şi de ce. Duminică dimineaţă, la ora 7:05, staţia de monitorizare a calităţii aerului amplasată în Piaţa Victoriei a înregistrat o concentraţie de benzen de 28,54 micrograme pe metru cub, de aproape şase ori mai mare decât valoarea limită de emisie admisă pentru benzen, ca medie anuală, care este de 5 micrograme pe metru cub.

Timp de câteva ore, aceeaşi staţie a continuat să înregistreze depăşiri ale valorilor de benzen. Spre exemplu, la ora 11 staţia Victoriei a măsurat pentru benzen valori duble faţă de media admisă anual.

Surse din Prefectura Prahova au declarat că suspect pentru poluare este Petrotel Lukoil. Garda de Mediu s-a deplasat duminică la această rafinărie, însă reprezentanţii acesteia le-au declarat comisarilor de mediu că nu de la ei vine poluarea. Comisarii au constatat însă că pe platforma rafinăriei există nişte probleme tehnice pe care cei de la Lukoil nu le-au raportat, deşi ar fi trebuit să facă asta.

Duminică seară, mirosul de benzen stăruie deasupra Ploieştiului, de la UPG până la Nord şi de la Podul Înalt până în Mihai Bravu. Oamenii continuă să sune la 112.

Prefectura Prahova a convocat pentru luni o şedinţă operativă la care vor participa Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Aşteptăm un punct de vedere oficial de la autorităţi în privinţa celor care se fac responsabili de distrugerea sănătăţii ploieştenilor.

Daciana ILIE

Actual

bratAu fost livrate primele rezultate ale studiului, aferente publicaţiilor apărute pentru luna ianuarie 2011
Conform unui comunicat al Biroului Român de Audit al Tirajelor, joi, 10 februarie 2011, BRAT a lansat MIPPS – Monitorizarea Investiţiilor în Publicitate - Presă Scrisă, primul serviciu de acest tip din portofoliul studiilor BRAT. Studiul completează informaţiile puse la dispoziţia industriei de publicitate de către BRAT, oferind un instrument util în analiza investiţiilor în publicitate.
Produs al unei strânse colaborări între editorii publicaţiilor şi agenţiile de media, MIPPS a debutat ca urmare a deciziei BRAT din luna iunie 2010 şi beneficiază de o echipă şi un departament dedicate în cadrul asociaţiei. Noul serviciu este disponibil membrilor BRAT sau oricăror terţi interesaţi de rezultatele monitorizării.

MIPPS oferă rezultatul monitorizării a 159 de publicaţii, obiectivul fiind ca până la finalul anului 2011 să fie monitorizate aproximativ 200 de publicaţii, precum şi suplimentele sau ediţiile speciale aferente acestor titluri. Datele furnizate conţin informaţii relevante în realizarea oricărui tip de analiză a investiţiilor în publicitate: informaţii cu privire la produsul sau serviciul comunicat, marca acestuia, tipul mesajului, informaţii cu privire la publicaţia în care a apărut mesajul, formatul de publicitate utilizat, o imagine a machetei publicitare şi suma aferentă apariţiei mesajului, utilizând tarifele de listă ale publicaţiilor.

Exploatarea rezultatelor se va face prin intermediul unei aplicaţii online, dezvoltată de BRAT special pentru acest proiect, şi care oferă posibilitatea realizării facile a oricărui tip de analiză a acestor date. Primele rezultate prezintă investiţiile de publicitate din publicaţiile apărute pentru luna ianuarie 2011, următoarea livrare a rezultatelor conţinând datele aferente lunii februarie.
În viitor, BRAT îşi propune extinderea monitorizării şi pentru alte medii de interes, următorul proiect de acest tip fiind monitorizarea investiţiilor de publicitate în mediul online, serviciu ce va furniza primele rezultate în luna martie 2011.

Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT) este o asociaţie constituită în scopul măsurării şi verificării independente şi obiective a performanţei produselor media. În cei 12 ani de existenţă, BRAT a devenit recunoscut ca reperul pieţei de publicitate pentru presa scrisă şi mediul online în ceea ce priveşte rezultatele de audienţă, tirajul publicaţiilor sau traficul siteurilor web.

