Actual

Actual

despescu_ipj_prahovaAstăzi a fost primit Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor prin care începând cu data de 04 octombrie, comisarului şef de poliţie Bogdan DESPESCU i se prelungeşte împuternicirea de a îndeplini atribuţiile funcţiei de şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, până la data de 04.04.2012.

Biroul de presă al IPJ Prahova a trimis un comunicat în care este menţionată şi declaraţia comisarului şef Bogdan Despescu, odată cu prelungirea interimatului acestuia în funcţia instituţiei.

 „Voi continua activităţile iniţiate pentru perfecţionarea şi eficientizarea serviciului poliţienesc prahovean, urmărindu-se în principal:

 - creşterea nivelului de siguranţă publică ;

- îmbunătăţirea finalităţii judiciare ;

- asigurarea unui nivel superior de pregătire profesională a poliţiştilor ;

Asigur cetăţenii judeţului că poliţia prahoveană este în măsură să ofere comunităţii un serviciu poliţienesc de calitate, prin care gradul de siguranţă civică va creşte. Poliţiştilor le cer o mai mare implicare şi fermitate în activităţile de prevenire şi combatere a infracţionalităţii. În relaţia cu dumneavoastră, reprezentanţii mass-media, voi manifesta aceeaşi disponibilitate şi deschidere pentru o informare corectă a opiniei publice. Totodată, vă solicit sprijinul prin semnalarea situaţiilor de interes pentru munca de poliţie”, declară comisarul şef Bogdan Despescu în comunicatul remis către presă.

Actual

mercurIeri, dimineața, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase l-au depistat în flagrant în zona Hipodromului Ploieşti pe un bărbat în vârstă de 51 de ani, care deţinea ilegal asupra sa şi încerca să comercializeze un bidon din material plastic în care se afla cantitatea de 0,410 Kg de substanţă de culoare alb-argintie, posibil mercur.

Recipientul a fost ridicat în vederea cercetărilor, iar pe numele lui Ş. Gheorghe, cu domiciliul în Breaza, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere fără drept a unor substanţe toxice.

 

Filmări video efectuate în timpul depistării flagrante sunt disponibile în secţiunea APH Video

 

Foto: adevarul.ro

Actual

infografic-reteaua-offshore-kiss-taylorJurnalistul de investigaţie Mihai Munteanu a fost nominalizat în finala Daniel Pearl Awarda, ediţia 2011, de la Kiev, în urma unor serii de investigaţii jurnalistice transfrontaliere sub genericul Offshore Crime Inc.

The International Consortium of Investigative Journalists a analizat seria de articole de investigaţie reunite sub titlul generic Offshore Crime Inc., care vin să dezvăluie cum paradisurile fiscale din întreaga lume au devenit umbrela grupărilor de crimă organizată, nominalizându-le în finala Daniel Pearl Awards, ţinută anul acesta în capitala Ucrainei.

Reporterul de investigaţie Mihai Munteanu activează în organizaţia internaţională OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project)

Investigația OCCRP a arătat cum industria offshore funcționează în rețele transfrontaliere prin care se spală bani, se trafichează droguri și arme și se ascund funcționari sau politicieni corupți din diferite guverne ale lumii, despre cum se creează companii internaționale, cum se camuflează indivizi controversați în țările lor și cum se fentează autoritățile fiscale.

 


Echipa proiectului

Reporter principal: Mihai Munteanu (România)

Coordonator: Paul Cristian Radu (România)

Editor: Andrew Sullivan

Au contribuit:

Tamas Bodoky (Ungaria)

Vlad Lavrov (Ucraina)

Beth Kampachror (SUA)

Caitlin Gingley (SUA)

Stanimir Vaglenov (Bulgaria)

Actual

MONICA-MACOVEIEuroparlamentarul PDL Monica Macovei vrea ca parlamentarii să voteze la vedere şi în maximum 48 de ore o cerere de ridicare a imunităţii unui demnitar public.
"Decizia să se ia de plenul Camerei în maximum 48 ore de la primirea cererii de ridicare a imunităţii. Votul să fie obligatoriu la vedere, decizia să se ia fără analiza probelor din dosar, căci Parlamentul nu judecă, deci nu trebuie să cântărească probele aşa cum a făcut până acum", scrie europarlamentarul pe blogul personal.

