Actual

Actual

competente-digitale-bacLuni, 18 iunie, candidaţii la bacalaureatul din acest an au început proba de evaluare a compentenţelor digitale. În Prahova, susţin acest test aproximativ 5.500 de elevi.

La nivel naţional, 146.713 de candidaţi s-au înscris la proba D, aceea de evaluare a competenţelor digitale din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat. Proba se desfăşoară până în data 22 iunie. „În Prahova, s-au înscris la această probă aproximativ 5.500 de candidaţi. Sunt mai puţini decât numărul total al celor care susţin examenul pentru că unii dintre ei şi-au echivalat această probă, obţinând, în sesiunile din anii trecuţi, competenţele respective”, ne-a declarat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

La proba digitală sunt punctate utilizarea computerului şi organizarea fişierelor, editoarele de texte, informaţia şi comunicarea, conceptele de bază ale tehnologiei informaţiei, editoarele de calcul tabelar şi bazele de date.

Proba de competenţe digitale este obligatorie, fiind urmată de obţinerea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care se va desfăşura în perioada 25-27 iunie.

Actual

bac_2012Primele concluzii la nivel naţional ale probei de competenţe în Limba şi Literatura Română au fost raportate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei.

Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la această probă au participat 159.641 elevi, 19 elevi (0,01%) au fost eliminaţi din examen pentru tentative de fraudă, iar 3.471 (2,17%) au absentat. Pe lângă Bucureşti (16.363), un număr semnificativ de participanţi s-a înregistrat în judeţele Suceava (6.096), Bihor (5.777) şi Constanţa (5.754), titrează realitatea.net.

Din totalul candidaţilor evaluaţi (159.622), 19.021 (11,91%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 40.157 (25,15%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 96.973 (60,74%) cel de utilizator experimentat, mai precizează sursa citată.

Prahova se află în topul judeţelor din punct de vedere al numărului de elevi care au obţinut calificativul de „experimentat” la Limba şi Literatura Română, 75,16% dintre candidaţii care au susţinut această probă fiind apreciaţi la acest nivel. Următoarele locuri în ierarhie sunt ocupate de judeţele Braşov (73,73%) şi Brăila (73%). Judeţele unde mai puţin de jumătate dintre candidaţi nu s-au priceput să vorbească lima română corect sunt Harghita (38,23%), Covasna (33,92%) şi Ilfov (31,15%).

Actual

accidentIeri după amiază, un minor în vârstă de patru ani a fost acroşat şi accidentat de un autoturism în timp ce se deplasa pe Bulevardul Republicii din municipiul Ploieşti.
După producerea accidentului, conducătorul auto a părăsit locul producerii accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor, fiind depistat la scurt timp, în urma cercetărilor efectaute de poliţişti.
Este vorba despre B. Georgiana, din  Surani, căreia i-a fost întocmit dosar de cercetare penală.
Actual

politia_rutieraPoliţiştii Secţiei Rurale nr. 11 Valea Călugărească au identificat ieri un minor în vârstă de 15 ani, din localitatea Seciu, suspectat de comiterea mai multor furturi de cabluri electrice.
Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că minorul mai este suspectat şi de furtul unui transformator electric de la o sondă situată raza comunei Plopu, faptele fiind comise în ultimele două luni ale acestui an.
Cercetările sunt continuate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a minorului, după efectuarea expertizei neurposhiatrice materialul probator urmând a fi înaintat unităţii de parchet cu propunere procedurală.
Actual

insoritIn perioadele cu temperaturi ridicate, cetatenii au la dispozitie:

  • corturi cu dozatoare cu apa rece in zonele:  Palatul Administrativ – statie autobuz, Pasaj Pietonal – Parc Nichita Stanescu, Casa de Cultura a Sindicatelor, Piata Garii de Sud, Cartier Mihai Bravu – langa Farmacie, Complex Mare Nord, Zona Paltinis, Zona Piata Aurora, Cartier Vest – Kaufland, Zona Lamaita;
  • dozatoare cu apa rece : Halele Centrale si in toate pietele agro-alimentare;
  • cismele stradale: Parc Sala Sporturilor, Parc Mihai Viteazul, Parc Halele Centrale, Pasaj pietonal Nichita Stanescu, Rondul I Bd. Independentei, Parc Aurora Vest, Bd Republicii- Monumentului eroilor sovietici,  Parc Nord str. Cameliei,  Parc Gara de Sud;
  • surse de apa potabila in toate pietele agro-alimentare din municipiul Ploiesti;


RECOMANDARI  IN CAZ DE CANICULA:

- evitati, pe cât posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 – 18;

- daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel incât temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientala;daca nu aveti aer conditionat in locuinta  sau la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (spatii publice, magazine);

- purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;

- pe parcursul zilei faceti duluri caldute, fara a va sterge de apa;

- beti zilnic minimum 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete; in perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute;

- nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;

- evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

- consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apa;

- o doza de iaurt produce aceeati hidratare ca si un pahar de apa;

- evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc);

- aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;

- pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in vârsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate;

- cum putem sa limitam cresterea temperaturii in locuinte:

  • inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/sau draperiile;
  • tineti ferestrele inchise pe toata perioada cât temperatura exterioara este superioara celei din locuinta;
  • deschideti ferestrele seara târziu, noaptea si dimineata devreme, provocând curenti de aer, pe perioada cât temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta;
  • stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale;
  • inchideti orice aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie.