Sebastian IGNAT

Actual

catuseAlexandru Tănase, nefericitul de 16 ani, care a furat un milion de euro fără să-şi dea seama măcar ce are în geamantan, rămâne în arest pentru încă trei săptămâni.
Ieri, Judecătoria Ploieşti a prelungit mandatul de arestare pe numele tânărului din Valea Călugărească, arestat în urmă cu 20 de zile sub acuzaţia de furt calificat. Avocatul său a făcut recurs, iar astăzi Tribunalul Prahova a decis că prelungirea mandatului de arestare e întemeiată. Prin urmare, băiatul rămâne în arest pentru încă 20 de zile.

Tot în arest rămân alţi doi băraţi, despre care poliţiştii spun că l-ar fi tâlhărit pe Alexandru Tănase şi i-ar fi luat 10 000 de euro.

Furtul, care a făcut vâlvă la nivel naţional, s-a produs  la jumătatea lunii trecute. În primă fază, poliţiştilor nu le-a venit să creadă povestea bătrânei care pe 16 ianuarie s-a prezentat la poliţie şi a reclamat în scris că dintr-o casă nelocuită i-au fost furaţi peste un milion de euro. Anchetatorii s-au convins că femeia nu minte atunci când o bancă a confirmat că a retras în urmă cu doi ani milionul de euro.
Ceea ce părea un caz complicat, s-a dovedit a fi floare la ureche. Nu pentru că poliţiştii prahoveni ar avea nişte calităţi extraordinare, ci pentru că hoţii au fost extrem de fraieri. Cei doi care au furat milionul sunt din Valea Călugărească şi, înainte de a da lovitura, erau săraci lipiţi. Când s-au văzut cu banii în buzunar, au început să arunce în stânga şi în dreapta.

Alexandru Tănase a atras atenţia atunci când a dat o petrecere şi a lipit pe frunţile lăutarilor sute de euro. Oamenii din Rachieri, unde locuia băiatul, au vorbit, poliţia s-a prins că e ceva suspect. De aici şi până la rezolvarea cazului nu a mai fost mult.
Rămâne ca poliţiştii să dea de urma celui de-al doilea suspect, care a fugit în Italia. Greu de crezut că păgubita îşi va mai vedea vreodată toţi banii înapoi. Până acum poliţiştii au recuperat aproape 200 000 de euro, o parte bani, o parte bunuri cumpărate de hoţi din banii furaţi.

Actual

politistDacă n-ar fi de plâns, ştirea de mai jos, care vine de la poliţie, ar fi fost de râs.

I-auzi colea: „Patru bărbaţi din comuna Ceptura au fost prinşi în flagrant de către poliţiştii din comună, în timp ce sustrăgeau stâlpii de susţinere dintr-o tarla de vie aparţinând mănăstirii din localitate.Cei patru suspecţi sustrăgeau stâlpii din beton, după care îi spărgeau pentru a scoate armătura metalică. Până la momentul depistării reuşiseră să sustragă şi să distrugă 77 de stâlpi, obţinând aproximativ 170 kg material feros”.

Hoţii le-au spus poliţiştilor că voiau să vândă fierul la un centru de colectare, să facă ceva sute de lei. Un ziarist plin de deontologie ar fi spus, acum câţiva ani, la ştirea asta, că imaginaţia hoţilor nu are limite. Un ziarist plin de credinţă ar spune că hoţii nu au frică de Dumnezeu, de dau iama în curtea Domnului şi devastează via.

Un ateu ar spune, probabil, ironic, că dacă au uitat să-şi facă semnul crucii înainte de fura aşa le trebuie, i-a prins poliţia. Eu, ca ziarist informat, vă spun doar că e a doua captură importantă a poliţiştilor care stau pe lângă culturile cu viţă de vie; săptămâna trecută au mai fost prinşi nişte hoţi care furaseră nu stâlpi, ci sârma care susţine viţa. Impresionantă abnegaţia cu care poliţiştii apără culturile cu viţă de vie. Ăia care i-au prins pe hoţii care au devalizat viile or fi poliţiştii beţivi care luptă pentru culturile de căpşunică din toamnă, sau doar ăia nenorociţi, care n-au avut parte de o avansare la rutieră?
Actual

tribunalul_prahova_8Sute de pensionari militari din Prahova  contestă deciziile prin care pensiile le-au fost recalculate şi reduse considerabil.  O sută de foşti angajaţi ai MApN au completat deja dosarele, iar joi, reprezentanţii legali ai pensionarilor au depus documentele la registratura Tribunalului Prahova. Dosarele de chemare în judecată le-au fost însă restituite, întrucât nu erau semnate de reprezentanţii casei de avocatură.