Iată textul complet de pe blogul europarlamentarului Monica Macovei

Strategia Nationala Anticoruptie 2011-2014 (SNA 2011-2014) este in prezent in dezbatere publica, dupa ce Strategia anticoruptie 2008-2010 a Ministerul Justitiei (MJ) a facut obiectul unei analize independente dispuse de Comisia Europeana. Concluzia acesteia este ca Strategia 2005-2007 a fost mai buna si completa si trebuie urmata. O gasiti aici.

Documentul supus acum dezbaterii publice a fost refacut de MJ. Luni, 3 octombrie, are loc la Bucuresti, o dezbatere organizata de SAR si MJ pe noul proiect de strategie anticoruptie.

Am o propunere concreta ca sa eliminam generalitatile si sa construim real si credibil. Obiectivul 4 din proiectul actual al SNA 2011-2014 al MJ este ”Consolidarea integrităţii în rândul membrilor Parlamentului” si propune ca prima masura “Susţinerea în Parlament a adoptării unor norme procedurale clare privind deciziile Parlamentului de ridicare a imunităţii membrilor săi, pe baza celor mai bune practici din alte state membre ale UE (Recomandare MCV)”.

Propun inlocuirea acestei formulari generale cu o una concreta – Modificarea Regulamentelor Camerei Deputatilor si  Senatului astfel incat procedura de ridicare a imunitatii sa fie urmatoarea:

(1) decizia sa se ia de plenul camerei in maximum 48 ore de la primirea cererii de ridicare a imunitatii;

(2) votul sa fie obligatoriu la vedere, pentru ca electoratul sa vada cum voteaza alesii si pentru a evita ascunderea raspunderii in spatele votului secret, asa cum este acum;

(3)  decizia sa se ia fara analiza probelor din dosar, caci Parlamentul nu judeca, deci nu trebuie sa cintareasca probele asa cum a facut pina acum.

Potrivit practicilor altor state UE, Parlamentul trebuie doar sa se asigure ca cererea de ridicare a imunitatii nu este determinata de declaratii sau actiuni politice ale parlamentarului, adica invinuirea penala nu este una inventata, ci se bazeaza pe indicii de comitere a unei infractiuni, iar acestea rezulta (sau nu) din cererea de ridicare a imunitatii facuta de procurori; daca sunt astfel de indicii, de pilda daca se face referire la ceea ce rezulta din interceptari telefonice, filmari sau rapoarte de control, martori, etc, este suficient pentru a se lua decizia ridicarii imunitatii, pentru ca existenta acestor indicii arata ca nu este un dosar inventat din motive legate de declaratiile sau activitatea politica a parlamentarului. Atat trebuie pentru ridicarea imunitatii, restul (analiza probelor acuzarii si apararii) este treaba procurorului sau/si a judecatorului.

Exista un astfel de proiect de lege pe rolul Camerei Deputatilor, initiat de Sulfina Barbu, Sever Voinescu si Raluca Turcan, la care am contribuit, acum trebuie numai facute eforturi pentru a fi adoptat si apoi promovat la Senat. Acest proiect aduce normele procedurale romanesti in acord cu cele mai bune practici din state UE.  Consider ca aceasta trebuie sa fie propunerea MJ in noua sa strategie, asta daca isi ia raspunderea. Se poate face si un pas mai departe, ca in Germania, unde la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare se decide ca toate cererile de ridicare a imunitatii se aproba automat si se revizuiesc numai daca ulterior apar elemente care indica ca a fost o acuzatie inventata.