Actual

cod_galben_de_caniculaÎn intervalul 20 - 22 iunie, vremea calduroasă va persista în toată ţara. Toată ţara este sub cod galben de caniculă, anunţă INMH.
În cursul după-amiezelor va fi caniculă, frecvent se vor înregistra temperaturi maxime de 35...36 de grade, iar vineri valorile termice vor atinge local 37 de grade în sud şi sud-est.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse.

INMH adaugă că sâmbătă, 23 iunie, canicula va persista în sudul extrem, iar instabilitatea atmosferică se va accentua în majoritatea zonelor.
Actual

jandarmiJandarmii din cadrul Grupării Mobile „Matei Basarab” Ploieşti au fost prezenţi la acest sfârşit de săptămână în zone aglomerate din judeţul Prahova, precum şi în zone cu potenţial criminogen ridicat din municipiul Ploieşti, unde au executat misiuni de menţinere a ordinii publice şi au intervenit pentru rezolvarea problemelor semnalate de cetăţeni. Jandarmii au acţionat atât în patrule independente cât şi în sistem mixt poliţist - jandarm. 

Au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea unor norme sociale, a ordinii şi liniştii publice, al căror cuantum s-a ridicat la suma de 10950 lei. Majoritatea sancţiunilor au vizat în mod deosebit „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, şi „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote ori prin strigăte sau larmă ”.

Totodată, jandarmii au depistat în zona Oborului Ploieşti o persoană de 35 ani din comuna Râfov judeţul Prahova, care oferea spre vânzare trecătorilor care tranzitau zona, un telefon mobil contrafăcut, prezentându-l ca fiind produs de origine. Celui în cauză i-au fost întocmite documente de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, faptă prevăzută şi sancţionată de art.90 alin.1 lit.b din Legea nr. 84 din 15.04.1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice.  Dosarul cu documentele întocmite urmează a fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Actual

apa_robinet_1Miercuri, 20 iunie, APA NOVA Ploiești va întrerupe alimentarea cu apă potabilă, între orele 09.00 a€“ 11.00, pe străzile: Lăpuşna (Bl. 31 G, H, I, P, N, S, T și 12 B) și B-dul. Republicii (Bl. 31 A1, A2, B1, B2), în cadrul operațiunii de cuplare a noii conducte de apa de pe strada Lăpuşna, la rețeaua de distribuție a apei potabile din zonă.
Pe perioada întreruperii, APA NOVA Ploiești va pune la dispoziția clienților săi cisterne mobile cu apă potabilă. Eventualele reclamații și solicitări de informații suplimentare se pot face 24 de ore din 24 la Centrul de apel al APA NOVA Ploiești, la numărul de telefon 0800 800 923 (apel gratuit) apelabil din rețeaua Romtelecom, iar din alte rețele de telefonie fixă sau mobilă la numărul 0244 407630 (apel taxabil).
Actual

hoti_apartament1Poliţiştii din cadrul Compartimentului Siguranţă Publică şi Patrulare  au  prins în flagrant trei tineri din Ploieşti, suspectaţi că au comis succesiv două furturi din locuinţa aceleiaşi persoane
La data de 16.06.2012, în jurul orei 1.10, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti i-au prins în flagrant pe str. Buştenari pe R. Vasile, de 17 ani, Ş. Ciprian, de 18 ani şi S. Marian, de 15 ani, toţi din Ploieşti, care au sustras dintr-o anexă a unei locuinţe, mai multe scule, unelte electrice şi componente exterioare auto, fiind creat un prejudiciu în valoare de 1.500 lei.
Tinerii au fost conduşi la sediul Secţiei nr. 4 Poliţie Ploieşti, unde au fost extinse cercetările privind stabilirea întregii activităţi infracţionale, situaţie în care s-a stabilit faptul că R. Vasile, împreună cu vărul său R. Ion, de 19 ani, din Ploieşti, sunt principalii suspecţi ai furtului unor bunuri în valoare de 1.000 de lei, infracţiune comisă în aceleaşi condiţii şi de la aceeaşi parte vătămată.
În urma cercetărilor au fost recuperate integral toate bunurile sustrase şi restituite părţii vătămate.
În aceste condiţii a fost începută urmărirea penală faţă de R. Vasile, Ş. Ciprian şi R. Ion pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Actual

catuse01Poliţiştii  Secţiei 3 Ploieşti au depistat în flagrant doi bărbaţi care sustrăgeau combustibil dintr-un autoturism parcat pe strada Anotimpului din municipiu.
În imediata apropiere a celor doi a fost găsit un autoturism în care se afla soţia unuia dintre suspecţi.
Cele trei persoane au fost conduse la sediul Secţiei 3 Poliţie pentru cercetări, ocazie cu care s-a stabilit că unul dintre suspecţi, F. George a condus un autoturism fără a poseda permis de conducere, iar împreună cu celălalt suspect au sustras combustibil din rezervorul unui autoturism parcat pe strada respectivă.
Cu ocazia verificării autoturismului folosit de suspecţi,  au fost găsite mai două plăcuţe cu număr de înmatriculare din alt stat, trei cuţite, o foarfecă şi un cleşte.
Totodată, a mai fost găsit un portofel ce conţine documente de identitate ale unor alte persoane, despre care F. George a declarat că le-a găsit.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere şi furt calificat, cercetările fiind continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.
Joomla SEF URLs by Artio