Pensionarii militari prahoveni  sunt reprezentaţi de  o casă de avocatură din Bucureşti. Joi la orele prânzului, un consilier juridic a adus, la Tribunalul Prahova, o sută de dosare ale militarilor pensionari care vor să conteste în instanţă deciziile de recalculare a pensiilor.

Este vorba despre întâmpinări individuale, în care reclamanţii cer anularea deciziilor emise în luna decembrie, prin care pensiile au fost reduse în urma recalculării şi solicită revenirea la deciziile iniţiale de pensionare, dar şi obligarea caselor de pensii care au emis decizii de recalculare de a plăti diferenţa dintre pensia iniţială şi cea recalculată. Nu în ultimul rând reclamanţii cer cheltuieli de judecată.

Cele o sută de dosare au fost depuse la registratura Tribunalului Prahova, însă ele au fost restituite deponenţilor, pentru că nu purtau semnătura casei de avocatură. Dosarele vor fi depuse din nou luni, alături de alte 160, urmând ca în total luni la Tribunalul Prahova să fie depuse 260 de dosare.

Între timp, alţi pensionari militari, foşti angajaţi ai MAI, MApN şi SRI pregătesc dosare de chemare în judecată. Până la sfârşitul acestei luni, filiala din Ploieşti a sindicatului care le reprezintă pe cadrele militare disponibilizate în retragere şi în rezervă va depune alte 300 de dosare prin care se contestă recalcularea pensiilor militarilor în rezervă. În plus, sindicatul militarilor care activează în Câmpina va depune, la rândul său, alte 140 de dosare prin care se contestă recalcularea pensiilor.

Daciana ILIE

Actual

alunecari_terenŞtim că mulţi dintre voi, cititorii noştri inteligenţi dar fără prea mult noroc în viaţă, aţi fi măcar un pic invidioşi pe unul care pe vremurile astea are vilă cu piscină la Cornu şi e vecin cu alde Adrian Năstase, Mircea Cosma sau Georgică Diaconu.

Ca să vă mai treacă din invidie, vă spunem noi că să ai vilă cu piscină la Cornu nu e mereu o fericire. Asta a aflat-o recent un tip în curtea căruia s-a produs o ditamai alunecarea de teren. Pământul care a luat-o la vale în Cornu, a luat cu el piscina, care nu mai e bună de nimic. Dacă alunecarea nu se stabilizează cât mai repede, casa riscă să se ducă şi ea la vale. Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează zona. Dar asta nu e o consolare pentru săracul băiat bogat, nu-i aşa?

Nu doar proprietarul piscinei făcute praf e afectat de alunecarea de teren; drumul dintre Cornu de Sus şi Cornu de Jos stă să se surpe şi el, iar albia unui pârâu care trece prin zonă a fost blocată, valurile de pământ care au luat-o la vale formând un baraj natural în calea apei. Ştiind că în zonă se află şi ferma deputatului Adrian Năstase, sperăm din tot sufletul ca sinistrul să nu afecteze, pe termen lung, producţia de ouă din judeţ, sau chiar pe cea mondială. D.I.
Actual

mercurUn bărbat din comuna Tătaru a fost prins de poliţişti în timp ce încerca să vândă un kilogram de mercur. Poliţiştii au intrat pe fir după ce întreprinzătorul a dat de veste în stânga şi în dreapta că are marfă valoroasă de vânzare. El a mers în Gornet Cricov, unde trebuia să discute cu nişte eventuali cumpărători, iar la întâlnirea care trebuia să se finalizeze cu o tranzacţie au apărut poliţiştii care au găsit mercurul îmtr-o sticlă pe care bărbatul o ţinea în buzunarul gecii cu care era îmbrăcat. Individul nu a avut timp nici măcar să spună cât voia pe mercur, că a fost săltat şi dus la audieri. În timpul anchetei el a declarat că a lucrat câţiva ani la un centru de colectare de fier vechi şi că de acolo a strâns mercurul, de la diverse aparate scoase din folosinţă şi vândute ca fier vechi.