Voi continua sa exprim public propuneri concrete cu privire la proiectul actual al strategiei anticoruptie. Imi pasa." - Sursa: http://www.monica-macovei.ro/blog/

Actual

invingemcancerulFederația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer lansează luni, 3 octombrie, campania de informare și responsabilizare cu privire la cancerul mamar “Nu am făcut destul”, cu mesajul “Ajută-ne! Mergi la control!”. Aceasta este o campanie socială adresată tuturor femeilor din România.

Pe durată campaniei, femeile vor putea efectua ecografii mamare gratuite, în centrele Gral Medical din Ploiești, Pitești, Craiova, Focșani și București. De asemenea, pacientele care se programează, pentru această ecografie gratuită, pe perioada campaniei, o pot efectua și după terminarea campaniei, până la sfârșitul anului 2011. Programările se pot face online pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau la centrele Gral Medical din întreaga țară.

Campania inițiată și derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România beneficiază de sprijinul Roche Romania, Gral Medical și Europa FM.

Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer întalnită la femei și, din păcate, tot mai multe femei, din ce în ce mai tinere trec prin această experiență. Cancerul mamar înregistrează, în România, o incidență de 7.929 de cazuri noi pe an și o mortalitate de 3.101 de decese anual (Globocan 2008).

conferinta_de_presa_FABCCancerul mamar este curabil dacă este diagnosticat la timp. De aceea, este foarte important ca orice femeie să cunoască semnele și simptomele cancerului mamar, să învețe să se automonitorizeze și, în cazul în care observă unele dintre aceste simptome, să se prezinte la medic cât mai repede, pentru un consult de specialitate. Făcând acest lucru la timp, se poate evita agravarea bolii, ceea ce crește considerabil șansele de vindecare.

Orice femeie poate preveni apariția cancerului mamar printr-o alimentație sănătoasă, având un mod de viață activ, limitând consumul de alcool și tutun, precum și fiind foarte atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

www.invingemcancerul.ro

Actual

politistÎn ultima săptămână, Poliţia Municipiului Ploieşti a desfăşurat mai multe acţiuni pentru stoparea fenomenului cerşetoriei şi prostituţiei, manifestări în cadrul cărora poate fi inclusă şi prezenţa copiilor străzii, a spălătorilor de parbrize şi vânzătorilor ambulanţi care oferă spre vânzare diferite bunuri pe perioada staţionării autoturismelor la semafor.

Un alt aspect urmărit a fost depistarea şi sancţionarea conducătorilor de căruţe care circulă pe străzile din municipiu, unde circulaţia este interzisă pentru astfel de vehicule.

În urma celor zece acţiuni desfăşurate, poliţia a aplica 105 amenzi pentru cerşetorie, „parbrizari”şi prostituţie, 23 amenzi date comercianţilor ambulanţi aflaţi în neregulă, 136 de amenzi căruţaşilor, valoarea totală a sancţiunilor depăşind
suma de 80 de mii lei.

Poliţiştii Biroului Rutier Ploieşti au organizat şi acţiuni pe raza municipiului Ploieşti pentru combaterea neregulilor din domeniul circulaţiei rutiere.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 58 sancţiuni contravenţionale din care :

- 22 sancţiuni conducătorilor de atelaje hipo;
- 21 sancţiuni conducătorilor de moto/mopede,biciclete;
- 15 sancţiuni pentru transport marfă şi persoane;
- pentru combaterea curselor ilegale au fost organizate două acţiuni pe raza municipiului Ploieşti, în zona Sala
Sporturilor, B-dul Republicii-Cartier Albert, B-dul Bucureşti şi B-dul Petrolului, ocazie cu nu au fost constatate nereguli pe această linie.

Actual

dosare_penaleUn ploieștean este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, după ce a încercat să păcălească reprezentanții biroului de înmatriculări auto, prezentând acte false.

Omul a venit la biroul de înmatriculări, în vederea transcrierii dreptului de proprietate pentru un autoturism, împrejurare în care s-a constatat că viza fiscală nu este valabilă, existând suspiciuni de falsificare a fişei.

În urma verificărilor efectuate şi analizării documentelor prezentate cu procurorul desemnat cu supravegherea urmăririi penale, s-a dispus cercetarea în stare de liberate a acestuia, urmând ca în funcţie de rezultatele cercetărilor şi expertizei efectuate să se dispună măsurile legale care se impun . Foto: realitatea.net

Actual

politia-echipaj-autoÎn ziua de  23.09.2011, C. Mariana a reclamat faptul că în timp ce se deplasa pe o stradă din Câmpina, a fost acostată de un tânăr care a deposedat-o prin violenţă de un lănţişor din aur.

Echipa operativă a stabilit că partea vătămată a fost trântită la pământ de un tânăr necunoscut, care a încercat să îi sustragă geanta. Întrucât femeia a opus rezistenţă, necunoscutul i-a smuls de la gât un lănţişor din aur în greutate de aproximativ 12 grame după care a fugit.

Poliţiştii au identificat principalul suspect de comiterea faptei, acesta fiind C. Robert, în vârstă de 15 ani, din comuna Sângeru, la scurt timp reuşindu-se depistarea şi reţinerea lui pe raza Municipiului Buzău.

După depistarea lui, a fost stabilit faptul că suspectul este cercetat în alte două dosare pentru comiterea a două infracţiuni de tâlhărie, fapte comise în ziua de 06.09.2011.

Actual

cutitO patrulă mixtă de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Urlaţi a observat pe stradă din localitate un grup de tineri, unul dintre aceştia fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi având o atitudine agresivă.

Acesta a fost legitimat, asupra lui fiind găsit un cuţit cu lama de 18 cm lungime, pe care îl avea scuns sub bluza cu care era îmbrăcat.

Pentru acest lucru, lui M. Robert i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de port fără drept al unei arme albe.

Actual

stadionul_ilie_oanaPeste 600 de poliţişti, lucrători ai Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti, poliţişti locali şi agenţi de pază vor asigura măsurile de ordine publică la festivitatea de inaugurare a stadionului „Ilie Oană”, ce va avea loc Vineri 23 Septembrie 2011. Aceleaşi efective vor asigura şi buna desfăşurare a meciului de fotbal dintre echipele F.C. DINAMO Bucureşti şi F.C. PETROLUL Ploieşti, din cadrul Ligii I, ediţia de campionat 2011 – 2012. Meciul va avea loc Duminică, 23 septembrie a.c., începând cu ora 21.30, pe stadionul "Ilie Oană", şi este catalogat ca fiind unul cu grad ridicat de risc.

Participanţii la aceste manifestări sportive trebuie să respecte măsurile stabilite de organizatori şi forţele de ordine, atât pe traseele către locul de desfăşurare a meciului, cât şi în apropierea şi în incinta arenei sportive.

Poliţia şi Jandarmeria recomandă suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, şi să se delimiteze de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente.

Pentru a evita blocajele în trafic şi disconfortul creeat prin aceasta, este de preferat să se folosească mijloacele de transport în comun, până în apropierea blocajelor ce vor fi instituite în zona adiacentă stadionului.

La festivitatea de Vineri, accesul publicului în incinta stadionului se face începând cu ora 18.00, la eveniment fiind estimată participarea a aproximtiv 15.000 de spectatori.


Acelaşi număr de suporteri este preconizat şi pentru meciul de Duminică, în acest caz accesul în stadion fiind permis începând cu ora 19.00.

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, recomandăm suporterilor să-şi programeze sosirea din timp la stadion, înainte de începerea manifestărilor .