Poliţiştii continuă cercetările, bărbatul fiind acuzat de comiterea infracţiunii de deţinere de substanţe toxice fără drept.

D.I.
Actual

ministerul-sanatatiiPropunerea Ministerului Sănătăţii de comasare a unor spitale sau de reprofilare a altora în azile de bătrâni afectează direct, la nivelul judeţului Prahova, nu mai puţin de 15 unităţi sanitare, sute de cadre medicale şi mii de pacienţi din tot judeţul. Concret, Ministerul a propus preluarea Spitalului de Pediatrie şi a Maternităţii Ploieşti cu Spitalul de Urgenţă, comasarea Spitalului de Boli Infecţioase cu Spitalul Schuller Ploieşti, preluarea spitalului de psihiatrie Voila de către Spitalul Municipal, Câmpina, comasarea spitalului de ortopedie Azuga cu spitalul din Sinaia şi comasarea spitalului de boli pulmonare de la Breaza cu cel de la Drajna, care are acelaşi profil.


Pe cea de-a doua listă întocmită de minister şi publicată în urmă cu o săptămână figurează patru spitale din Prahova, propuse a fi transformate în cămine pentru bătrâni: preventoriul TBC de la Poiana Ţapului, Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti, Centrul de Sănătate de la Urlaţi şi cel de la Bălţeşti.

După cum era de aşteptat, propunerile ministerului sănătăţii au stârnit reacţii cât se poate de diverse, unele dintre ele pur politice, altele cu ceva argumente raţionale. Un lucru e cert: aceiaşi primari care au comentat, mai în şoaptă, mai în gura mare, atunci când au fost obligaţi să semneze de preluarea spitalelor nu sunt acum tocmai dispuşi să renunţe la ele.

Explicaţia oficială a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte comasarea şi reprofilarea spitalelor aste aceea că spitalele mici, cu adresabilitate scăzută, nu ar trebui să continue să consume resurse în detrimentul celor mari, care tratează anual mii sau zeci de mii de pacienţi. Prin urmare, comasăm şi reprofilăm. Nimeni nu poate explica cu exactitate care au fost criteriile care a stat la baza întocmirii deja celebrelor liste cu spitale propuse spre comasare şi reprofilare. Un lucru e cert: cel puţin în ceea ce priveşte Prahova, pentru unele propuneri e greu de găsit o explicaţie logică. 


Spitalul de pediatrie şi maternitatea Ploieşti ar urma să dispară. CJ se opune

Una dintre propunerile Ministerului Sănătăţii este aceea ca Spitalul de pediatrie şi Maternitatea Ploieşti să fie comasate cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, toate cele trei unităţi aflându-se în administrarea Consiliului Judeţean Prahova. Imediat după apariţia propunerii  ministerului, Consiliul Judeţean a evitat să facă vreun comentariu în privinţa comasării celor trei spitale. La o săptămână de la apariţia listelor cu propuneri făcute de minister CJ a decis că nu este de acord cu comasarea celor trei spitale, pe motiv că spitalul nou format ar funcţiona în nu mai puţin de 11 clădiri, iar un management ca la carte ar fi imposibil în aceste condiţii.

prin urmare, CJ propune comasarea spitalului de pediatrie cu maternitatea.

De asemenea, Consiliul Judeţean Prahova este dispus să preia ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţe spitalul care funcţionează în oraşul Slănic, care este în prezent secţie a Spitalului din Vălenii de Munte. Între Primăria Slănic şi cea de la Vălenii de munte există de mai bine de jumătate de an discuţii contradictorii în ceea ce priveşte spitalul de la Slănic. Autorităţile de la Slănic spun că nu văd de ce ar plăti utilităţile pentru un spital pe care nu îl administrează, iar cele de la Văleninu văd de ce ar da bani pentru întreţinerea unui spital care nu e pe teritoriul lor. 


Mâine, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, va avea o discuţie cu ministrul Sănătăţii în ceea ce priveşte comasarea spitalelor din judeţ. Rămâne de văzut în ce măsură argumentele sau stilul lui Cosma îl vor impresiona pe ministru.

Dincolo de propunerile făcute de fiecare parte, se remarcă faptul că cel puţin Mircea Cosma nu a folosit, ca să nu spunem manipulat politic propunerile ministerului.

Dacă-i ordin, cu plăcere?

La Ploieşti, primăria are de comasat Spitalul de Boli Infecţioase Movila cu Spitalul Municipal Schuller. Spitalul Movila este singurul cu profil de boli infecţioase din judeţ. Are 83 de angajaţi, 80 de paturi pentru spitalizare continuă plus 20 de paturi pentru spitalizarea de zi. În anul 2010 la Movila au fost internaţi 2647 de pacienţi, 520 dintre aceştia beneficiind de spitalizare de zi.

Spitalul Municipal Ploieşti, cu care ar urma să fie comasat Spitalul de Boli Infecţioase are 267 de paturi şi de 334 de salariaţi. Peste 12 000 de pacienţi au fost internaţi în cursul anului 2010 în această unitate sanitară, 3621 dintre aceştia fiind internaţi în sistemul de spitalizare de zi.

Ce părere are Primăria Ploieşti despre propunerea privind preluarea spitalului de boli infecţioase de către spitalul municipal?

Nu se schimbă nimic important, dispar un manager şi un consiliu de administraţie, importantă e calitatea serviciilor medicale pentru pacienţi, spune Oana Iacob, secretarul municipiului Ploieşti. Aşa cum ne-a obişnuit de mai bine de un an, primarul Andrei Volosevici se abţine de la comentarii. Asta deşi suntem convinşi că ar avea ceva de zis, întrucât subiectul nu e tocmai de neluat în seamă.

„O idee neinspirată”, ca de la PDL-ist la UDMR-ist

Ca şi la Ploieşti, la Câmpina primarul este dintr-un partid ce face parte din arcul guvernamental. Dacă Volosevici de la Ploieşti tace, Horia Tiseanu de la Câmpina nu a avut nicio jenă să remarce că propunerea ministerului de comasare a Spitalului de Psihiatrie de la Voila cu Spitalul Municipal Câmpina este „o idee neinspirată”.

Horia Tiseanu susţine că va face demersuri la Ministerul Sănătăţii astfel încât propunerea privind comasarea celor două unităţi sanitare să nu fie pusă în aplicare şi spune că este absurd ca altcineva să vină şi să hotărască Consiliul Local care are, prin lege, dreptul de a restructura spitalele.

Doar un pas până la scandal

Propunerea Ministerului Sănătăţii privind comasarea Spitalului de Ortopedie din Azuga cu Spitalul Orăşenesc Sinaia creează disensiuni între cei doi primari de pe Valea Prahovei.

„Facem reformă de dragul reformei. Nu văd care ar fi câştigul în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor. Prin urmare, voi face demersurile necesare pentru ca această comasare să nu aibă loc” spune primarul din Azuga, Adrian Purcaru, citat de MEDIAFAX.

Acesta a spus că va adresa Ministerului Sănătăţii un memoriu în care va susţine ideea păstrării personalităţii juridice a spitalului de ortopedie şi traumatologie din Azuga ca unitate medicală aflată în administrarea Consiliului Local Azuga, invocând drept argumente tradiţia, adresabilitatea, faptul că acest spital nu are datorii şi, nu în ultimul rând, faptul că unitatea sanitară a beneficiat de reparaţii capitale, în ultimii trei ani Consiliul Local Azuga alocând de la bugetul local 400 000 de lei pentru acest spital şi arătând încă 1 200 000 de lei de la bugetul de stat pentru lucrări de reparaţii capitale la spitalul din Azuga.

La rândul său, primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a declarat tot pentru MEDIAFAX că ar fi dispus să preia Spitalul din Azuga ca secţie exterioară a celui de la Sinaia.

Primarul din Sinaia a mai spus că în primă fază, în următorii doi ani, spitalul din Azuga ar urma să funcţioneze în imobilul în care se află acum urmând ca, în timp, acesta să fie mutat în Sinaia. De aici şi până la scandal e doar un pas.

Cămine de bătrâni în loc de spitale arhipline?

Nici propunerea Ministerului Sănătăţii privind reprofilarea unor spitale în cămine de bătrâni nu are mai mult succes decât cea privind comasarea. La Floreşti, peste o sută de cadre medicale şi pacienţi au ieşit în stradă protestând spontan faţă de intenţia autorităţilor de a închise spitalul.