În zona stadionului şi adiacentă acestuia, vor fi instituite blocaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei în următoarele puncte:


-         intersecţia str. Praga cu str. Sportului;

-         intersecţia str. Ion Creangă cu str. Gh. Bariţiu;

-         intersecţia str. Armoniei cu str. 1 Mai;

-         intersecţia str. Armoniei cu str. M. Bravu;

-         intersecţia str. Al. Vlahuţă cu str. Ghe. Topârceanu;

-         intersecţia str. Stadionului cu str. Tabaci;

-         intersecţia str. Tabaci cu str. M. Bravu;

-         intersecţia str. M. Bravu cu str. Buna Vestire;

-         intersecţia str. M. Bravu cu str. Avram Iancu;

Riveranii vor putea pătrunde în acest perimetru doar după ce se vor legitima cu acte doveditoare ale acestei calităţi.

În zilele de Vineri şi Duminică, traseele mijloacelor de transport în comun 104 şi 105 vor fi deviate, astfel încât să fie evitată zona adiacentă stadionului.
Echipele de intervenţie ale serviciilor de urgenţă (ambulanţă, pompieri etc)  au fost notificate în sensul evitării acestui perimetru, excepţie făcând cazul în care se impune intervenţia în interiorul acestuia.

Suporterii care se vor deplasa la stadion cu autoturismele trebuie să aibă în vedere faptul că în zona stadionului există posiblitatea să nu găsească locuri de parcare disponibile. În acest sens, sunt rugaţi să-şi parcheze autoturismele în parcările amenajate în alte zone ale municipiului.

Totodată, persoanele care vor veni la stadion cu autoturismele şi fac deplasarea din alte localităţi, sunt rugate să ia în considerare posiblitatea parcării în apropierea intrărilor în municipiu.

Pentru a evita producerea unor incidente nedorite, este recomandat ca în interiorul autoturismelor să nu fie lăsate la vedere bunuri de valoare care ar putea tenta infractorii.

Potrivit prevederilor Legii nr. 4/2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor sportive, spectatorilor le este interzis:

• să consume băuturi alcoolice în zona stadionului şi să pătrundă în stare de ebrietate în arena sportivă sau având asupra lor băuturi alcoolice ;

• să introducã în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;

• să deţină sau să introducă în stadion petarde, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori alte obiecte ce pot fi folosite la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot conduce la producerea actelor de violenţă;
• să escaladeze gardurile care delimitează spaţiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor;

• să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora.

Forţele de ordine angrenate în această misiune vor asigura măsurile de ordine publică în zona imediată şi apropiată a stadionului, pe traseele de afluire/defluire ale spectatorilor atât înainte de începerea meciului cât şi pe timpul şi după încheierea acestuia. La solicitare, se va interveni şi în incinta stadionului  pentru restabilirea ordinii publice sau evacuarea, în caz de nevoie, a grupurilor de suporteri turbulenţi.

Actual

catuse01În data de 12 septembrie, în jurul orei 1.00 o patrulă de siguranţă publică din cadrul Secţiei 1 Poliţie Ploieşti, a observat în zona centrală a municipiului doi tineri care aveau un comportament suspect şi despre care existau indicii că ar fi fost implicaţi în sparegerea mai multor locuinţe.

Cei doi au fost conduşi la sediul Poliţiei, din cercetările efectuate de judiciariştii Biroului de Investigaţii Criminale, rezultând că aceştia sunt principalii suspecţi în cazul mai multor furturi din locuinţe comise în perioada august-septembrie 2011.

D. Niculae şi C. Robert, ambii în vârstă de 15 ani din Ploieşti, sunt „specializaţi” în furturi din locuinţă, „preferatele” lor fiind apartamentele cu tâmplărie tip termopan, situate la parterul blocurilor.

Până în prezent, în sarcina lor a fost reţinută comiterea a 13 astfel de furturi, poliţiştii reuşind ca într-o singură zi să recupereze peste 70% din bunurile sustrase de cei doi.

Minorii vor fi prezentaţi Serviciului de Medicină Legală Ploieşti în vederea expertizării neuropsihiatrice pentru stabilirea discernământului, în funcţie de rezultatul cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale.

Joomla SEF URLs by Artio