„Şi-ar aduce domnul ministru părinţii bătrâni să-i interneze într-un loc unde ani de zile au stat tuberculoşi? Spitalul acesta e o bombă biologică. Nu ar trebui reprofilat. Dacă aici nu vor mai fi pacienţi cu boli pulmonare clădirea ar trebui arsă din temelii” ne-a spus, sub protecţia anonimatului, un cadru medical de la Floreşti. Primarul comunei, Eugen David, nu vrea nici el închiderea spitalului şi spune că propunere ministerului este o măsură luată pe picior, cu puternic caracter politic. Eugen David susţine că spitalul e în permanenţă arhiplin şi că aici s-au făcut investiţii importante de la bugetul local.

Nici primarul din Urlaţi, Marian Machiţescu, nu este de acord cu transformarea Centrului se Sănătate Urlaţi în cămin pentru vârstnici.

Machiţescu spune că în ultimii trei ani în această unitate sanitară s-au făcut investiţii importante, în infrastructură şi aparatură, iar anul acesta Consiliul Local şi-a propus să asigure finanţare pentru anveloparea termică a spitalului şi pentru schimbarea acoperişului, acestea fiind ultimele investiţii majore de care are nevoie acest centru sanitar.

La Buşteni, primarul Emanoil Savin nu acuză şi nu aduce argumente politice. Savin spune că, dacă ar fi după el, preventoriul TBC Poiana Ţapului, pe care ministerul vrea să-l transforme în azil de bătrâni, ar trebui făcut una cu pământul. Clădirea e veche şi stă să cadă, iar a băga bani în ea costă cât ai ridica una nouă, spune Savin. De atunci încolo ar urma să se discute şi despre cum anume ar urma să fie folosit imobilul.

La rândul său, Consiliul Judeţean propune ca preventoriul TBC de la Poiana , unde sunt internaţi în regim permanent copii care suferă de diverse boli, ar trebui să rămână în administrarea ministerului care are la nivel naţional doar încă trei astfel de stabilimente sociale.

Deocamdată, Ministerul Sănătăţii se ascunde în spatele ideii de „propunere”. Iar autorităţile locale pregătesc memorii şi se pregătesc de discuţii. Rămâne de văzut câte propuneri vor deveni realitate şi câte memorii vor ajunge la tribunal. Şi nu trebuie uitat că ministerul are puterea, iar pe de altă parte niciunui primar nu-i convine ca, în campania electorală, să se spună că în mandatul lui a dispărut din oraş sau din comună, după caz, un spital.


Daciana ILIE
Actual

botoaca_valerian_vreme_adrian_dobre_1Primăria Comarnic a semnat, ieri, un contract de finanţare în valoare de 500 000 de euro în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice”, contract prin care, din fonduri europene, este finanţat proiectul „Eficientizarea fluxurilor de activităţi şi implementare a serviciilor de administraţie publică electronică prin sistemul informatic cu funcţii de e-guvernare în cadrul Primăriei Comarnic”.

Proiectul prevede implementarea unui sistem informatic ultra-modern în cadrul Primăriei Comarnic, sistem care ar reduce considerabil birocraţia, având în vedere că la Comarnic se vor putea face plăţi electronice şi vor putea fi depuse diverse declaraţii on-line.

Proiectul depus de Primăria Comarnic a concurat cu alte 219 proiecte, din care doar 22 au fost declarate câştigătoare. Implementarea acestui proiect va dura 22 de luni.
Prezent luni seară la semnarea contractului ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a ţinut să precizeze că la nivelul ministerului pe care îl conduce sunt disponibile fonduri europene în valoare de peste 200 de milioane de euro, bani destinaţi informatizării IMM-urilor şi spitalelor.

Prefectul de Prahova, Adrian Dobre, care a participat la ceremonia de semnare a contractului cu primăria Comarnic, a subliniat că până acum, la nivelul judeţului, au fost accesate fonduri europene în valoare de 50 de milioane de euro, iar în viitorul apropiat urmează a fi încheiate contracte din fonduri europene de 400 de milioane de euro, cele mai importante dintre acestea fiind pentru Polul de dezvoltare Ploieşti şi master-planul apă-canal.
D.I.

Joomla SEF URLs by Artio